Συνέντευξη που παραχώρησε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος στον Νίκο Παπαχρήστου:
Νίκος Παπαχρήστου: Σεβασμιώτατε, πως κρίνετε την πρόσφατη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) με την οποία αποφάσισε να καταβάλει το αυξημένο ΕΤΑΚ;
Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος:
Είμαστε σε μεγάλη απορία από προχθές που πληροφορηθήκαμε αυτή την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και απορώ πως με τόση ευκολία ελήφθη μια απόφαση που αφορά στις 80 Μητροπόλεις, όταν οι Ιεράρχες που μετέχουν στην ΔΙΣ γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχουν Μητροπόλεις που αδυνατούν να πληρώσουν αυτό το ποσοστό του 3 τοις χιλίοις. Απορούμε λοιπόν, όλοι, και υπάρχει μια αναστάτωση σήμερα σε ολόκληρο τον εκκλησιαστικό χώρο μας, πως ελήφθη μια τέτοια απόφαση που είναι αδύνατο να εφαρμοστεί εκτός αν αρχίσουμε να εκποιούμε με πολύ γρήγορο τρόπο προκειμένου να αποδώσουμε αυτό το οποίο η Σύνοδος, νομίζω ότι τόσο αβασάνιστα, αποφάσισε να δώσουμε.
«Οπωσδήποτε υπήρξε υποχώρηση»
Ν.Π. Θεωρείτε δηλαδή, ότι υπήρξε, κατά κάποιο τρόπο, μια υποχώρηση από τις αρχικές και αυστηρές θέσεις της Συνόδου έτσι όπως αυτές εκφράστηκαν στο συνοδικό γράμμα προς τον υπουργό Οικονομικών ή στην επιστολή του Μακαριωτάτου για τα δύο άλλα ζητήματα, για τον ΑΣΕΠ και τα αυτοκίνητα;
Μητρ.Αλεξανδρουπόλεως: Οπωσδήποτε υπήρξε μια υποχώρηση και αν θα δούμε σήμερα ολόκληρο τον έντυπο και τον ηλεκτρονικό τύπο δυσκολεύονται ακόμα και αυτοί που δεν αγαπούν την Εκκλησία, να καταλάβουν που οφείλεται αυτή η υποχώρηση. Και φτιάχνουν διάφορα σενάρια, τα οποία τα διαβάζω και φρίττω, για ανομολόγητες συμφωνίες που δεν θέλω να τις πιστέψω. Αλλά, μια τέτοια υποχώρηση, με τόση ευκολία και με τέτοιο άτακτο ρυθμό, πραγματικά μας βάζει όλους σε υποψία.
Ν.Π. Όμως η Κυβέρνηση, είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις της, να φορολογήσει την Εκκλησιαστική περιουσία, ήδη πριν τις εκλογές. Πιστεύετε ότι μετά τις εκλογές ο χρόνος ήταν αρκετός να γίνει διάλογος για το ζήτημα αυτό;
Μητρ. Αλεξανδρουπόλεως: Υπήρχε χρονικό διάστημα στο οποίο θα μπορούσαμε, αμέσως μετά τον σχηματισμό της νέας Κυβερνήσεως, να προκαλέσουμε μια συζήτηση προκειμένου, βεβαίως, να ανταποκριθούμε σε αυτήν την ανάγκη. Αν και προσωπικά, θεωρώ ότι δεν περιποιεί τιμή στο Κράτος, να δημιουργεί όλο αυτό το αίσθημα του πανικού και αυτής της ζητιανιάς, προκειμένου να καλύψει τα οικονομικά κενά, τα οποία στο κάτω-κάτω κάποιοι τα δημιούργησαν.
Και τώρα, καλείται η Εκκλησία να κάνει πλάτες σε κάποιους ανθρώπους, που δεν έδωσαν και δεν θα δώσουν ποτέ λόγο για την κακή διαχείριση των οικονομικών της πατρίδος μας;
Μπορούσαμε να συζητήσουμε, η ίδια η Εκκλησία γνωρίζει καλά την φτώχεια και την ανάγκη και όχι με αυτή την τακτική να προσφέρει τα πάντα χωρίς καν να διεκδικήσει τίποτε για το ίδιο της το ποίμνιο. Γιατί προσέξτε τώρα τι θα γίνει... αυτή η φορολογία θα κατανεμηθεί στις Μητροπόλεις – και στις ελάχιστες πλούσιες Μητροπόλεις αλλά και στις πολλές φτωχές Μητροπόλεις και θα δυσκολευτούμε αφάνταστα.
Δηλαδή, και προσωπικά το λέω, τα έσοδα από τα ακίνητα που έχει η Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως μας φέρνουν σε εμάς, σήμερα το έλεγξα, 10811 ευρώ τον χρόνο. Πέρυσι πληρώσαμε 480 ευρώ για φόρο ενοικίων και 2460 ευρώ για ΕΤΑΚ . Εάν αυτό το ΕΤΑΚ φέτος θα γίνει 3 τοις χιλίοις, θα φτάσουμε δηλαδή στα 7.500 – 8000 ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε, δεν έχει νόημα πια η περιουσία της Εκκλησίας σε μια μικρή μητρόπολη, που τα έσοδα της είναι 10000 τον χρόνο, όταν θα δώσουμε τα 8000 στο Κράτος. Καταλαβαίνετε ότι θα μας στραγγίξει αυτή η φορολογία, για την οποία εμείς ελπίζαμε ότι θα υπήρχε μια πιο μεγαλόπνοη απόφαση. Να σας πω μια πρόταση;
«Να πληρώσει το ΕΤΑΚ η Ιερά Σύνοδος και να δώσει στο Κράτος τις μετοχές της Εθνικής»
Να πληρώσει την φορολογία, που με τόση ευκολία την απεδέχθη, η Ιερά Σύνοδος από το δικό της αποθεματικό. Στο κάτω-κάτω η Ιερά Σύνοδος δεν είναι πνευματικός θεσμός, δεν δικαιούται, ούτε ασκεί φιλανθρωπία την οποία ασκούμε εμείς στις Μητροπόλεις - με το αίμα μας προσπαθούμε και παλεύουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους μας- ε… λοιπόν, να τα δώσει από το αποθεματικό της και να κάνει και άλλη μια κίνηση... Να δώσει τις μετοχές που έχει η Εκκλησία, της Εθνικής Τράπεζας, στο Κράτος αν θέλει να κάνει φιλανθρωπία στο Ελληνικό Κράτος και να ανορθώσει την οικονομία.
Γιατί έχουμε μια μόνιμη κατακραυγή γι’ αυτές τις μετοχές, που δεν βοηθούν ποτέ τις Μητροπόλεις, και δεν μας έχουν βοηθήσει ποτέ, ούτε στο ελάχιστο. Και τώρα, αυτή την φορολογία, αντί να την πληρώσει το αποθεματικό της Συνόδου, που με τόση ευκολία την αποφάσισε, θα μας την κατανείμει στις Μητροπόλεις και θα μας στραγγίξει, θα μας αναγκάσει να περιστείλουμε τις φιλανθρωπικές μας δραστηριότητες.
Δηλαδή, αυτή η φορολογία θα αποβεί πάλι εις βάρος του λαού μας, που εμείς ξέρουμε τις ανάγκες του ενώ η Πολιτεία δεν τις ξέρει.
Ν.Π. Ανάλογη ανησυχία είχε εκφράσει λίγες ημέρες πριν την συνοδική απόφαση, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, και ο κατεξοχήν αρμόδιος επί των Οικονομικών, Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος. Πιστεύετε ότι η Σύνοδος δεν άκουσε όσα είπε;
Μητρ.Αλεξανδρουπόλεως: Φαίνεται ότι δεν τον άκουσε και έκανε πολύ άσχημα. Και δημιούργησε αυτή την εικόνα, που δείχνει μια άτακτη υποχώρηση της Εκκλησίας και μια, χωρίς συζήτηση, αποδοχή κάποιων πραγμάτων, παραδίδοντας στο Κράτος την φιλανθρωπία την οποία εμείς ασκούμε και την γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά.
Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων είχε πει πάρα πολύ σωστά, ότι δεν μπορούμε εμείς να πληρώσουμε τα σπασμένα κάποιων άλλων και ότι οφείλουν να σεβαστούν την πρόνοια την οποία η Εκκλησία ασκεί. Πραγματικά, μας δυσκολεύει αφάνταστα.
Προσωπικά δεν θα έχω άνεση να βρω αυτά τα χρήματα, παρά μόνο αναστέλλοντας κάποιες φιλανθρωπικές δραστηριότητες, γιατί όλες οι μητροπόλεις δεν είναι όπως είναι οι πέντε του λεκανοπεδίου της Αττικής. Και απορώ πως οι Μητροπολίτες στάθηκαν ιστορικά σε μια τόσο πρόχειρη απόφαση προκειμένου να έχουν καλές σχέσεις με την Πολιτεία.
«Η ΔΙΣ άδειασε τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων»
Ν.Π. Αν ήσασταν στην θέση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων και είχατε κάνει ανάλογες δηλώσεις και ακολουθούσε αυτή η απόφαση της ΔΙΣ, τι θα κάνατε;
Μητρ. Αλεξανδρουπόλεως: Κοιτάξτε πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τους ανθρώπους που εμείς τοποθετούμε σε κάποια θέση, εμπιστευόμενοι την εμπειρία τους. Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων έχει μια άριστη γνώση για τα οικονομικά θέματα της οικονομικής υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Όταν λοιπόν έρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με τόση προχειρότητα και αδειάζει τον άνθρωπο στον οποίο αναθέσανε να φροντίζει τα οικονομικά της Εκκλησίας, τότε πραγματικά δεν σεβόμαστε τις αποφάσεις της. Ως Εκκλησία και ως Σύνοδος γιατί η Σύνοδος τον διόρισε… και έρχεται τώρα η Σύνοδος και τον αδειάζει δημιουργώντας μια τέτοια, μοναδική στην ιστορία, καταστροφική πορεία και υποχώρηση, προκαλώντας αδυναμία στις Μητροπόλεις να συντηρήσουμε τα έργα μας.
«Είναι ντροπή το Κράτος να περιφέρει δίσκο. Να περικόψει τις δαπάνες του»
Ν.Π. Όμως, Σεβασμιώτατε, είναι πολλοί εκείνοι που κατηγορούσαν την Εκκλησία γιατί δεν ήθελε να συνεισφέρει στην ανόρθωση της οικονομίας…και μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα υπενθύμιζαν και την υπόθεση Βατοπαιδίου…
Μητρ. Αλεξανδρουπόλεως: Το Βατοπαίδι είναι άλλη υπόθεση, δεν έχει να κάνει με τα συσσίτια, δεν έχει να κάνει με τα ιδρύματα μας. Όποιοι το έφτιαξαν (σ.σ. το «Βατοπαίδι») να πάνε να τα βρούνε. Και να το λύσουν και να μας δώσουν και μια πειστική απάντηση για το τι έγινε στο Βατοπαίδι γιατί ακόμα δεν μας την έχουν δώσει. Όπως δεν μας έχουν δώσει και για την Siemens. Το τι έγινε, ακόμα δεν γνωρίζει κανένας…
Όχι, λοιπόν, δεν θέλουμε να συνεισφέρουμε. Δεν χρειάζεται να συνεισφέρουμε. Το Κράτος μας, είναι ντροπή να περιφέρει δίσκο για να συμμαζέψει τις οικονομικές του ατασθαλίες και την ευκολία με την οποία ξοδεύει χρήματα, δεξιά και αριστερά. Δεν μας έπεισε το Κράτος ότι θέλει να συμμαζέψει τα οικονομικά του κάτι που θα μπορούσε να το κάνει συμμαζεύοντας τις λειτουργικές τους δαπάνες, η Βουλή των Ελλήνων, οι Βουλευτές, τα Υπουργεία. Λοιπόν, δεν έχουμε πειστεί ότι είμαστε σε τέτοια ανάγκη να βγάλουμε δίσκο στους Ναούς για να βοηθήσουμε τις οικονομικές ατασθαλίες και τις υπερβολικές δαπάνες που γίνονται στο Δημόσιο, την προχειρότητα με την οποία αποφασίζονται ταξίδια, δώρα κλπ.
«Κανένας δεν αντιπολιτεύεται τον Αρχιεπίσκοπο»
Ν.Π. Υπάρχει και η άποψη, μέσα στην Εκκλησία, ότι οι όποιες διαμαρτυρίες ακούγονται σαν αντιπολίτευση στον Αρχιεπίσκοπο…
Μητρ.Αλεξανδρουπόλεως: Κανένας δεν αντιπολιτεύεται τον Αρχιεπίσκοπο και δεν έχουμε κανένα τέτοιο σκοπό. Όμως, απορούμε με αυτή την κατάσταση. Μέχρι προχθές, όλοι συμπλέαμε με την αγωνία του Αρχιεπισκόπου γι’ αυτήν την πορεία των πραγμάτων.
Μέχρι και την ομιλία που έκανε στην Πάτρα και ήταν μια εξαιρετική έκφραση ποιμαντικής αγωνίας. Από εκεί και πέρα τι μεσολάβησε… δώστε απάντηση στους bloggers. Τι ήταν αυτό που μεσολάβησε και με ευκολία η Σύνοδος απεδέχθη μια τέτοια κατάσταση που θα στραγγαλίσει κάθε φιλανθρωπικό έργο που ασκείται από τις Μητροπόλεις...
Ν.Π. Εσείς θα ρωτήσετε τι μεσολάβησε;
Μητρ.Αλεξανδρουπόλεως: Ελπίζαμε ότι θα συγκληθεί για ένα τέτοιο θέμα η Ιεραρχία για να είχε και την ευθύνη της απαντήσεως στην Πολιτεία. Γι’ αυτό, απορώ πως η Ιερά Σύνοδος πήρε στην πλάτη της μια τέτοια ευθύνη και έχουν τώρα οι Συνοδικοί Μητροπολίτες να απολογούνται, οι 12 στους υπολοίπους 70, για την απόφαση που πήραν και είναι εξοντωτική για όλους μας. Αν δεν το καταλαβαίνουν κάποιοι στο λεκανοπέδιο της Αττικής, δεν ξέρω τι οικονομικές δυνατότητες έχουν, ή στην Θεσσαλονίκη ή σε κάποιες μεγάλες Μητροπόλεις… για εμάς θα είναι ένα φορτίο το οποίο δεν θα μπορέσουμε να το σηκώσουμε. Θα αναγκαστούμε να εκποιήσουμε. Αν αυτό είναι το ζητούμενο να μας το πουν…
«Ανέντιμη μεθόδευση με στόχο τον χωρισμό Πολιτείας-Εκκλησίας»
Ν.Π. Πιστεύετε ότι οι διάφορες πρωτοβουλίες και για τα φορολογικά αλλά και για μια σειρά άλλα ζητήματα συνδέονται με τις επιδιώξεις κάποιον για χωρισμό Εκκλησίας-Πολιτείας;
Μητρ.Αλεξανδρουπόλεως: Έχω την υποψία, και δυστυχώς αυτές τις ημέρες έχει επιβεβαιωθεί, ότι η Πολιτεία δεν τολμά πλέον να ομιλεί περί χωρισμού αλλά μιλά για επαναπροσδιορισμό των σχέσεων. Και αυτή η στάση της, είναι μια ανέντιμη διάθεση να αποψιλώσει την Εκκλησία από κάθε δυνατότητα και μετά, φυσιολογικά, να μας πετάξει στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής του τόπου μας.
Γιατί και η υπόθεση με τον ΑΣΕΠ προσβλέπει σε κάτι τέτοιο. Και ειπώθηκαν μεγάλα ψέματα, αυτές τις ημέρες, ένθεν κακείθεν, σε ό,τι αφορά το θέμα των προσλήψεων των υπαλλήλων μέσω του ΑΣΕΠ. Είναι λοιπόν αδύνατον να δεχθούμε πρόσληψη υπαλλήλων, μέσω του ΑΣΕΠ, στις Μητροπόλεις οπότε θα αναγκαστούμε να επωμιστούμε και την μισθοδοσία των υπαλλήλων των Μητροπόλεων. Νομίζω ότι αυτό κρύβεται (σ.σ. ο χωρισμός Εκκλησίας-Πολιτείας) και είναι τα πρώτα στάδια, έτσι όπως τα βιώνουμε και δυστυχώς με ευκολία τ’ αποδεχτήκαμε ελπίζοντας σε αυτό που δεν έπρεπε να ελπίζουμε… Αποδειχθήκαμε αφελείς!
Η Πολιτεία φαίνεται ότι δεν τολμάει να μιλήσει για χωρισμό και επιδιώκει να είναι ένας βελούδινος χωρισμός δηλαδή μια προσπάθεια αποψίλωσης της Εκκλησίας και δημιουργίας τέτοιων συνθηκών που θα μας αναγκάσει, έτσι όπως μας ανάγκασε φυσικά, εμείς οι ίδιοι να επιζητούμε τη διακοπή κάθε σχέσεως. Γιατί αν πει να προσλαμβάνουμε υπαλλήλους μέσω του ΑΣΕΠ, εμείς οι ίδιοι θα πούμε ότι δεν θέλουμε. Δεν θα προσλάβουμε άρα θα φορτωθούμε και την μισθοδοσία των υπαλλήλων μας. Άρα καταλαβαίνετε ότι η Πολιτεία δεν θα έχει πολιτικό κόστος και θα φανεί ότι εμείς κάνουμε την πρώτη κίνηση.
Όλα γίνονται με την μέθοδο της σαλαμοποίησης. Ένα, ένα από τα θέματα που μας απασχολούν με την Πολιτεία, μ’ αυτόν τον ύπουλο τρόπο και δυστυχώς με αυτήν την πρόχειρη και αβασάνιστη δική μας συγκατάθεση προχωρούν και νομίζω ότι δεν θα σταματήσουν.
Έναν τέτοιο βελούδινο χωρισμό φαίνεται ότι τον θέλουν όλα τα κόμματα, μηδενός εξαιρουμένου.
Ν.Π. Σεβασμιώτατε σας ευχαριστώ θερμά για την συζήτηση που είχαμε.
Μητρ. Αλεξανδρουπόλεως: Σας ευχαριστώ και εγώ…
http://www.amen.gr/
Σχόλιο
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερος σχολιασμός της συνέντευξης. Η θέση του Μητροπολίτη είναι ξεκάθαρη, κρυστάλλινη και ορθόδοξη.
Προκαλούμε το κράτος να τολμήσει να διαχωρίσει κάθε θρησκεία από το κράτος. Όχι να κυνηγά την Ορθοδοξία, ουσιαστικά ολόκληρο τον ελληνικό λαό, αλλά να λειτουργεί με ίσους όρους απέναντι στις υπόλοιπες θρησκείες. Να πάψουν δηλαδή οι ιμάμηδες να είναι και δικαστές, να πάψουν τα προνόμια των μουσουλμάνων να μπαίνουν χωρίς εξετάσεις στα ΑΕΙ, να πάψει η ιδιαίτερη μεταχείριση των συναγωγών, των στοών, και των παπικών. Μόνο τότε θα επικρατήσει ομόνοια, όταν απολαμβάνουν ίσης μεταχείρισης. Διαφορετικά, θα αναλάβει δράση ο ιδιοκτήτης της Ελλάδος, ο κυρίαρχος Ορθόδοξος Ελληνικός Λαός.
Νίκος Παπαχρήστου: Σεβασμιώτατε, πως κρίνετε την πρόσφατη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) με την οποία αποφάσισε να καταβάλει το αυξημένο ΕΤΑΚ;
Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος:
Είμαστε σε μεγάλη απορία από προχθές που πληροφορηθήκαμε αυτή την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και απορώ πως με τόση ευκολία ελήφθη μια απόφαση που αφορά στις 80 Μητροπόλεις, όταν οι Ιεράρχες που μετέχουν στην ΔΙΣ γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχουν Μητροπόλεις που αδυνατούν να πληρώσουν αυτό το ποσοστό του 3 τοις χιλίοις. Απορούμε λοιπόν, όλοι, και υπάρχει μια αναστάτωση σήμερα σε ολόκληρο τον εκκλησιαστικό χώρο μας, πως ελήφθη μια τέτοια απόφαση που είναι αδύνατο να εφαρμοστεί εκτός αν αρχίσουμε να εκποιούμε με πολύ γρήγορο τρόπο προκειμένου να αποδώσουμε αυτό το οποίο η Σύνοδος, νομίζω ότι τόσο αβασάνιστα, αποφάσισε να δώσουμε.
«Οπωσδήποτε υπήρξε υποχώρηση»
Ν.Π. Θεωρείτε δηλαδή, ότι υπήρξε, κατά κάποιο τρόπο, μια υποχώρηση από τις αρχικές και αυστηρές θέσεις της Συνόδου έτσι όπως αυτές εκφράστηκαν στο συνοδικό γράμμα προς τον υπουργό Οικονομικών ή στην επιστολή του Μακαριωτάτου για τα δύο άλλα ζητήματα, για τον ΑΣΕΠ και τα αυτοκίνητα;
Μητρ.Αλεξανδρουπόλεως: Οπωσδήποτε υπήρξε μια υποχώρηση και αν θα δούμε σήμερα ολόκληρο τον έντυπο και τον ηλεκτρονικό τύπο δυσκολεύονται ακόμα και αυτοί που δεν αγαπούν την Εκκλησία, να καταλάβουν που οφείλεται αυτή η υποχώρηση. Και φτιάχνουν διάφορα σενάρια, τα οποία τα διαβάζω και φρίττω, για ανομολόγητες συμφωνίες που δεν θέλω να τις πιστέψω. Αλλά, μια τέτοια υποχώρηση, με τόση ευκολία και με τέτοιο άτακτο ρυθμό, πραγματικά μας βάζει όλους σε υποψία.
Ν.Π. Όμως η Κυβέρνηση, είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις της, να φορολογήσει την Εκκλησιαστική περιουσία, ήδη πριν τις εκλογές. Πιστεύετε ότι μετά τις εκλογές ο χρόνος ήταν αρκετός να γίνει διάλογος για το ζήτημα αυτό;
Μητρ. Αλεξανδρουπόλεως: Υπήρχε χρονικό διάστημα στο οποίο θα μπορούσαμε, αμέσως μετά τον σχηματισμό της νέας Κυβερνήσεως, να προκαλέσουμε μια συζήτηση προκειμένου, βεβαίως, να ανταποκριθούμε σε αυτήν την ανάγκη. Αν και προσωπικά, θεωρώ ότι δεν περιποιεί τιμή στο Κράτος, να δημιουργεί όλο αυτό το αίσθημα του πανικού και αυτής της ζητιανιάς, προκειμένου να καλύψει τα οικονομικά κενά, τα οποία στο κάτω-κάτω κάποιοι τα δημιούργησαν.
Και τώρα, καλείται η Εκκλησία να κάνει πλάτες σε κάποιους ανθρώπους, που δεν έδωσαν και δεν θα δώσουν ποτέ λόγο για την κακή διαχείριση των οικονομικών της πατρίδος μας;
Μπορούσαμε να συζητήσουμε, η ίδια η Εκκλησία γνωρίζει καλά την φτώχεια και την ανάγκη και όχι με αυτή την τακτική να προσφέρει τα πάντα χωρίς καν να διεκδικήσει τίποτε για το ίδιο της το ποίμνιο. Γιατί προσέξτε τώρα τι θα γίνει... αυτή η φορολογία θα κατανεμηθεί στις Μητροπόλεις – και στις ελάχιστες πλούσιες Μητροπόλεις αλλά και στις πολλές φτωχές Μητροπόλεις και θα δυσκολευτούμε αφάνταστα.
Δηλαδή, και προσωπικά το λέω, τα έσοδα από τα ακίνητα που έχει η Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως μας φέρνουν σε εμάς, σήμερα το έλεγξα, 10811 ευρώ τον χρόνο. Πέρυσι πληρώσαμε 480 ευρώ για φόρο ενοικίων και 2460 ευρώ για ΕΤΑΚ . Εάν αυτό το ΕΤΑΚ φέτος θα γίνει 3 τοις χιλίοις, θα φτάσουμε δηλαδή στα 7.500 – 8000 ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε, δεν έχει νόημα πια η περιουσία της Εκκλησίας σε μια μικρή μητρόπολη, που τα έσοδα της είναι 10000 τον χρόνο, όταν θα δώσουμε τα 8000 στο Κράτος. Καταλαβαίνετε ότι θα μας στραγγίξει αυτή η φορολογία, για την οποία εμείς ελπίζαμε ότι θα υπήρχε μια πιο μεγαλόπνοη απόφαση. Να σας πω μια πρόταση;
«Να πληρώσει το ΕΤΑΚ η Ιερά Σύνοδος και να δώσει στο Κράτος τις μετοχές της Εθνικής»
Να πληρώσει την φορολογία, που με τόση ευκολία την απεδέχθη, η Ιερά Σύνοδος από το δικό της αποθεματικό. Στο κάτω-κάτω η Ιερά Σύνοδος δεν είναι πνευματικός θεσμός, δεν δικαιούται, ούτε ασκεί φιλανθρωπία την οποία ασκούμε εμείς στις Μητροπόλεις - με το αίμα μας προσπαθούμε και παλεύουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους μας- ε… λοιπόν, να τα δώσει από το αποθεματικό της και να κάνει και άλλη μια κίνηση... Να δώσει τις μετοχές που έχει η Εκκλησία, της Εθνικής Τράπεζας, στο Κράτος αν θέλει να κάνει φιλανθρωπία στο Ελληνικό Κράτος και να ανορθώσει την οικονομία.
Γιατί έχουμε μια μόνιμη κατακραυγή γι’ αυτές τις μετοχές, που δεν βοηθούν ποτέ τις Μητροπόλεις, και δεν μας έχουν βοηθήσει ποτέ, ούτε στο ελάχιστο. Και τώρα, αυτή την φορολογία, αντί να την πληρώσει το αποθεματικό της Συνόδου, που με τόση ευκολία την αποφάσισε, θα μας την κατανείμει στις Μητροπόλεις και θα μας στραγγίξει, θα μας αναγκάσει να περιστείλουμε τις φιλανθρωπικές μας δραστηριότητες.
Δηλαδή, αυτή η φορολογία θα αποβεί πάλι εις βάρος του λαού μας, που εμείς ξέρουμε τις ανάγκες του ενώ η Πολιτεία δεν τις ξέρει.
Ν.Π. Ανάλογη ανησυχία είχε εκφράσει λίγες ημέρες πριν την συνοδική απόφαση, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, και ο κατεξοχήν αρμόδιος επί των Οικονομικών, Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος. Πιστεύετε ότι η Σύνοδος δεν άκουσε όσα είπε;
Μητρ.Αλεξανδρουπόλεως: Φαίνεται ότι δεν τον άκουσε και έκανε πολύ άσχημα. Και δημιούργησε αυτή την εικόνα, που δείχνει μια άτακτη υποχώρηση της Εκκλησίας και μια, χωρίς συζήτηση, αποδοχή κάποιων πραγμάτων, παραδίδοντας στο Κράτος την φιλανθρωπία την οποία εμείς ασκούμε και την γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά.
Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων είχε πει πάρα πολύ σωστά, ότι δεν μπορούμε εμείς να πληρώσουμε τα σπασμένα κάποιων άλλων και ότι οφείλουν να σεβαστούν την πρόνοια την οποία η Εκκλησία ασκεί. Πραγματικά, μας δυσκολεύει αφάνταστα.
Προσωπικά δεν θα έχω άνεση να βρω αυτά τα χρήματα, παρά μόνο αναστέλλοντας κάποιες φιλανθρωπικές δραστηριότητες, γιατί όλες οι μητροπόλεις δεν είναι όπως είναι οι πέντε του λεκανοπεδίου της Αττικής. Και απορώ πως οι Μητροπολίτες στάθηκαν ιστορικά σε μια τόσο πρόχειρη απόφαση προκειμένου να έχουν καλές σχέσεις με την Πολιτεία.
«Η ΔΙΣ άδειασε τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων»
Ν.Π. Αν ήσασταν στην θέση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων και είχατε κάνει ανάλογες δηλώσεις και ακολουθούσε αυτή η απόφαση της ΔΙΣ, τι θα κάνατε;
Μητρ. Αλεξανδρουπόλεως: Κοιτάξτε πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τους ανθρώπους που εμείς τοποθετούμε σε κάποια θέση, εμπιστευόμενοι την εμπειρία τους. Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων έχει μια άριστη γνώση για τα οικονομικά θέματα της οικονομικής υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Όταν λοιπόν έρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με τόση προχειρότητα και αδειάζει τον άνθρωπο στον οποίο αναθέσανε να φροντίζει τα οικονομικά της Εκκλησίας, τότε πραγματικά δεν σεβόμαστε τις αποφάσεις της. Ως Εκκλησία και ως Σύνοδος γιατί η Σύνοδος τον διόρισε… και έρχεται τώρα η Σύνοδος και τον αδειάζει δημιουργώντας μια τέτοια, μοναδική στην ιστορία, καταστροφική πορεία και υποχώρηση, προκαλώντας αδυναμία στις Μητροπόλεις να συντηρήσουμε τα έργα μας.
«Είναι ντροπή το Κράτος να περιφέρει δίσκο. Να περικόψει τις δαπάνες του»
Ν.Π. Όμως, Σεβασμιώτατε, είναι πολλοί εκείνοι που κατηγορούσαν την Εκκλησία γιατί δεν ήθελε να συνεισφέρει στην ανόρθωση της οικονομίας…και μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα υπενθύμιζαν και την υπόθεση Βατοπαιδίου…
Μητρ. Αλεξανδρουπόλεως: Το Βατοπαίδι είναι άλλη υπόθεση, δεν έχει να κάνει με τα συσσίτια, δεν έχει να κάνει με τα ιδρύματα μας. Όποιοι το έφτιαξαν (σ.σ. το «Βατοπαίδι») να πάνε να τα βρούνε. Και να το λύσουν και να μας δώσουν και μια πειστική απάντηση για το τι έγινε στο Βατοπαίδι γιατί ακόμα δεν μας την έχουν δώσει. Όπως δεν μας έχουν δώσει και για την Siemens. Το τι έγινε, ακόμα δεν γνωρίζει κανένας…
Όχι, λοιπόν, δεν θέλουμε να συνεισφέρουμε. Δεν χρειάζεται να συνεισφέρουμε. Το Κράτος μας, είναι ντροπή να περιφέρει δίσκο για να συμμαζέψει τις οικονομικές του ατασθαλίες και την ευκολία με την οποία ξοδεύει χρήματα, δεξιά και αριστερά. Δεν μας έπεισε το Κράτος ότι θέλει να συμμαζέψει τα οικονομικά του κάτι που θα μπορούσε να το κάνει συμμαζεύοντας τις λειτουργικές τους δαπάνες, η Βουλή των Ελλήνων, οι Βουλευτές, τα Υπουργεία. Λοιπόν, δεν έχουμε πειστεί ότι είμαστε σε τέτοια ανάγκη να βγάλουμε δίσκο στους Ναούς για να βοηθήσουμε τις οικονομικές ατασθαλίες και τις υπερβολικές δαπάνες που γίνονται στο Δημόσιο, την προχειρότητα με την οποία αποφασίζονται ταξίδια, δώρα κλπ.
«Κανένας δεν αντιπολιτεύεται τον Αρχιεπίσκοπο»
Ν.Π. Υπάρχει και η άποψη, μέσα στην Εκκλησία, ότι οι όποιες διαμαρτυρίες ακούγονται σαν αντιπολίτευση στον Αρχιεπίσκοπο…
Μητρ.Αλεξανδρουπόλεως: Κανένας δεν αντιπολιτεύεται τον Αρχιεπίσκοπο και δεν έχουμε κανένα τέτοιο σκοπό. Όμως, απορούμε με αυτή την κατάσταση. Μέχρι προχθές, όλοι συμπλέαμε με την αγωνία του Αρχιεπισκόπου γι’ αυτήν την πορεία των πραγμάτων.
Μέχρι και την ομιλία που έκανε στην Πάτρα και ήταν μια εξαιρετική έκφραση ποιμαντικής αγωνίας. Από εκεί και πέρα τι μεσολάβησε… δώστε απάντηση στους bloggers. Τι ήταν αυτό που μεσολάβησε και με ευκολία η Σύνοδος απεδέχθη μια τέτοια κατάσταση που θα στραγγαλίσει κάθε φιλανθρωπικό έργο που ασκείται από τις Μητροπόλεις...
Ν.Π. Εσείς θα ρωτήσετε τι μεσολάβησε;
Μητρ.Αλεξανδρουπόλεως: Ελπίζαμε ότι θα συγκληθεί για ένα τέτοιο θέμα η Ιεραρχία για να είχε και την ευθύνη της απαντήσεως στην Πολιτεία. Γι’ αυτό, απορώ πως η Ιερά Σύνοδος πήρε στην πλάτη της μια τέτοια ευθύνη και έχουν τώρα οι Συνοδικοί Μητροπολίτες να απολογούνται, οι 12 στους υπολοίπους 70, για την απόφαση που πήραν και είναι εξοντωτική για όλους μας. Αν δεν το καταλαβαίνουν κάποιοι στο λεκανοπέδιο της Αττικής, δεν ξέρω τι οικονομικές δυνατότητες έχουν, ή στην Θεσσαλονίκη ή σε κάποιες μεγάλες Μητροπόλεις… για εμάς θα είναι ένα φορτίο το οποίο δεν θα μπορέσουμε να το σηκώσουμε. Θα αναγκαστούμε να εκποιήσουμε. Αν αυτό είναι το ζητούμενο να μας το πουν…
«Ανέντιμη μεθόδευση με στόχο τον χωρισμό Πολιτείας-Εκκλησίας»
Ν.Π. Πιστεύετε ότι οι διάφορες πρωτοβουλίες και για τα φορολογικά αλλά και για μια σειρά άλλα ζητήματα συνδέονται με τις επιδιώξεις κάποιον για χωρισμό Εκκλησίας-Πολιτείας;
Μητρ.Αλεξανδρουπόλεως: Έχω την υποψία, και δυστυχώς αυτές τις ημέρες έχει επιβεβαιωθεί, ότι η Πολιτεία δεν τολμά πλέον να ομιλεί περί χωρισμού αλλά μιλά για επαναπροσδιορισμό των σχέσεων. Και αυτή η στάση της, είναι μια ανέντιμη διάθεση να αποψιλώσει την Εκκλησία από κάθε δυνατότητα και μετά, φυσιολογικά, να μας πετάξει στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής του τόπου μας.
Γιατί και η υπόθεση με τον ΑΣΕΠ προσβλέπει σε κάτι τέτοιο. Και ειπώθηκαν μεγάλα ψέματα, αυτές τις ημέρες, ένθεν κακείθεν, σε ό,τι αφορά το θέμα των προσλήψεων των υπαλλήλων μέσω του ΑΣΕΠ. Είναι λοιπόν αδύνατον να δεχθούμε πρόσληψη υπαλλήλων, μέσω του ΑΣΕΠ, στις Μητροπόλεις οπότε θα αναγκαστούμε να επωμιστούμε και την μισθοδοσία των υπαλλήλων των Μητροπόλεων. Νομίζω ότι αυτό κρύβεται (σ.σ. ο χωρισμός Εκκλησίας-Πολιτείας) και είναι τα πρώτα στάδια, έτσι όπως τα βιώνουμε και δυστυχώς με ευκολία τ’ αποδεχτήκαμε ελπίζοντας σε αυτό που δεν έπρεπε να ελπίζουμε… Αποδειχθήκαμε αφελείς!
Η Πολιτεία φαίνεται ότι δεν τολμάει να μιλήσει για χωρισμό και επιδιώκει να είναι ένας βελούδινος χωρισμός δηλαδή μια προσπάθεια αποψίλωσης της Εκκλησίας και δημιουργίας τέτοιων συνθηκών που θα μας αναγκάσει, έτσι όπως μας ανάγκασε φυσικά, εμείς οι ίδιοι να επιζητούμε τη διακοπή κάθε σχέσεως. Γιατί αν πει να προσλαμβάνουμε υπαλλήλους μέσω του ΑΣΕΠ, εμείς οι ίδιοι θα πούμε ότι δεν θέλουμε. Δεν θα προσλάβουμε άρα θα φορτωθούμε και την μισθοδοσία των υπαλλήλων μας. Άρα καταλαβαίνετε ότι η Πολιτεία δεν θα έχει πολιτικό κόστος και θα φανεί ότι εμείς κάνουμε την πρώτη κίνηση.
Όλα γίνονται με την μέθοδο της σαλαμοποίησης. Ένα, ένα από τα θέματα που μας απασχολούν με την Πολιτεία, μ’ αυτόν τον ύπουλο τρόπο και δυστυχώς με αυτήν την πρόχειρη και αβασάνιστη δική μας συγκατάθεση προχωρούν και νομίζω ότι δεν θα σταματήσουν.
Έναν τέτοιο βελούδινο χωρισμό φαίνεται ότι τον θέλουν όλα τα κόμματα, μηδενός εξαιρουμένου.
Ν.Π. Σεβασμιώτατε σας ευχαριστώ θερμά για την συζήτηση που είχαμε.
Μητρ. Αλεξανδρουπόλεως: Σας ευχαριστώ και εγώ…
http://www.amen.gr/
Σχόλιο
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερος σχολιασμός της συνέντευξης. Η θέση του Μητροπολίτη είναι ξεκάθαρη, κρυστάλλινη και ορθόδοξη.
Προκαλούμε το κράτος να τολμήσει να διαχωρίσει κάθε θρησκεία από το κράτος. Όχι να κυνηγά την Ορθοδοξία, ουσιαστικά ολόκληρο τον ελληνικό λαό, αλλά να λειτουργεί με ίσους όρους απέναντι στις υπόλοιπες θρησκείες. Να πάψουν δηλαδή οι ιμάμηδες να είναι και δικαστές, να πάψουν τα προνόμια των μουσουλμάνων να μπαίνουν χωρίς εξετάσεις στα ΑΕΙ, να πάψει η ιδιαίτερη μεταχείριση των συναγωγών, των στοών, και των παπικών. Μόνο τότε θα επικρατήσει ομόνοια, όταν απολαμβάνουν ίσης μεταχείρισης. Διαφορετικά, θα αναλάβει δράση ο ιδιοκτήτης της Ελλάδος, ο κυρίαρχος Ορθόδοξος Ελληνικός Λαός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου