Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Η Ελβετία βρήκε τον καλύτερο τρόπο για να επιλύσει το πρόβλημα με τα σκουπίδια!



Η Ελβετία είναι μια απίστευτα καθαρή χώρα. Εκεί η φιλοσοφία της “πρόληψης της ρύπανσης” τηρείται στο έπακρο. Οι Ελβετοί είναι συνηθισμένοι στο να ταξινομούν ό,τι μπορεί να ταξινομηθεί.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, η χώρα αντιμετώπισε μια οικολογική καταστροφή: όλα τα ποτάμια και οι λίμνες μολύνθηκαν με νιτρικά και φωσφορικά στοιχεία, η γη εκτέθηκε σε βαρέα μέταλλα, και οι άνθρωποι παρήγαγαν τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών σε μηνιαία βάση.
4405-650-1453103014-musor2
Η ταξινόμηση των σκουπιδιών σε διάφορες κατηγορίες αποδείχθηκε η πιο αποτελεσματική λύση. Εφαρμόστηκαν νέοι κανονισμοί από τους οποίους δεν εξαιρούνταν κανένας. Ο καθένας έπρεπε να πετάει τα σκουπίδια του στον κατάλληλο σκουπιδοτενεκέ.
Για παράδειγμα, για να πετάξει κάποιος ένα σακουλάκι τσαγιού έπρεπε να ακολουθήσει την εξής διαδικασία: η ετικέτα πήγαινε στο δοχείο απορριμμάτων για χαρτόνι, και η ίδια η τσάντα πήγαινε στο δοχείο με την ένδειξη “χαρτόνι”. Τα φύλλα τσαγιού έπρεπε να πάνε στον σωρό των λιπασμάτων και το κορδόνι σε μια διαφορετική σακούλα σκουπιδιών. Μπορεί να σας φαίνεται αστείο, αλλά αν ζούσατε στην Ελβετία δεν θα είχατε την ίδια άποψη, αφού όσοι δεν τηρούν τους κανόνες, πληρώνουν πρόστιμο.
4655-650-1453103014-750x-1
Κατά συνέπεια η Ελβετία ανακυκλώνει σε καθημερινή βάση:
  1. Το 70% του χαρτιού που χρησιμοποιείται στη χώρα.
  2. Ένα τεράστιο ποσό από χαρτόνι. (Χαρτί και χαρτόνι ανακυκλώνονται χωριστά. Η ανακύκλωση του τελευταίου είναι πιο ακριβή.)
  3. Ηλεκτρικές μπαταρίες. Το 60% των μπαταριών που πωλούνται στην Ελβετία, επαναχρησιμοποιούνται. Ποτέ δεν τις πετάνε στα σκουπίδια.
  4. Γυαλί. Η Ελβετία έχει την πρωτοκαθεδρία στον αριθμό των μπουκαλιών που επιστρέφονται. Επίσης, οι Ελβετοί πρέπει να βγάζουν τα καπάκια από τα μπουκάλια και να ταξινομούν τα μπουκάλια και τα δοχεία ανάλογα με το χρώμα του γυαλιού.
  5. Πλαστικά μπουκάλια. Το 71% ανακυκλώνονται.
  6. Δοχεία. Πρώτα θα πρέπει να συμπιεστούν με έναν ειδικό μαγνήτη. Το 70% ανακυκλώνεται.
  7. Κουτιά αλουμινίου. Διαχωρίζονται από τα κανονικά δοχεία. Το 90% ανακυκλώνεται.
  8. Λαμπτήρες.
  9. Πτώματα ζώων. Υπάρχει ειδική χρέωση γι’ αυτό και απαγορεύεται να θάψεις ένα ζώο μόνος σου.
  10. Φυτικό λάδι.
  11. Λιπαντικό μηχανών. Απαγορεύεται να αλλάξει κάποιος μόνος του λάδια στο αυτοκίνητό του. Αυτό θα πρέπει να γίνει σε πρατήριο καυσίμων με επιπλέον χρέωση.
  12. Κομποστοποιημένα απόβλητα: τρόφιμα, φυτά, άμμος για γάτες, στάχτες, ξύλα, σκόνη, φύλλα, κλαδιά, και ούτω καθεξής.
  13. Ουδέτερα οικιακά υλικά, όπως πέτρες και πορσελάνη.
  14. Ληγμένα φάρμακα.
Οι άνθρωποι μπορούν να πετάνε τα σκουπίδια τους στους κάδους, αλλά θα πρέπει να πληρώνουν φόρο για κάθε κιλό σκουπιδιών που συλλέγεται. Μια ειδική σφραγίδα τοποθετείται σε κάθε μία από τις πλαστικές σακούλες σκουπιδιών, η οποία αποδεικνύει, ότι ο φόρος καταβλήθηκε.
Αν δεν καταβληθεί ο φόρος, η Αστυνομία των σκουπιδιών έχει το δικαίωμα να ανοίξει την σακούλα και να ψάξει για τυχόν αποδεικτικά στοιχεία, για να βρει τον ιδιοκτήτη της. Το πρόστιμο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ μεγάλο.
Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση για την ανακύκλωση αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχής, όχι λόγω των υψηλών προστίμων και τον φόβο της αστυνομίας των σκουπίδιών, αλλά χάρη στους ευαισθητοποιημένους πολίτες. Πράγματι, αν ο καθένας από εμάς μπορούσε να κατανοήσει τα οφέλη της ταξινόμησης των σκουπιδιών, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα.
Σχόλιο
Η Ελβετία έχει κράτος. δεν έχει αεριτζήδες, παπατζήδες και εαυτούληδες βουτυρομπεμπέδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: