Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Το Ευαγγέλιο μιλάει στον καθένα προσωπικά!


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου


      
        

       Γράφει ο Απόστολος προς τους Κολασαείς: ο λόγος υμών πάντοτε εν χάριτι, άλατι ηρτημένος, ειδέναι πώς δει υμάς ενί εκάστω αποκρίνεσθαι.

        Ειδέναι πως δει υμάς ενί εκάστω αποκρίνεσθαι. Να γνωρίζουμε, δηλαδή, πως να αποκρινόμαστε στον  καθένα. Να είναι ο λόγος προσωπικός, όχι γενικός και αφηρημένος. Να νιώθει κανείς ότι απευθύνονται σ΄ αυτόν τον ίδιο. Ότι τον γνωρίζουν κατά βάθος. Ξέρουν αυτό που χρειάζεται και του μιλούν γι΄ αυτό. Τα λόγια αυτά σημαίνουν ότι ο λόγος πρέπει να δημιουργεί οικειότητα ψυχική, σ΄ αυτόν που τον ακούει. Να νιώθει ότι μιλούν σ΄ αυτόν προσωπικά. Όπως συμβαίνει πράγματι κατά την ανάγνωση των ευαγγελικών και των αποστολικών περικοπών στις ιεροτελεστίες στην εκκλησία.

      Διαφέρει η ανάγνωσή τους στην εκκλησία από την κατά μόνας ανάγνωση. Στην κατά μόνας μελέτη του Θείου Λόγου, δεν υπάρχει η συγκίνηση που υπάρχει στην Εκκλησία. Αυτό το νιώθει κανείς όταν συγκρίνει το άκουσμά του στην εκκλησία, από το διάβασμα κατ΄  ιδίαν. Το διάβασμα κατ΄ ιδίαν θυμίζει παρακολούθηση διάλεξης σε κάποια αίθουσα. Σε καμιά περίπτωση δεν νιώθει κανείς το αίσθημα που δημιουργεί η μυστηριακή τελετουργία στους ναούς.

    Όσοι δεν έχουν την εμπειρία αυτή, δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά.

    Το Ευαγγέλιο κατά την ανάγνωσή του στους ιερούς ναούς  δίνει αυτήν την αίσθηση της παρουσίας του Ιησού σε κάθε στίχο του. Κάθε πράγμα και κάθε γεγονός  μας φέρνει σε επαφή με τον Κύριο. Νιώθουμε την γλυκύτατη παρουσία Του.  


    Το Ευαγγέλιο που αναγιγνώσκεται την ίδια μέρα μιλάει για κάποιον που εκδίωκε τα δαιμόνια στο όνομα του Ιησού, αλλά που δεν πήγαινε μαζί τους: 


    .Τω καιρώ εκείνω προσελθών τω Ιησού  εις των μαθητών αυτού , είπεν αυτώ. , Επιστάτα, είδομεν τινά επί τω ονόματί σου  εκβάλλοντα δαιμόνια , και εκωλύσαμεν αυτόν  ότι ουκ ακολουθεί μεθ΄ ημών. Και είπεν προς αυτόν ο Ιησούς.  Μη κωλύετε. ος γαρ ουκ έστι καθ΄  υμών υπέρ υμών εστιν.


    Αγαπώ το Ευαγγέλιο και τον Απόστολο και το νιώθε σαν να απευθύνεται προσωπικά σε μένα. Σαν να υπάρχει μέσα τους κάποιο κρυπτογραφημένο μήνυμα για μένα. Δεν με ενδιαφέρει η γραμματική τους ερμηνεία. Αυτό που θέλω είναι να νιώσω είναι η οικειότητα που εκπέμπουν σ΄  αυτόν που τα τα προσεγγίζει με αγάπη για τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.



    Ο άνθρωπος που στο όνομα του Ιησού έβγαζε τα δαιμόνια δεν βρισκόταν σωματικά κοντά στον Ιησού, αλλά είχε το όνομά Του μέσα στην καρδιά του, διαρκή μελέτη του, 

Δεν υπάρχουν σχόλια: