Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Καταργείται η αστυνομική συνοδεία των βουλευτών



Υποχρεωτική φρούρηση μονάχα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό

Υποχρεωτική φρούρηση μονάχα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, μείωση του αριθμού του ένστολων που διατίθενται για την ασφάλεια υπουργών και αρχηγών κομμάτων και κατάργηση της αστυνομικής συνοδείας σε βουλευτές, ευρωβουλευτές και αιρετούς της αυτοδιοίκησης.

Αυτές είναι οι βασικές πρόνοιες του Προεδρικού Διατάγματος, για την εκτέλεση της χθεσινής απόφασης του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια περί αποδέσμευσης 1500 αστυνομικών από τη φύλαξη ειδικών στόχων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Χρήστου Μανούρα, που παρουσίασε το πόρισμα ειδικής επιτροπής της ΕΛ.ΑΣ. πάνω στο οποίο θα βασιστεί το προεδρικό διάταγμα, προβλέπεται άμεσα:

- Η αποδέσμευση 1500 αστυνομικών, 100 οχημάτων και 60 μοτοσικλετών από τη φύλαξη ειδικών στόχων, προκειμένου να διατεθούν για τις αυξημένες ανάγκες της αστυνόμευσης.

- Υποχρεωτική φρούρηση θα παρέχεται μόνο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό, καθώς και στους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.

- Περιορίζεται κατά 25 αστυνομικούς η Υπηρεσία Ασφάλειας του πρωθυπουργού και κατά 20 αντίστοιχα η ασφάλεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

- Περιορίζεται κατά πέντε αστυνομικούς η ασφάλεια των λοιπών αρχηγών των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, κατά τρεις αστυνομικούς η ασφάλεια των υπουργών, κατά δύο των αναπληρωτών υπουργών και κατά έναν αστυνομικό η ασφάλεια των υφυπουργών.

Ταυτόχρονα, μείωση κατά πέντε ένστολους θα υπάρξει και στον αριθμό όσων διατίθενται για την ασφάλεια των γραφείων του κυβερνώντος κόμματος, ενώ κατά τέσσερις θα μειωθούν οι αστυνομικοί που διατίθενται στα γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίσης, καταργείται εντελώς η συνοδεία αστυνομικών σε βουλευτές, ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους.

Οι αστυνομικοί που διατίθενται στους τηλεοπτικούς σταθμούς μειώνονται κατά τρεις, ενώ περιορίζεται στους δύο από έξι μήνες η περίοδος διάθεσης ένστολων σε πρώην υπουργικά στελέχη, μετά τη λήξη της θητείας τους.

Η προστασία του εσωτερικού χώρου της Βουλής πρόκειται μάλιστα να ανατεθεί σε εταιρεία ιδιωτικής φύλαξης, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. θα συνεχίσει τη φρούρηση στον περιμετρικό χώρο του κοινοβουλίου.

Τέλος, οι ιδιώτες που υποβάλλουν αιτήματα για παροχή αστυνομικής προστασίας και εφ` όσον κρίνεται ότι συντρέχουν ειδικοί λόγοι, θα καταβάλλουν, σύμφωνα με τις πρόνοιες του διατάγματος, το ισόποσο των μεικτών μηνιαίων αποδοχών του αστυνομικού που απασχολούν, εφ` όσον το εισόδημά τους είναι ανώτερο των 100.000 ευρώ το χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: