Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Λίμνη Βουλιαγμένης. Το "διαμάντι" της Αττικής


Η λίμνη Βουλιαγμένης είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα της Αττικής.
Τα ιαματικά νερά, η βιοποικιλότητα, η φυσική ομορφιά του τοπίου καθώς και η πλούσια ιστορία της, την καθιστούν έναν οικολογικό παράδεισο 25 μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.
Οι βράχοι που υψώνονται πάνω από τη λίμνη, δημιουργούν ένα επιβλητικό σκηνικό που συμπληρώνεται από τα σμαραγδένια και γαλήνια νερά της. Περιμετρικά, το πευκοδάσος δημιουργεί
μία αρμονική εικόνα που καθηλώνει και μαγεύει τον επισκέπτη, προσφέροντας πραγματική ηρεμία και χαλάρωση.
 Ο Οικολογικός Παράδεισος 
Το ιαματικό νερό της Λίμνης είναι υφάλμυρο και ανακυκλώνεται συνεχώς. Αναβλύζει από πηγές βάθους 50 έως 100 μέτρων και διατηρεί σταθερή θερμοκρασία 21-29 βαθμούς Κελσίου όλο το χρόνο. Λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς του σε άλατα και μέταλλα συμβάλλει στην ανακούφιση παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος, στην μετατραυματική αποκατάσταση καθώς και σε ορισμένες γυναικολογικές και δερματολογικές παθήσεις.

Στην Λίμνη ζει ένα μοναδικό είδος ψαριών, τα 
Garra Rufa ή αλλιώς γνωστά ως Dr Fish, τα οποία αναλαμβάνουν να καθαρίσουν το δέρμα από τα νεκρά κύτταρα με φυσικό τρόπο. Ταυτόχρονα, τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος και προσφέρουν μία μοναδική αίσθηση αναζωογόνησης.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει ο έμβιος κόσμος της Λίμνης. Έρευνες έδειξαν ότι στα νερά της λίμνης υπάρχουν νέα και ανεξερεύνητα είδη. Μερικά απ’ αυτά είναι η θαλάσσια ανεμώνη, (
Paranemonia vouliagmeniensis), τα «Abra ovata» καθώς και τα «Cerastoderma glaucum», τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην οικολογική ισορροπία των νερών της, αφού σε ημερήσια βάση το κάθε ένα φιλτράρει 1-3 λίτρα νερού, καθαρίζοντάς το από μικρόβια και οργανικές ενώσεις.

Ευεξία και Αναψυχή
Εκτός από την ευεξία και αναζωογόνηση που προσφέρει το ιαματικό νερό της, η Λίμνη είναι ένας χώρος συνάντησης, χαλάρωσης αλλά και διασκέδασης από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Μπορείτε να κολυμπήσετε και να ασκηθείτε στις φυσικές πηγές της Λίμνης έχοντας πρόσβαση σε αποδυτήρια και ντους. Ναυαγοσώστης και γιατρός βρίσκονται καθημερινά στον χώρο όλη την διάρκεια του χρόνου.

Μετά το μπάνιο σας μπορείτε να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας έναν καφέ, ένα δροσιστικό 
cocktail, το αγαπημένο σας γλυκό ή ένα ελαφρύ γεύμα. Τις απογευματινές ώρες η Λίμνη προσφέρεται για μοναδικές στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης με συνοδεία απαλής μουσικής με εξαιρετική ακουστική ποιότητα ενώ το βράδυ ο βράχος φωτίζεται, η μουσική γίνεται κλασσική και η ατμόσφαιρα μαγευτική.

Σε αυτή την ατμοσφαιρική υδάτινη όαση που συνδυάζεται με ένα ιδιαίτερου κάλλους φυσικό τοπίο μπορούν να οργανωθούν εκδηλώσεις σε ειδικό χώρο ή να γίνει αποκλειστική χρήση των εγκαταστάσεων.

Ιστορία 
Το σχήμα της Λίμνης είναι οβάλ και το μέγεθός της περίπου 550 μέτρα πλάτος και 1825 μέτρα μήκος. Το μέγιστο βάθος της λένε ότι αγγίζει τα 48 μέτρα. Στον πυθμένα της λίμνης ανοίγεται η είσοδος ενός πολυδαίδαλου υποβρύχιου σπηλαίου που εκτείνεται σε μήκος τουλάχιστον 3.123 μέτρων στα ασβεστολιθικά πετρώματα της περιοχής. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται και η μεγαλύτερη υπόγεια σήραγγα στον κόσμο με μήκος 800 μέτρα, πλάτος από 60 έως 150 μέτρα, ενώ το βάθος της κατά μέσο όρο φτάνει τα 80 μέτρα. Το συνολικό μήκος των 14 υπόγειων σηράγγων του σπηλαίου φθάνει τα 4,3 χιλιόμετρα.

Στην περιοχή κοντά στο στενό κανάλι της λίμνης έχουν εντοπιστεί ίχνη ανθρώπινης εγκατάστασης της πρωτοελλαδικής περιόδου, δείγμα ότι η περιοχή κατοικείται από την 3η χιλιετία π.Χ. Παρ’ όλα αυτά η ύπαρξη της λίμνης δεν αναφέρεται από κανέναν αρχαίο συγγραφέα, ούτε και από τον Παυσανία, ο οποίος περιέγραψε τη χερσόνησο της Βουλιαγμένης.

Σύμφωνα με έρευνες, το εντυπωσιακό της σχήμα προήλθε από διάφορες γεωλογικές μεταβολές που δεν μπορούν να προσδιορισθούν χρονικά. Εκεί που σήμερα είναι η λίμνη, υπήρχε ένα τεράστιο υπόγειο σπήλαιο στο εσωτερικό του οποίου έτρεχαν άφθονα νερά υψηλής θερμοκρασίας, τα οποία και διέβρωσαν τα τοιχώματα, με αποτέλεσμα την υποχώρηση της οροφής του σπηλαίου και την καταβύθιση του ορεινού όγκου απ’ όπου και η ονομασία της περιοχής, «Βουλιαγμένη».

Κατά την διάρκεια μιας εξερευνητικής κατάδυσης στο υποθαλάσσιο σπήλαιο της Βουλιαγμένης ανακαλύφθηκε ένας τεράστιος σταλαγμίτης. Το γεωλογικό αυτό μνημείο βρίσκεται σε βάθος 105 μέτρων, περίπου 730 μέτρα από την είσοδο του σπηλαίου. Αυτή η ανακάλυψη άλλαξε ολοκληρωτικά τη θεωρία για τον πρόσφατο σχηματισμό της Μεσογείου καθώς οι σταλακτίτες δε δημιουργούνται ποτέ κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Σήμερα επιτρέπονται καταδύσεις μόνο για επιστημονικούς σκοπούς. Ως εκ τούτου η είσοδος της σήραγγας είναι σφραγισμένη προς αποφυγή ατυχημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: