Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

«Η Θεία Λατρεία είναι λογική, όχι μαγική»


Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η Θεία Λατρεία είναι λογική, όχι μαγική»

Περί της Θείας Λατρείας μίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, κατά το κήρυγμά του στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Βόλου, όπου χοροστάτησε κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό.
Σημείωσε ότι «Καρδιά της Θείας Λατρείας είναι η Θεία Ευχαριστία, η οποία αποτελεί το κέντρο της ζωής μας».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα βασικά στοιχεία της Θείας Λατρείας και επεσήμανε ότι «το πρώτο είναι η ενότητα των πιστών που ξεκινά από την Κοινωνία του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, με τα οποία γίνονται ένα μαζί Του. Με την τέλεση της Ευχαριστίας συγκροτείται το Σώμα του Χριστού, η ίδια η Εκκλησία…»
«Το δεύτερο στοιχείο της Θείας Λατρείας», υπογράμμισε ο κ. Ιγνάτιος, «είναι πως είναι Λογική Λατρεία, δεν είναι μαγική και αυτό είναι κάτι που πρέπει ιδιαιτέρως να το προσέξουμε, γιατί, πολλές φορές, παρασυρόμαστε και ο τρόπος συμμετοχής μας στην Λατρεία μας αποκτά κυριολεκτικά ένα μαγικό χαρακτήρα… Στη Λατρεία της Εκκλησίας μας ο χρόνος σταματά , εδώ και τώρα συμβαίνουν τα πάντα , μετέχουμε της αιωνιότητας και αυτή η Λατρεία δεν γίνεται με μαγικό τρόπο… είναι λογική Λατρεία, είναι συμμετοχή ψυχής και σώματος, νου και καρδιάς…"
Επίσης, τόνισε: "Έτσι γινόμαστε μέτοχοι αυτής της Λατρείας και στη Θεία Ευχαριστία συλλειτουργούμε όλοι μαζί… Η Λατρεία μας είναι συμμετοχή όλων μηδενός εξαιρουμένου και δεν είναι η Λατρεία των αναμάρτητων αλλά των Αγίων. Ποιών Αγίων; των πιστών. Έτσι τους ονομάζει η Εκκλησία μας από τα πρώτα χρόνια. Έτσι μάς θέλει η Εκκλησία. Εν δυνάμει είμαστε όλοι Άγιοι αφού μετέχουμε στο Μυστήριο."
"Όχι αναμάρτητοι, αλλά αγωνιστές, με συγχώρεση και μετάνοια… Αυτή είναι η Λατρεία μας γι’ αυτό δεν πρέπει να είμαστε μόνο ακροατές αυτής της Λατρείας,  ούτε, πολλώ μάλλον, θεατές. Δεν μπορεί η Λατρεία μας να είναι θέαμα, αλλά χώρος συνειδητής συμμετοχής μας, αν θέλουμε να είναι ζωντανή Λατρεία στο ζωντανό Θεό…", πρόσθεσε κλείνοντας.

http://synodoiporia.blogspot.com/2011/02/blog-post_8405.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: