Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Καρκινογόνα τα βενζινάδικα, τα τζάκια και οι σόμπες



Τα βενζινάδικα που βρίσκονται κοντά σε αστικές περιοχές αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου ενώ τα τζάκια και οι ξυλόσομπες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία, σύμφωνα με δύο νέες έρευνες.
Ισπανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν τα βενζινάδικα βρίσκονται σε μικρότερη απόσταση από 100 μέτρα από τις γύρω κατοικίες, "μερικές αερομεταφερόμενες οργανικές ουσίες, όπως το βενζόλιο” κυρίως από την εξάτμιση καυσίμων την ώρα του εφοδιασμού των οχημάτων ή των αποθεμάτων, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.
Οι ισπανοί ερευνητές συστήνουν ότι η απόσταση των κατοικιών από ένα βενζινάδικο δε θα πρέπει να είναι μικρότερη των 100 μέτρων.

Οι επιστήμονες έκαναν μετρήσεις σε διάφορα βενζινάδικα της πόλης της Μούρθια και βρήκαν ότι οι ουσίες αυτές διαχέονται στο περιβάλλον σε μέγιστη απόσταση 100 μέτρων από το βενζινάδικο, ενώ η μέση απόσταση της ρύπανσης είναι γύρω στα 50 μέτρα. Η απόσταση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως πόσες αντλίες έχει το βενζινάδικο, πόσα αποθέματα καυσίμων μπορεί να φιλοξενήσει, πόση πελατεία έχει, ποια είναι η χωροταξία των γύρω κτιρίων και ποιες οι καιρικές συνθήκες. Αν το βενζινάδικο βρίσκεται σε δρόμο με μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων και, ούτως ή άλλως, η γύρω περιοχή επιβαρύνεται από τις αναθυμιάσεις καυσίμων των διερχόμενων αυτοκινήτων, τότε η επίπτωση του ίδιου του βενζινάδικου είναι αναλογικά μικρότερη και συχνά περνάει απαρατήρητη.

Σε ξεχωριστή, δανική έρευνα, μελέτησαν τις επιπτώσεις από τα τζάκια και τις σόμπες που καίνε ξύλα, υψώνοντας προειδοποιητική "κόκκινη σημαία" για τις πιθανές συνέπειες του καπνού στην υγεία.

Ανακάλυψαν ότι αόρατα σωματίδια που εισπνέονται στους πνεύμονες, μπορεί να προξενήσουν ποικίλες βλάβες στην υγεία.

Αναλύοντας τα σωματίδια που αιωρούνταν σε δωμάτια ενός χωριού της Δανίας εξαιτίας της καψίματος ξύλων, συμπέραναν ότι είναι αρκετά μικρά για να εισχωρούν στα πιο βαθιά σημεία των πνευμόνων. Τα σωματίδια αυτά περιέχουν μεγαλύτερα επίπεδα πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων, οι οποίοι περιλαμβάνουν πιθανές καρκινογόνες ουσίες.
Όταν έγιναν πειράματα σε καλλιέργειες κυττάρων στο εργαστήριο, τέτοιου είδους σωματίδια βρέθηκαν να προκαλούν μεγαλύτερες βλάβες στο γενετικό υλικό (DNA), περισσότερες φλεγμονές και μεγαλύτερη ενεργοποίηση γονιδίων που σχετίζονται με την πρόκληση ασθενειών.

Η πρώτη μελέτη, πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Μούρθια, με επικεφαλής την Μάρτα Ντοβάλ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα διαχείρισης του περιβάλλοντος "Journal of Environment Management".

Η δανική έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό χημικής έρευνας για τοξικές ουσίες "Chemical Research in Toxicology" της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας (της μεγαλύτερης του κόσμου), από ερευνητές του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης υπό τον Στέφεν Λοφτ.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: