Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

«Έγκλημα εναντίων της Εθνικής μας αξιοπρέπειας και της φιλοτιμίας μας και της Ιστορίας μας»



«Έγκλημα εναντίων της Εθνικής μας αξιοπρέπειας και της φιλοτιμίας μας και της Ιστορίας μας» χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης την όποια προσπάθεια παραχάραξης της Ελληνικής Επανάστασης. Ο κ. Άνθιμος τόνισε πως ζούμε σε δύσκολες στιγμές, εξέφρασε όμως της αισιοδοξία του ότι μπορούμε και πρέπει να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Αναφερόμενος στην υπερκαταναλωτική κοινωνία που μάθαμε να ζούμε, συμφώνησε – σε ένα βαθμό – με τον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο που είπε ότι «μαζί τα φάγαμε» και τόνισε πως «πρέπει να έχουμε μέσα μας μετάνοια, όχι υπό την έννοια την θρησκευτική μόνο, την Εκκλησιαστική, αλλά να αλλάξουμε νου, να αλλάξει το φρόνημά μας και να πούμε ''κάναμε λάθος''»

Ερωτώμενος από τον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Ντάσκα στην ραδιοφωνική εκπομπή «μέσες άκρες» για την οικονομική κατάσταση της χώρας, ο κ. Άνθιμος είπε:«είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση από κάθε άποψη και προπάντων από πλευράς οικονομικής σε ότι αφορά τους χαμηλομίσθιους και τους συνταξιούχους που επλήγησαν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, αλλά και από τους εργαζομένους οι οποίοι έχασαν τις θέσεις τους και ήδη έχουν καταταγεί στους ανθρώπους που είναι άνεργοι».

Επεσήμανε πως «το αίσθημα το ψυχολογικό των Ελλήνων έχει υποστεί μία καθίζηση, διότι με την ομολογία ότι εχάσαμε ένα τμήμα της Εθνικής μας κυριαρχίας, όχι βέβαια γεωγραφικά, αλλά υπό την έννοια της λήψεως αποφάσεων και της ασκήσεως μέτρων διοικητικών, οικονομικών και διαχειριστικών, έχει επηρεάσει την ψυχολογία του Ελληνικού λαού». «Και αυτό είναι κακός σύμβουλος», συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Τόνισε πως η Εκκλησία βοηθά όσο μπορεί τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στα Εθνικά θέματα λέγοντας πως «μέσα σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, το πιο επικίνδυνο είναι πως θα αντιμετωπιστούν τα Εθνικά μας θέματα που είναι επίμαχα σε όλες τις πλευρές της πατρίδας μας και από πολλούς που μας εποφθαλμιούν και που θα μας ήθελαν να εξυπηρετήσουμε τα σχέδιά τους».

Ο κ. Άνθιμος υπογράμμισε τις ευθύνες όλων για την κατάσταση που διαμορφώθηκε με την καταναλωτική κοινωνία, τονίζοντας πως «πέσαμε στην κατανάλωση, στην καλοπέραση, στα ποτά .. και όταν αυτά δεν μας γέμιζαν οι νέοι χάνονται στα ναρκωτικά και σε άλλες αδυναμίες».

Αναφέρθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, στην φράση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης «μαζί τα φάγαμε», λέγοντας πως «θέλαμε συνεχώς λεφτά, θέλαμε συνεχώς καλοπέραση, θέλαμε διπλά αυτοκίνητα, θέλαμε να έχομε στη θάλασσα βαποράκι...». «Σε ένα βαθμό – σε ένα βαθμό όμως – αυτό που είπε ο Πάγκαλος έχει μια εφαρμογή» είπε ο κ. Άνθιμος και συμπλήρωσε πως «πρέπει να έχουμε μέσα μας μετάνοια, όχι υπό την έννοια την θρησκευτική μόνο, την Εκκλησιαστική, αλλά να αλλάξουμε νου, να αλλάξει το φρόνημά μας και να πούμε ''κάναμε λάθος''». «Να κάνουμε τώρα υπομονή, να το διορθώσουμε...», συμπλήρωσε.

«Το θέμα είναι τι γίνεται τώρα στην πράξη. Θέλουμε πιο ανθρώπινη και έξυπνη διαχείριση για να κατανεμηθεί αυτή η ευθύνη» ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, εκφράζοντας την ανησυχία του για ενδεχόμενες μελλοντικές εσωτερικές συγκρούσεις.

«Θα κοιτάξουμε ότι μπορούμε καλύτερο να διασώσουμε και από την Εθνική μας κυριαρχία και από τη φιλοτιμία μας και από την ιστορία μας και από την ασφάλειά μας και να μεταφέρουμε στο λαό ένα αίσθημα αισιοδοξίας» είπε ο κ. Άνθιμος και συμπλήρωσε: «θα περάσουμε δύσκολα, θα φτάσουμε στο τέλος να πάμε καλύτερα».

Τόνισε πως η χώρα μας δεν βρίσκεται πρώτη φορά σε αυτή την κατάσταση. «Εγώ είμαι από τη γενιά των ανθρώπων, που δοκίμασαν μικρά παιδιά, έξι ετών, που δοκιμάσαμε και την πείνα του '40 και μετά τον εμφύλιο πόλεμο κλπ» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Τώρα ξαναβυθιστήκαμε. Θα ξανανεβούμε πάνω. Πρέπει. Μπορούμε».

Ερωτώμενος για το ντοκιμαντέρ που αφορά την επανάσταση του 1821 και για τις ενστάσεις που υπάρχουν από πολλούς για τον τρόπο που παρουσιάζονται τα ιστορικά γεγονότα, υπογράμμισε πως «αυτό είναι ένα έγκλημα εναντίων της Εθνικής μας αξιοπρέπειας και της φιλοτιμίας μας και της Ιστορίας μας». «Ο Παπαρηγόπουλος δεν ήτανε ψεύτης» σημείωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και τόνισε πως «η πραγματικότης των αριθμών με τα θύματα και τις σφαγές... κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ελλάδος από την Τουρκία, δεν ήταν ψέματα».

«Υπήρξε πόλεμος, υπήρξε θυσία, υπήρξε αίμα» τόνισε ο κ. Άνθιμος, συμπληρώνοντας πως «όποιος προσπαθεί να το αμαυρώσει, κάνει ότι χειρότερο μπορεί να κάνει εις βάρος της πατρίδος του».

anagrafes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: