Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Το Πανεπιστήμιο Πατρών απέβαλε φοιτητές

Π
οινές σε φοιτητές επιβάλλει για πρώτη φορά ελληνικό πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα τοΠανεπιστήμιο Πατρών. Πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια, καθώς ουδέποτε έως τώρα ακαδημαϊκά όργανα ελληνικού ΑΕΙ επιχείρησαν να επιβάλουν την τάξη στο ίδρυμά τους με νόμιμες ποινές σε όσους καταλύουν την ακαδημαϊκή λειτουργία. Αντίθετα, στις συχνές περιπτώσεις επεισοδίων, διάλυσης συνεδρίασης οργάνων ή και αυθαίρετων καταλήψεων οι αρχές των ελληνικών ΑΕΙ επεδίωκαν να κλείσει το θέμα χωρίς ουσιαστικές κυρώσεις.
Το Δ.Σ. του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Πατρών υπό τηνπροεδρεία του πρύτανη κ. Γεωργίου Παναγιωτάκητιμώρησε δύο φοιτητές του με την ποινή της εξάμηνης αναστολής φοίτησης με αναστολή. Οι δύο φοιτητές, που ανήκουν σε παράταξη τηςεξωκοινοβουλευτικής Αριστεράςείχαν διαλύσει γενικές συνελεύσεις του Τμήματος έχοντας τη συνδρομή ομοϊδεατών τους. «Είχαν ξεπεράσει τα όρια», υπογραμμίζει σε δηλώσεις του ο κ. 
Παναγιωτάκης.
Η ποινή βασίζεται στις διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού του Παν. Πατρών, ο οποίος συμπληρώνεται από τον Πρότυπο Εσωτερικό Κανονισμό για τα ΑΕΙ του υπουργείου Παιδείας, και θεωρείται ιδιαίτερα ηχηρό μήνυμα προς την ακαδημαϊκή κοινότητα της Πάτρας για την αντιμετώπιση ανάλογων πράξεων.
Μάλιστα, πειθαρχικό συμβούλιο ετοιμάζεται και για φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών στο ίδιο ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την περίπτωση μικρής ομάδας περίπου 10 φοιτητών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, οι οποίοι έχουν καταλάβει χώρο 15 τ. μ. εντός του ΑΕΙ.
Ο πρόεδρος του Τμήματος προσπάθησε να πείσει τους καταληψίες να αποχωρήσουν ειρηνικά. Μετά την αυθάδη άρνησή τους, η γενική συνέλευση του Τμήματος συνεδρίασε για το θέμα. Όμως, οι φοιτητές διέλυσαν τη συνεδρίαση. Έτσι, το διοικητικό συμβούλιο του Τμήματος αποφάσισε να ξεκινήσει την πειθαρχική διαδικασία κατά των καταληψιών.
Να σημειωθεί ότι ανάλογα με τη βαρύτητα της πράξης αρμόδια για να εκδικάσουν την κάθε περίπτωση είναι το Δ. Σ. του Τμήματος, το πρυτανικό συμβούλιο και η Σύγκλητος του ΑΕΙ.
Οι ποινές αρχίζουν από την επίπληξη και φθάνουν έως και την αφαίρεση της φοιτητικής ιδιότητας (ενδεικτικά, άλλες ποινές είναι η απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις και η αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας για ένα διάστημα).
«Παραβατικές συμπεριφορές εντός των ΑΕΙ δεν επιτρέπονται και όσοι τις κάνουν προσβάλλουν το άσυλο και δίνουν επιχειρήματα σε όσους επιθυμούν να καταργηθεί», σχολιάζει ο κ. Παναγιωτάκης και καταλήγει: «Το ελληνικό πανεπιστήμιο είχε ξεχάσει ότι υπάρχει η δυνατότητα, μετά από δίκαιη κρίση, επιβολής ποινών προς όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας».




Σχόλιο
Όλα γίνονται αρκεί να υπάρχουν άνθρωποι με «αδένες» στις υπεύθυνες θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: