Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Αιτωλίας και Ακαρνίας Κοσμάς: "Οι νεοέλληνες δεν θέλουν σχολεία με παράδοσι καθαρή και αγιασμένη."


Με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια πανηγύρισε σήμερα, Σάββατο 24 Αυγούστου 2013, την μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος Κοσμά του Αιτωλού, η ομώνυμη Ιερά Μονή που βρίσκεται 
στη γενέτειρα του Αγίου, στο Μέγα Δένδρο Θέρμου Αιτωλίας.

Το πρωί τελέσθηκε στο καθολικό της Ιεράς Μονής, η ακολουθία του Όρθρου και η αρχιερατική θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκοπίου και συλλειτουργούντων του Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και του Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Προκόπιος, ο οποίος αναφέρθηκε στον Άγιο Κοσμά που «στήριξε το γένος των Ελλήνων κάτω από την δική του σκέπη και δρόσισε τις ψυχές των υποδούλων Ελλήνων, θρέφοντας με τους χυμώδεις πνευματικούς καρπούς του, τους ποθούντας την ελευθερία και την αλήθεια... Περιήλθε όλο τον ελληνόφωνο ορθόδοξο χώρο πραγματοποιώντας ως άλλος Απόστολος Παύλος την σωστική πορεία των ψυχών ανθρώπων».

Αναφερόμενος στην αξία των διδαχών και της διδασκαλίας του Αγίου, επεσήμανε «το θαύμα της ορθοδόξου πίστης και του Ελληνορθόδοξου πολιτισμού, πηγές από τις οποίες αντλούσε δύναμη ο Άγιος Κοσμάς για να οδηγήσει τα βήματά του στην ιεραποστολή. Αισθάνθηκε την ανάγκη εκείνους τους θησαυρούς που είχε στο νου και στην ψυχή του να τους κάνει κτήμα όλων όσων είχαν την ανάγκη του Ευαγγελίου… Ως μοναδικός Διδάχος της Ρωμιοσύνης εδίδασκε την Αγάπη και καλλιεργούσε την Ελπίδα της πνευματικής ελευθερίας του ανθρώπου και του Γένους των Ελλήνων».

Πριν την απόλυση της θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης μας κ. Κοσμάς ευχαρίστησε τους αγίους αρχιερείς, καθώς και τους άρχοντες της περιοχής και τον φιλόχριστο λαό, για την παρουσία τους, με την οποία τιμούν τον άγιο Κοσμά, αλλά και για τις ευχές τους και την αγάπη τους προς τον ίδιο.

Αναφερόμενος στον Άγιο Κοσμά τόνισε μεταξύ άλλων: «Εκείνος φύτεψε στις καρδιές των Ελλήνων τον Χριστό και την Ορθοδοξία, την γνήσια φιλοπατρία, τις αιώνιες αξίες και τα ιδανικά. Εκείνος προσέφερε την παιδεία η οποία αληθινά μορφώνει, μεταμορφώνει και ολοκληρώνει τον άνθρωπο. Εκείνος με την προσφορά του και τη θυσία του ανέστησε και ελευθέρωσε την Ελλάδα.

Οι νεοέλληνες σήμερα όμως αγνοούν και περιφρονούν τον Άγιο Κοσμά και τη φωνή του. Ξεριζώνουν και γκρεμίζουν οι σύγχρονοι Έλληνες, όχι με αξίνες απλώς, αλλά με μηχανήματα τελευταίου τύπου, από τις καρδιές τους τον Χριστό και την αγάπη στην Πατρίδα, τις αξίες και τα ιδανικά, την γνήσια ιστορία, ότι ιερό και όσιο. Δεν θέλουν σχολεία με παράδοσι καθαρή και αγιασμένη. Δεν θέλουν οικογένεια στηριγμένη στο Ευαγγέλιο και την ωραία ελληνική παράδοσι».

Ο Μητροπολίτης Φιλίππων ευχαρίστησε και εξ ονόματος του αγίου Χαλκίδος, τον εορτάζοντα Ποιμενάρχη μας για την πρόσκληση να παραστούν στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του αγίου Κοσμά και του ευχήθηκε για την ονομαστική του εορτή.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας οι Αρχιερείς μετέβησαν στο χωριό Μέγα Δένδρο, γενέτειρα του Αγίου Κοσμά, όπου σώζονται τα ερείπια της πατρικής οικίας του και τέλεσαν ειδική δέηση.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου με την καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς Εικόνος του Αγίου Κοσμά στην πόλη του Θέρμου.

Προηγήθηκε η ακολουθία του μεθέορτου αρχιερατικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θέρμου, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Φιλίππων κ. Προκοπίου και συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η λιτανευτική πομπή, η οποία κατέληξε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Θέρμου. Στην κεντρική πλατεία τελέσθηκε αρτοκλασία και μίλησε στους πιστούς ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος τόνισε την αγωνιστικότητα και την ομολογία του αγίου Κοσμά του Αιτωλού «που κήρυττε Χριστό και Ελλάδα, γιατί είχε το κουράγιο να ομιλεί περί πνευματικής ελευθερίας λέγοντας προς τον λαό ‘’Ψυχή και Χριστός σας χρειάζονται’’».

Επίσης επεσήμανε την αξία της μητρικής Ελληνικής γλώσσας, λέγοντας πως «ο Άγιος Κοσμάς έκανε ολόκληρο αγώνα να κρατήσει ο λαός την γλώσσα του και την πίστη του. Γιατί γνώριζε πως η γλώσσα δεν είναι απλώς ένα επικοινωνιακό μέσον, αλλά είναι φορέας βιωμάτων, ποιότητος ψυχής, παραδόσεως, ιστορίας, πολιτισμού και ευλογημένων εμπειριών. Αγωνίστηκε για την δημιουργία σχολείων που προσφέρουν τα ιερά γράμματα της ελληνικής γλώσσας, γιατί πίστευε πως εκείνα τα γράμματα μπορούν να κρατήσουν αδούλωτο το φρόνημα και τη συνείδηση καθαρή και κρυστάλλινη. Εμείς όμως περιφρονούμε την Ελληνική γλώσσα και την αγωγή του σχολείου θέλοντας να δείχνουμε ‘’πολιτισμένοι’’. Δεν πρέπει όμως ποτέ να λησμονούμε πως η ψυχή του Πολιτισμού είναι ο πολιτισμός της Ψυχής!».

Στην ιερά λιτανεία συμμετείχαν στρατιωτικό άγημα της 132 Σ.Μ., η φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου, τμήματα λαογραφικών και πολιτιστικών συλλόγων, οι αρχές της περιοχής και πλήθος πιστών.






















Δεν υπάρχουν σχόλια: