Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Οι τίγρεις πεθαίνουν τρέχοντας


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου


        Οι τίγρεις πεθαίνουν τρέχοντας. Γιατί  πεθαίνουν τρέχοντας και δεν ξαπλώνουν κάπου, σε μια ήσυχη γωνιά, κάτω από ένα δέντρο, όπως κάνουν τα άλογα και οι άνθρωποι όταν η εσωτερική φωνή της ψυχής τους πληροφορεί ότι πλησιάζει το τέλος;
        Το τρέξιμο είναι δείγμα ζωντάνιας. Πώς οι τίγρεις πεθαίνουν ενώ διατηρούν τη ζωντάνια τους; Αν έχουν τόση δύναμη για να τρέχουν γιατί πεθαίνουν; Στο χωριό μου  έτρεχαν μόνο αν τους κυνηγούσαν.  Αν έβλεπαν κάποιον να τρέχει ρωτούσαν , ποιος τον  κυνηγάει.
        Κάποιος συγγραφέας έγραψε πως η έντονη δραστηριότητα δεν είναι ζωντάνια. Όλος αυτός ο θόρυβος και η ταραχή της σύγχρονης ζωής δεν είναι παρά  ο πάταγος που αφήνει το πέσιμο στην ανυπαρξία.
        Δεν ξέρω αν το κυνήγι της δύναμης έχει σχέση με το θάνατο. Το τζόγκινγκ π.χ. ήταν μια μόδα για να μαζεύεις δύναμη. Πιο πολύ αμερικάνικη παρά ελληνική μόδα. Στην Ελλάδα ισχύει ακόμα το παν μέτρον άριστον. Οι γιατροί συμβουλεύουν πως η καλύτερη άσκηση είναι το περπάτημα.
       Στην πολιτική πάλι το τρέξιμο θεωρείται ότι μαζεύει ψήφους. Αν δεν τρέξεις δεν κάνεις τίποτε. Δεν κάνεις τίποτε εννοείται για να εκλεγείς. Για μετά την εκλογή δεν ξέρω αν με το τρέξιμο βοηθάς την πατρίδα σου ή την βλάφτεις. Οι πολιτικοί που τρέχαν στο εξωτερικό, δεν ξέρω πόσο ωφέλησαν την Ελλάδα ή το αντίθετο την χαντάκωσαν με τις άκαιρες ενέργειές τους και με τις σπατάλες τους.
       Κάποιος συγγραφέας έγραψε ένα βιβλίο στο οποίο υποστηρίζει ότι στο σώμα μας έχουμε μια τίγρη και πως είναι επικίνδυνο να την ξυπνήσεις ξαφνικά όσο είναι επικίνδυνο να αφήσεις να ξετυλιχτεί ξαφνικά ένα τυλιγμένο μεταλλικό ελατήριο. Παρομοιάζει την υλική δύναμη με μεταλλικό ελατήριο που τυλίγεται και ξετυλίγεται.
      Η γιαγιά μου Βασιλική, ονόμαζε την σωματική εξάντληση "ξετύλιγμα" που το θεράπευε με κάποιο τρόπο που έμοιαζε με το τύλιγμα ενός ελατηρίου. ( Έχω περιγράψει με λεπτομέρειες τη θεραπευτική αυτή  μέθοδο της γιαγιάς μου σε κάποιο βιβλίο μου, για να μην ξεχαστεί, γιατί πιστεύω ότι είναι αρχαία, και  κανείς δεν ξέρει πότε φάνηκε. Πιθανόν να είναι μια θεραπεία της αρχαίας ιπποκρατικής ιατρικής. Άλλωστε στο στο χωριό μου,  τις μεθόδους αυτές τις ονομάζουν "ιλιάτσια"- Οι αρχαίοι ονόμαζαν τους γιατρούς  "ιλιαστές". Από την ίδια λέξη βγαίνουν οι λέξεις ίλεως, ιλασμός, εξιλασμός, εξιλαστήριος κ.α. που όλες σημαίνουν "θεραπεία").

      Οι τίγρεις είναι ίσως μια αρχετυπική εικόνα της δύναμης.  Όποιος κυνηγάει τη δύναμη είναι μια τίγρης π.χ. μια τίγρης του πλούτου αν κυνηγάει τη δύναμη του πλούτου ή μια τίγρης της πολιτικής αν κυνηγάει τη δύναμη της πολιτικής. Με αυτό δεν θα θέλω να πω ότι όποιος ζει όπως η τίγρη έχει το ίδιο τέλος. Ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο μυαλό. Η Εκκλησία μας έχει ένα παράδειγμα για τη δύναμη. Αν θέλεις δύναμη, λέει, να τη χρησιμοποιήσεις στην αγιότητα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: