Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Κάθε χρόνο, οι Αμερικάνοι, που το παίζουν παγκόσμιοι παρατηρητές και που κοιτάνε τα χάλια των άλλων, αλλά δεν θέλουν να βλέπουν τα δικά τους, εκδίδουν την ετήσια έκθεση περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου εκθέτουν όποιους δεν τους αρέσουν. Να όμως, που και η Κίνα αποφάσισε να κάνει το ίδιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ.


Έτσι βλέπουμε να αποκαλούν την Αμερική σαν την

Η Μέκκα του εγκλήματος

Ετσι, μαθαίνουμε ότι στο κεφάλαιο περί «Ασφάλειας της ζωής, της προσωπικότητας και της περιουσίας», οι ΗΠΑ δίκαια καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στην εγκληματικότητα παγκοσμίως, με καταγεγραμμένα 4,9 εκατομμύρια επεισόδια εγκληματικής βίας, 16,3 εκατομμύρια εγκλήματα κατά της περιουσίας, με 14 εκατομμύρια συλλήψεις για εγκλήματα όλων των ειδών, με 15.000 δολοφονίες τον περασμένο χρόνο, μετρημένες μόνο στις υποβαθμισμένες αστικές περιοχές κι όχι πανεθνικά.

Στον τομέα των «πολιτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων» καταγράφεται συχνή αστυνομική βία, καθώς μόνο στο πρώτο δεκάμηνο του 2009 έχασαν τη ζωή τους 45 άνθρωποι (ανάμεσά τους κι ένας 15χρονος) από χρήση ηλεκτρικών όπλων παράλυσης, ενώ μόνο στη Ν. Υόρκη δολοφονήθηκαν 10 πολίτες από αστυνομικούς.

Ολα αυτά σε επιχειρήσεις «αρετής» και επιβολής της τάξης στην αμερικανική μεγαλούπολη, όπου 315 αστυνομικοί τέθηκαν υπό «υπηρεσιακή εποπτεία» κατηγορούμενοι για κατάχρηση εξουσίας. Ακόμη, πάνω από 1.000.000 Αμερικανοί υποβάλλονται σε αστυνομική έρευνα στο δρόμο, ενώ στις φυλακές συνωστίζονται 7,3 εκατομμύρια άνθρωποι, «χωρίς διασφάλιση των ατομικών τους δικαιωμάτων».

Στον τομέα της ελευθερίας του λόγου, του τύπου και του Internet, καταγράφηκαν 25 περιπτώσεις ηλεκτρονικής παρακολούθησης πολιτών σε πέντε μεγαλουπόλεις, ενώ ενδεικτικά σημειώνεται ότι μόνο η υπηρεσία παρακολούθησης του κυβερνοχώρου, δαπανά για την λειτουργία της 1,5 δισ. δολάρια, ετήσια. Χιλιάδες επίσης είναι οι αναφορές για παρακολουθήσεις τηλεφώνων, e-mails και συνδρομητών του Twitter. Οσο για τον τύπο, σημειώνεται ότι δεκάδες στρατιωτικοί έχουν προσληφθεί ως τηλεοπτικοί σχολιαστές ή αρθρογράφοι.

Παιδική εργασία

Εξαιρετικά αρνητικά είναι και τα στοιχεία για τα «οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα», τις «φυλετικές διακρίσεις», τα «δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών» και «των αμερικανικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε άλλες χώρες». Μερικά από τα στοιχεία αυτά: 400.000 παιδιά εργάζονται σε αγροκτήματα καθώς ο εργατικός νόμος επιτρέπει την παιδική εργασία (13 ετών και άνω) σε εξωτερικό περιβάλλον αλλά όχι σε περιβάλλον γραφείου.

Ενάμισι εκατ. παιδιά, στην συντριπτική τους πλειονότητα αφροαμερικανικής και ινδιάνικης καταγωγής, είναι άστεγα. Ως διεθνής χωροφύλακας, οι ΗΠΑ συνεχίζουν το εμπάργκο στην Κούβα παρά το αντίθετο ψήφισμα του ΟΗΕ τον Οκτώβριο του 2009, αρνούνται να υπογράψουν πολλές διεθνείς συμβάσεις για δικαιώματα αυτοχθόνων λαών, για κατάργηση φυλετικών διακρίσεων, για δικαιώματα ατόμων με ειδικές ανάγκες ή για το περιβάλλον.

«Συμβουλεύουμε τις ΗΠΑ να διδαχθούν από την ιστορία, να διορθωθούν, να βελτιώσουν τα δικά τους ανθρώπινα δικαιώματα και να αναθεωρήσουν τη διεθνή τους δράση» καταλήγει η έκθεση.

(όλο το άρθρο εδώ: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=148201 )

Δεν υπάρχουν σχόλια: