Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Πατριάρχης Μόσχας: ''Το Άγιον Όρος συνέβαλε στην ιστορία της Ρωσίας''

agion oros mosxa-8
Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Έκθεση με φωτογραφίες από την ζωή του Αγίου Όρους, εγκαινιάσε σήμερα, Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016 ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.
Η έκθεση που φιλοξενείτε στο μουσείο θρησκευτικής τέχνης του Καθεδρικού Ναού του Σωτήρος, είναι αφιερωμένη στην 1000η επέτειο από την παρουσία του ρωσικού μοναχισμού στο Άγιον Όρος.
Στην έκθεση παρέστησαν ο Πρόεδρος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, ο Επίσκοπος Μοραβίτσκι Αντώνιος του Πατριαρχείου Σερβίας, καθώς και Εκπρόσωποι της Ρωσικής Κυβέρνησης.
"Φέτος εορτάζουμε την 1000η επέτειο του ρωσικού μοναχισμού στο Άγιον Όρος, και με την έκθεση αυτή ανοίγει ένα πρόγραμμα με δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα στη Ρωσία και, με την χάρη του Θεού και στην Ελλάδα" τόνισε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Κύριλλος.
Σε άλλο σημείο ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας τόνισε: "Το γεγονός που εορτάζουμε φέτος, έχει μεγάλη σημασία για την ιστορία της χώρας μας και του συνόλου των Ρως. Επίσης έχει σημασία για την πνευματική συγκρότητηση του λαού μας, επειδή μια από της πηγές της ρωσικής ορθοδοξίας ήταν το Άγιον Όρος..."
"Γνωρίζουμε ότι οι πρώτοι μοναχοί που εγκαταστάθηκαν στο Κιέβο, και όχι μόνο στο Κιέβο, ήταν μοναχοί του Αγίου Όρους, οι οποίοι έδωσαν την μοναστική παράδοση" πρόσθεσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.
Επίσης ο Πατριάρχης Μόσχας ανέφερε: "Είμαι στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάσω την έκθεση αυτή του φίλου Κ. Ασημισώφ, ενός ανθρώπου που άρχισε να φωτογραφίζει το Όρος από το 1984. Και για μένα, που επισκέφθηκα πρώτη φορά το Άγιο Όρος το 1973, αυτές οι φωτογραφίες είναι ενδιαφέρουσες, γιατί μου δίνουν την ευκαιρία να θυμηθώ πολλά από εκείνη την εποχή."
"Το Άγιον Όρος κατέχει σημαντική θέση στη ζωή του λαού μας, αλλά και στη ζωή της Εκκλησίας και του μοναχισμού μας. Η έκθεση θα βοηθήσει να κατανοήσουν οι άνθρωποι τη σημασία του Αγίου Όρους για τη ιστορία της Ρωσία" πρόσθεσε ο Πατριάρχης Μόσχας.
Η έκθεση περιλαμβάνει 180 φωτογραφίες, από αξιοθέατα, μοναστήρια, στιγμές λατρείας, ζωή των μοναχών, ασκηταριά, την φύση και διάφορα άλλα από το 1984 μέχρι το 2016.
agion oros mosxa-1
agion oros mosxa-2
agion oros mosxa-3
agion oros mosxa-4
agion oros mosxa-5
agion oros mosxa-6
agion oros mosxa-7
agion oros mosxa-9
agion oros mosxa-10
http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/6980-patriarxis-mosxas-to-agion-oros-sunebale-stin-istoria-tis-rosias

Δεν υπάρχουν σχόλια: