Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016

Για το μάθημα τών Θρησκευτικών - ανακοίνωση τής Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ

1.       Τι αποφάσισε για το μάθημα των Θρησκευτικών στη Δεύτερη Συνεδρία της η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος(9 Μαρτίου 2016).
2.       Η ΠΕΘ χαιρετίζει με μεγάλη ικανοποίηση την απόφαση για το μάθημα των Θρησκευτικών που έλαβε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
3.       Πρόταση της ΠΕΘ προς την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
4.       Σύνοψη του Αναλυτικού Υπομνήματος της ΠΕΘ για τα «προβλήματα του αναθεωρημένου Προγράμματος Σπουδών 2014», που εστάλη στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
5.       Αναλυτικό Υπόμνημα της ΠΕΘ για τα «προβλήματα του αναθεωρημένου Προγράμματος Σπουδών 2014», που εστάλη στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
6.       Η Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου ενώπιον της Ιεραρχίας για το μάθημα των Θρησκευτικών(9/3/2016).
7.       ΠΕΘ: Ο κ. Φίλης απειλεί (εν γνώσει ή εν αγνοία του;), ότι θα καταργήσει το Σύνταγμα;
8.       Εντονότατη Διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων προς το ΙΕΠ.
9.       Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων εόρτασε λαμπρά την Κυριακή της Ορθοδοξίας.
10.   Δρ Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, Πρόεδρος ΠΕΘ : Είμαστε Έλληνες Ορθόδοξοι και θα πεθάνουμε Έλληνες Ορθόδοξοι (Βίντεο και πλούσιο φωτορεπορτάζ).
11.   Ομιλία του Γ. Γραμματέα της ΠΕΘ, κ. Παν. Τσαγκάρη σε εορταστική εκδήλωση για την 25η Μαρτίου (Βίντεο).

***

Τι αποφάσισε για το μάθημα των Θρησκευτικών στη Δεύτερη Συνεδρία της η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος(9 Μαρτίου 2016)
Δεύτερη Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
(9/3/2016).

Συνήλθε την Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016, στη δεύτερη ημέρα της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
Κατά την πρωινή Συνεδρία, μετά την προσευχή, ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, Παροναξίας κ. Καλλινίκου και Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου, εχόντων την προς τούτο άδειαν της Ιεράς Συνόδου.
Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.
Ακολούθως, σύμφωνα με την Ημερησία Διάταξη, ανέγνωσε την εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου με θέμα: «Περί της Διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών εν τη Στοιχειώδη και Μέση Εκπαιδεύσει», το οποίο αποτελεί συνέχεια της εισηγήσεώς του στην κοινή Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου μετά των Κοσμητόρων των δύο Θεολογικών Σχολών και των Προέδρων των Τμημάτων αυτών καθώς και των Προέδρων της ΠΕΘ και του «ΚΑΙΡΟΥ».
Στην εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε τέσσερα σημεία. Πρώτον, ενημέρωσε τους Ιεράρχες για όσα ελέχθησαν στην ως άνω κοινή Συνεδρίαση και ότι έγινε αποδεκτή η εισήγησή του από τους παρόντες.
Δεύτερον, διασαφήνισε την διαφορά μεταξύ του Αναλυτικού Προγράμματος που ισχύει ως σήμερα και του Προγράμματος Σπουδών που προτείνεται. Πρόκειται για δύο διαφορετικά συστήματα θρησκευτικής αγωγής. Τρίτον, ανέπτυξε την έννοια του «θρησκευτικού γραμματισμού», ο οποίος θεωρείται ως βάση του νέου Προγράμματος Σπουδών. Είναι μέθοδος που εισήχθη στην Βρετανία, αλλά μεταφέρθηκε και στην Ελλάδα με διαφορετικό τρόπο. Και τέταρτον, παρουσίασε διεξοδικά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου του Ιανουαρίου του 2016, η οποία απεστάλη ως πρόταση της Ιεράς Συνόδου στο Υπουργείο Παιδείας, Ερεύνης και Θρησκευμάτων, καθώς επίσης διάβασε το έγγραφο της Ιεράς Συνόδου προς τον Υπουργό Παιδείας.
Η πρόταση αυτή είναι συνθετική των δύο διαφορετικών θέσεων, η πλέον ρεαλιστική στις σύγχρονες συνθήκες δεδομένου ότι το ισχύον πρόγραμμα δεν έχει ομολογιακό και κατηχητικό χαρακτήρα, και έχει ως εξής:
«Να επικεντρωθή το ενδιαφέρον στο τρέχον Πρόγραμμα με την δική του μεθοδολογία, στο οποίο όμως να γίνουν μερικές βελτιώσεις, εντάσσοντάς το στα σύγχρονα παιδευτικά δεδομένα, οπότε να εισαχθούν σε κάθε βιβλίο - όχι σε κάθε μάθημα - μερικά κεφάλαια θρησκειολογικά, ανάλογα με την θεματολογία του βιβλίου, αφού όμως δοθή προτεραιότητα στην ορθόδοξη παράδοση, την οποία ακολουθεί η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, αλλά και να χρησιμοποιηθούν ως εφαρμογές και τα καλά στοιχεία του Νέου Προγράμματος Σπουδών».
Μετά το πέρας της τεκμηριωμένης αυτής εισηγήσεως, η οποία διελάμβανε και επιστημονικά στοιχεία, ειλημμένα από την επιστήμη της διδακτικής μεθοδολογίας και από επιστημονικές μελέτες περί του αντικειμένου της διδασκαλίας του Μαθήματος των Θρησκευτικών στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, διεξήχθη ευρύτατη συζήτηση και έγινε αποδεκτή η πρόταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου για «την υποχρεωτικότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών, την τήρηση των ωρών διδασκαλίας στο τρέχον πρόγραμμα και τον Ορθόδοξο χαρακτήρα του».
Εν συνεχεία, η Ιεραρχία ομοφώνως ενέκρινε την απόφαση της Δ.Ι.Σ., όπως αυτή είχε διατυπωθεί στο υπ’ αριθμ. 881/391/22.02.2016 έγγραφό της προς τον αξιότιμο Υπουργό Παιδείας και αποφάσισε όπως η Επιτροπή διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας για το μάθημα των Θρησκευτικών απαρτισθεί από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες: Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιο, Ηλείας κ. Γερμανό και Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ και τους Ελλογιμωτάτους Καθηγητές: α) κ. Αθανάσιο Στογιαννίδη, Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Σχολικής Παιδαγωγικής και Διδακτικής Μεθοδολογίας του Μαθήματος των Θρησκευτικών, β) κ. Ιωάννη Φύκαρη, Καθηγητή της Διδακτικής Μεθοδολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, γ) κ. Κωνσταντίνο Σπαλιώρα, Δρα Θεολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρο Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, Διευθυντή Γυμνασίου δ) κ. Ιωάννα Κομνηνού, Δρα Θεολογίας, Καθηγήτρια του Α’ Πειραματικού Λυκείου Αθηνών.
Η Ιεραρχία ομοφώνως αποφάσισε όπως οι ήδη υποβληθείσες παρατηρήσεις των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και εκείνες οι οποίες εγγράφως θα υποβληθούν και όσα κατά την συζήτηση συμπληρωματικά διατυπώθηκαν, μελετηθούν από τα Μέλη της Αντιπροσωπείας που θα εκπροσωπήσουν την Εκκλησία της Ελλάδος, θα παρουσιασθούν προς ψήφιση σε συγκλιθησόμενη έκτακτη Ιεραρχία, η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.
Διευκρινίζεται ωσαύτως ότι κατά την Συνεδρία της 8ης Μαρτίου, αφού ανακοινώθηκε η σύνθεση της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, λαβών τον λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών υπέβαλε την παραίτησή του από Μέλος της Αντιπροσωπίας.
Ακολούθως, αφού τέθηκε το ερώτημα περί του τρόπου αναπληρώσεως των παραιτουμένων Μελών, απε-φασίσθη κατά πλειοψηφίαν, όπως οι αναπληρωτές των παραιτουμένων η δι’ ετέρους λόγους κωλυομένων Μελών της Αντιπροσωπίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, λαμβάνονται κατά πρεσβεία εκ των Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της επομένης, ήτοι της 160ης Συνοδικής Περιόδου. Εν συνέχεια υπέβαλαν την παραίτησή τους τρία εκ των εχόντων πρεσβεία Μέλη της επομένης συνθέσεως της Δ.Ι.Σ., ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, δια λόγους διαφωνίας προς τον τρόπον επιλογής των προσώπων και οι Σεβ. Μητροπολίτες Μάνης κ. Χρυσόστομος και Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, δια λόγους συνειδήσεως.
Εν τέλει απεφασίσθη όπως τον Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών αναπληρώσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ο οποίος απεδέχθη την πρόταση.

***

Η ΠΕΘ χαιρετίζει με μεγάλη ικανοποίηση την απόφαση για το μάθημα των Θρησκευτικών που έλαβε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Αθήνα, 10 Μαρτίου 2016
Αριθμ. Πρωτ.:   40
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων(ΠΕΘ)
χαιρετίζει με μεγάλη ικανοποίηση την απόφαση για το μάθημα των Θρησκευτικών
που έλαβε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων(ΠΕΘ) χαιρετίζει με μεγάλη ικανοποίηση την απόφαση για το μάθημα των Θρησκευτικών που έλαβε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Δεύτερη Συνεδρία της στις 9 Μαρτίου 2016, με την οποία προχωρεί στην επικαιροποίηση και επικύρωση της απόφασης που  είχε λάβει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις 12-13 Ιανουαρίου 2016 ως προς τη θέση της για τον χαρακτήρα και το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών, σε σχέση και με τον διάλογο που έχει να πραγματοποιήσει προσεχώς η Εκκλησία με την Πολιτεία.
Η ΠΕΘ αποδέχεται ασμένως την συνθετική και διαλλακτική λύση του προβλήματος που ταλανίζει το θεολογικό κόσμο εδώ και πέντε χρόνια, στην οποία κατέληξε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενεργώντας «εν πνεύματι και αληθεία» και ταυτόχρονα θεωρεί ότι οι αγώνες της για το μάθημα των Θρησκευτικών, δικαιώνονται πλέον και μάλιστα διπλά, με τις δύο παραπάνω Συνόδους.
Ωστόσο, δηλώνει ότι θα συνεχίσει αταλάντευτα και με αμείωτη ένταση τον αγώνα της, εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο, για να προφυλάξει το μάθημα των Θρησκευτικών και τον θεολογικό κόσμο από κάθε απόπειρα επιβολής, που θα επιχειρηθεί από την πλευρά της Πολιτείας μέσα από μονομερείς ή τετελεσμένες αποφάσεις ή ενέργειες, που παραβλέπουν προκλητικά τη θέληση της πλειονοψηφίας του θεολογικού κλάδου. Ήδη ο ορισμός Επιτροπής από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής(ΙΕΠ) στην οποία συμμετέχουν ΜΟΝΟΝ μέλη του συνδέσμου ΚΑΙΡΟΣ δείχνει τις «προθέσεις» της πολιτείας για μονομερή «διάλογο», δηλαδή για αντιδημοκρατική διάθεση επιβολής, στην οποία η Ένωσή μας είναι αναγκασμένη να απαντήσει.
Το ΔΣ της ΠΕΘ

***

Πρόταση της ΠΕΘ προς την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Αθήνα, 8 Μαρτίου 2016
Αριθμ. Πρωτ.:   37
Προς
Τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμον, Πρόεδρον και άπαντες τους Ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΕΝΩΣΕΩΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Μακαριώτατε,
Άγιοι Αρχιερείς,
Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση δεχθήκαμε και δεχόμαστε το ενδιαφέρον της Εκκλησίας μας για το μάθημα των Θρησκευτικών, που εκδηλώνεται έμπρακτα με τη συζήτηση των θεμάτων, που άπτονται του χριστιανικού χαρακτήρα και του περιεχομένου του μαθήματος και ο οποίος διεξάγεται στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο πλαίσιο του ισχύοντος Καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας, του Συντάγματος, των νόμων και της νομολογίας.
Γνωρίζετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μάθημα των Θρησκευτικών από «έσωθεν» και «έξωθεν» προερχόμενους σχεδιασμούς, που επιχειρούν την απομάκρυνσή του από τον Χριστοκεντρικό του στόχο.
Θα σας παρακαλούσαμε, στο πλαίσιο της θεάρεστης προσπάθειάς σας να συμβάλλετε Συνοδικά στην επίλυση των προβλημάτων αυτών, να αποδεχθείτε τη συνεισφορά μας σε αυτόν τον διάλογο, εάν και όπου αυτή κριθεί αναγκαία.
Μέλη της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, (Πανεπιστημιακοί και μάχιμοι εκπαιδευτικοί)  έχουν πολυετή εμπειρία και ειδικές γνώσεις και σπουδές στα αντικείμενα της Παιδαγωγικής και της Διδακτικής του μαθήματος των Θρησκευτικών και μπορούν να συνεισφέρουν στην απαιτούμενη Θεολογική - Παιδαγωγική και Διδακτική γνωσιοθεωρία για μια πραγματική ορθόδοξη χριστιανική αναβάθμιση του μαθήματός μας.

Με τον δέοντα σεβασμόν
Ασπαζόμεθα την δεξιάν Σας

Για το ΔΣ της ΠΕΘ

         Ο Πρόεδρος                                                 Ο Γενικός Γραμματέας
Κωνσταντίνος Σπαλιώρας                               Παναγιώτης Τσαγκάρης
Δρ Θεολογίας                                                    Mr Θεολογίας

***

Σύνοψη του Αναλυτικού Υπομνήματος της ΠΕΘ
για τα «προβλήματα του αναθεωρημέ-νου Προγράμματος Σπουδών 2014»,
που εστάλη στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2016
Αριθμ. Πρωτ.:   26

Προς
Τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμον, Πρόεδρον και άπαντες τους Ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος


ΣΥΝΟΨΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ  ΤΟΥ  ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  ΣΠΟΥΔΩΝ  2014

       Μακαριώτατε,
       Άγιοι Αρχιερείς,
Το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΣ) του 2014, όπως και το ΠΣ του 2011 για τα Θρησκευτικά του Δημοτικού καθώς και το ΠΣ του 2015 για το Λύκειο προτείνουν να διδάσκεται το μάθημα των Θρησκευτικών σε καθημερινή βάση ως μείγμα στοιχείων από τον Χριστιανισμό, τον Ιουδαϊσμό, το Ισλάμ, τον Ινδουισμό, το Βουδισμό, τον Ταοϊσμό και τον Κομφουκιανισμό.
Πρόκειται για ένα πολυθρησκειακό συγκρητιστικό μόρφωμα, με το οποίο επιδιώκεται μέσω της θρησκευτικής συγχύσεως να επιβληθεί στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το πνεύμα της πολυθρησκείας - πολυθεϊας ως προστάδιο της επικράτησης του στόχου της Νέας Εποχής που είναι: Η κατάργηση των πολιτισμικών και θρησκευτικών διαφορών και η επικράτηση -παράλληλα με τη μία παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση - μίας παγκόσμιας θρησκείας(μείγμα όλων των θρησκειών) με έναν Παγκόσμιο Θεό. Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζεται η εντός των Προγραμμάτων Σπουδών στην Εκπαίδευση σταδιακή μετατροπή του  Χριστιανισμού από θεία Αποκάλυψη του αληθινού Θεού σε μία ανθρωποκεντρική θρησκεία.
Οι επιλεγμένες ομάδες των συντακτών των ΠΣ σχεδίασαν τα ως άνω απαράδεκτα Προγράμματα εν κρυπτώ -χωρίς να ζητηθεί η συμμετοχή και η συνεργασία της Εκκλησίας, των τεσσάρων Τμημάτων των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων (ΠΕΘ)και των ειδικών Παιδαγωγών των Θεολογικών Σχολών. Εκ των υστέρων γίνεται προσπάθεια παραπλάνησης των εκκλησιαστικών και θεολογικών φορέων ή προσώπων, έτσι ώστε να αποδεχθούν τα και να υιοθετήσουν αυτά τα Προγράμματα του ΕΣΠΑ, για τα οποία υπάρχουν ατελείωτες παιδαγωγικές και θεολογικές ενστάσεις και αντιδράσεις. Τα ειδικότερα προβλήματα που περιέχουν τα νέα Προγράμματα είναι συνοπτικά τα παρακάτω:
1.            Οι συντάκτες ισχυρίζονται ότι ενεργούν με βάση το πνεύμα του πλουραλισμού, για να στηρίξουν το δικαίωμα στην ετερότητα. Ο ισχυρισμός δεν ευσταθεί διότι:
α) Οι ίδιοι παραδέχονται πως τα ισχύοντα έως σήμερα Αναλυτικά Προγράμματα-τα οποία εννοείται ότι θέλουν να αναβαθμίσουν- σέβονται την ετερότητα, δηλ. τις πεποιθήσεις και το πρόσωπο κάθε μαθητή.
β)  Δεν σέβονται την ετερότητα και το δικαίωμα ούτε των ορθοδόξων ούτε των μη ορθοδόξων μαθητών, διότι αυτό που τους προσφέρουν ως διδασκαλία δεν είναι η δική τους πίστη, αλλά ένα μείγμα εννέα διαφορετικών θρησκευτικών εκδοχών!!
γ)Η απόκρυψη ή υποτίμηση πολλών βασικών χριστιανικών αληθειών από τους μαθητές και η ταυτόχρονη μείξη της πίστεώς τους με όλες τις θρησκείες προκαλεί συνειδησιακές συγκρούσεις και επικίνδυνη σύγχυση στους Ορθόδοξους μαθητές, ενώ δεν επιλύει τα ενδεχόμενα προβλήματα της βίας, του ρατσισμού, των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού, καθόσον οι όντως εμπαθείς αυτές συμπεριφορές θεραπεύονται μόνον με την εν Χριστώ πίστη και ζωή.
2.            Η διδασκαλία των θρησκειών στα νέα προτεινόμενα ΠΣ, που αναμειγνύουν στοιχεία από όλες τις θρησκείες, ισχυρίζονται οι συντάκτες ότι γίνεται λόγω των «διεθνών εξελίξεων»[1] που βίωσε η ανθρωπότητα στις αρχές του 21ου αιώνα, εννοώντας το τρομοκρατικό χτύπημα στους «δίδυμους πύργους», την 11η Σεπτεμβρίου του 2001»[2]. Έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, δέχονται ότι εφαρμόζουν «οδηγίες πλεύσης» εκπροσώπων κέντρων, τα οποία εδώ και δεκαετίες επιδιώκουν να ρυθμίζουν τη θρησκευτική παιδεία στην Ελλάδα, με σκοπό να γίνουν οι ιδέες τους ο νέος προσανατολισμός του ΜτΘ και μέσω αυτού, να περάσουν στην κοινωνία του 21ου αιώνα[3].
Η αναβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών με αυτά τα νέα πολυθρησκειακά Προγράμματα δεν γίνεται για να υπηρετηθούν οι θεολογικές πνευματικές και υπαρξιακές ανάγκες ή τα ενδιαφέροντα των μαθητών, αλλά ως συμμόρφωση και προσαρμογή στις διεθνείς εξελίξεις (τρομοκρατικό χτύπημα στους «δίδυμους πύργους», την 11η Σεπτεμβρίου του 2001). Έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, δέχονται ότι το μάθημα των θρησκευτικών αρνείται τον πνευματικό του ρόλο, αλλάζει σκοπό, χαρακτήρα, κατεύθυνση και μετατρέπεται σε ένα κοινωνικοπολιτικό εργαλείο με καθαρά εγκόσμιους στόχους και προσανατολισμούς. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται, επίσης, από τη συνεργασία κάποιων συγγραφέων του ΠΣ με φορείς και οργανώσεις, που εκπροσωπούν αυτά τα παγκόσμιου βεληνεκούς σχέδια, καθώς και η συμμετοχή εκπαιδευτικών στα διαθρησκειακά και διαπολιτισμικά προγράμματα και τις ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν για την εφαρμογή του ΠΣ από το «The European Wergeland Centre»[4] και το Arigatou Foundation[5].
3.            Οι εν λόγω συντάκτες απευθύνονται καταρχάς προς τους Επισκόπους της Εκκλησίας, ισχυριζόμενοι ότι τα Προγράμματά τους είναι ορθόδοξα. Ο στόχος τους είναι να αποσπάσουν τη θετική τους απόφανση. Μόλις όμως γίνουν αντιληπτές οι απαράδεκτες διδασκαλίες των ΠΣ, τότε οι συντάκτες ισχυρίζονται, ψευδώς, πως δεν έχει λόγο σε αυτά η Εκκλησία και ότι η θρησκευτική παιδεία είναι υπόθεση του κράτους, αγνοώντας εσκεμμένα τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας.
4.            Προς τους Θεολόγους διαδίδουν πιεστικά πως το ΜτΘ θα χαθεί, αν δεν γίνει πολυθρησκειακό, αφήνοντας να καλλιεργούνται ανησυχίες για το εργασιακό τους μέλλον. Παράλληλα, σκόπιμα, αποσιωπούν, ως ανύπαρκτη, την απόφαση 115/2012 του Διοικητικού Εφετείου Χανίων, η οποία ορίζει με σαφήνεια, ότι  η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να εξασφαλίζει τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στους ορθόδοξους μαθητές με την κατάρτιση των προγραμμάτων διδασκαλίας με ύλη σύμφωνη με το δόγμα της χριστιανικής διδασκαλίας.
5.            Ισχυρίζονται πως με τα νέα ΠΣ στηρίζεται «το δικαίωμα όλων των παιδιών για θρησκευτική εκπαίδευση» το οποίο, όμως, όπως και τα δικαιώματα της θρησκευτικής ετερότητας, είναι ήδη αναγνωρισμένα από το Σύνταγμα και τους νόμους της ελληνικής Πολιτείας, από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις - τις οποίες σέβεται και εφαρμόζει η ελληνική Πολιτεία. Αντίστοιχα, επίσης, αποσιωπάται έντεχνα ότι είναι επίσης κατοχυρωμένο το δικαίωμα των Ορθόδοξων μαθητών να διδάσκονται το μάθημα των Θρησκευτικών, σύμφωνα με τα δόγματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και με βάση τα διεθνώς κατοχυρωμένα  δικαιώματα των γονέων να επιλέγουν οι ίδιοι τη θρησκευτική κατεύθυνση των τέκνων τους.
6.            Προκειμένου να επιτευχθεί η εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων, χρησιμοποιείται στα ΠΣ ως όπλο  κάποιες σύγχρονες μορφές διδασκαλίας, οι οποίες, όμως, είναι δυνατόν να εφαρμοστούν και στα ισχύοντα έως σήμερα Προγράμματα και βιβλία που αφορούν στο μάθημα (2003-2006), χωρίς να κινδυνεύουν να απολεσθεί η ορθόδοξη ταυτότητά τους. Προφανώς η κατάργηση του Ορθόδοξου Μαθήματος και η αντικατάστασή του από την πολυθρησκεία δεν θα μπορούσε να καθιερωθεί, παρά μόνον με το δήθεν παιδαγωγικό «προσωπείο» των Προγραμμάτων.
7.            Ισχυρίζονται πως στα νέα ΠΣ το μεγαλύτερο μέρος των προσφερόμενων σε αυτό πληροφοριών, αφορά στον Χριστιανισμό. Όμως:
α) Το πρόβλημα των ΠΣ, δεν αφορά στην ποσότητα, αλλά στη δομή και στην ποιότητα, αφού με τη συστηματική μείξη ετερόκλητων θρησκειακών πληροφοριών, η περίτεχνη αλλοίωσή τους και εν συνεχεία η διδασκαλία τους σε μικρά παιδιά, τα οποία δεν είναι ακόμη σε θέση να διακρίνουν τις διαφορές του Χριστιανισμού από τις θρησκειακές δοξασίες, αποτελεί προσπάθεια σύγχυσης και αλλοίωσης ή αλλαγής της πίστεώς τους.
β) Η τεχνητή-επιφανειακή σύγκλιση του Χριστιανισμού με τις θρησκείες οδηγεί σε εσφαλμένα επιστημονικά συμπεράσματα και στο συγκρητισμό.
8.            Ισχυρίζονται πως υπάρχουν «τρεις κύκλοι» στα ΠΣ, που ο πρώτος αναφέρεται στην παράδοση της Ορθόδοξης χριστιανικής Εκκλησίας, ο δεύτερος στη γνωριμία με τις μεγάλες χριστιανικές παραδόσεις και ο τρίτος στα μεγάλα θρησκεύματα. Στην πραγματικότητα, όμως, αποκρύπτουν μεθοδευμένα ότι οι κύκλοι αυτοί δεν είναι παράλληλοι ούτε διαδοχικοί,  αλλά κύκλοι τεμνόμενοι, αφού δεν διδάσκονται οι μαθητές ξεχωριστά την ορθόδοξη πίστη τους και έπειτα ξεχωριστά και διακριτά τις χριστιανικές ομολογίες και τις θρησκείες, αλλά ότι εσκεμμένα  τα περιπλέκουν και τα διδάσκουν όλα μαζί, ως ένα πολυρησκειακό πολτό.
9.            Το ΜτΘ με τα συγκεκριμένα ΠΣ παύει να είναι χριστοκεντρικό και γίνεται ανθρωποκεντρικό - πολυθρησκειακό- συγκρητιστικό. Το συνονθύλευμα αυτό δεν έχει καμιά συμβατότητα με την διαχρονική ορθόδοξη παράδοση και διδασκαλία. Συγκεκριμένα:
α) Το ΠΣ συσκοτίζει περίτεχνα την αντίληψη των μικρών μαθητών για το ποιος είναι ο Θεός που σώζει τον άνθρωπο, καθώς και ποια είναι η αληθινή κοινωνία μαζί Του. Η ξεκάθαρη ορθόδοξη απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα χαρακτηρίζεται «ομολογιακή εμμονή, κατηχητισμός, φανατισμός ή μισαλλοδοξία» και φυσικά αποκλείεται. Ο Χριστιανισμός συνεξετάζεται με έξι θρησκείες ως «ποικιλία θρησκευτικών προσανατολισμών», χωρίς να απασχολεί το θέμα της  αντιληπτικότητας ή της θρησκευτικής σύγχυσης και της πνευματικής βλάβης που προκαλείται στους μαθητές των μαθητών.
β) Τα νέα ΠΣ, δέσμια της πολυθρησκειακής τους ιδεολογίας, «θολώνουν τα νερά» - αποκρύπτουν, σκόπιμα, τη θεμελιώδη αλήθεια της χριστιανικής πίστης, πως ο Χριστός είναι ο μόνος Θεάνθρωπος και Σωτήρας του κόσμου. Εξετάζουν τον Ιησού Χριστό ως δάσκαλο, παράλληλα με τον Βούδα, τον Λάο Τσε και τον Μωάμεθ, και, αντίστοιχα, παραθέτουν δίπλα –δίπλα ισότιμα και ισόκυρα με τις διδασκαλίες του Χριστού, κάποια  αποφθέγματα των θρησκευτικών αρχηγών.
γ)Τα νέα ΠΣ αλλοιώνουν όλα τα θέματα της ορθόδοξης πίστης. Συνεξετάζοντας κάθε επιμέρους θέμα της ορθοδόξου πίστεως με επιλεγμένα ετερόκλητα θέματα των θρησκειών και επιδιώκοντας να τα εμφανίσουν ως αντίστοιχα του εκκλησιαστικού βιώματος και πνεύματος, ακυρώνουν την ορθόδοξη διδασκαλία.
10.       Τα νέα ΠΣ με όλη την πολυθρησκειακή τους πλοκή και με τα μέσα που χρησιμοποιούν οδηγούν τα παιδιά στον θρησκευτικό συγκρητισμό και τα κατηχούν με το πνεύμα του σχετικισμού και της εξίσωσης της εξ Αποκαλύψεως πίστεώς τους με ανθρωποκεντρικές θρησκευτικές δοξασίες.
11.                   Τα νέα ΠΣ αφενός με την κριτική που ασκούν στην ορθόδοξη πίστη, δηλητηριάζουν τα παιδιά, διδάσκοντάς τους ότι είναι αποκρουστική και ξεπερασμένη, ως μονοφωνική και, αφετέρου, με την διαρκή και μόνιμη πρόκριση των θρησκειών, προσηλυτίζουν τους μαθητές στην πολυθρησκεία.
12.                   Τα νέα ΠΣ μεθοδεύουν τη χειραγώγηση των συνειδήσεων των μικρών παιδιών, επειδή επιλέγουν και χρησιμοποιούν κατά τη διδασκαλία ειδικές διαστρεβλωμένα παιδαγωγικές μεθόδους και κριτικές θεωρίες, με ανατρεπτικές τάσεις ως προς την παράδοση, για να αποσυνδέονται τα παιδιά από την ορθόδοξη πίστη και να πείθονται να επιλέγουν αυτά τα ίδια με τη βοήθεια των δασκάλων και των ΠΣ μια δική τους σύνθεση θρησκείας μέσα από την ποικιλία των θρησκευτικών στοιχείων που διδάσκονται.
13.                   Η αντιχριστιανική και αντιπαιδαγωγική επίδραση που ασκείται, μέσω της πολτοποίησης του Χριστιανισμού με τις θρησκείες στη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών ούτε νομική ισχύ έχει, ούτε σχετίζεται με τον σεβασμό της ετερότητας, την οποία η Ορθόδοξη αντίληψη αποδέχεται συνειδητά. Είναι μία επίθεση στην ορθόδοξη παράδοση, όχι απευθείας, αλλά διά της πλαγίας οδού, για να διευκολύνεται με μαεστρία ο τελικός στόχος. Επιδίωξή των νέων ΠΣ είναι να προβάλλονται ως αθώα πρόβατα, ενώ στην πραγματικότητα είναι επικίνδυνοι λύκοι.


Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ:
Το ΠΣ είναι σχεδιασμένο με πολυθρησκειακή δομή. Πρέπει να συνταχθεί εξ αρχής νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, το οποίο να διδάσκει χωριστά τον Χριστιανισμό, με βάση την οντολογία και κοσμοθεωρία του και, αντίστοιχα, τις θρησκείες με τις δικές τους θέσεις. Ειδικότερα, μπορεί να υπάρξουν κάποιες ολιγάριθμες ξεχωριστές θεματικές ενότητες στο τέλος του κάθε βιβλίου, αντίστοιχες με το πνευματικό επίπεδο των μαθητών που θα παρέχουν πληροφορίες για τις θρησκείες, με αποφυγή όλων όσων μπορούν που προκαλέσουν θρησκευτική σύγχυση, σχετικισμό ή συγκρητισμό. Η σύνταξη του νέου ΑΠΣ πρέπει να γίνει, έχοντας ως βάση το ΑΠΣ του 2003 και τα βιβλία του 2003-2006, με τις απαιτούμενες διορθώσεις, βελτιώσεις και τον κατάλληλο εμπλουτισμό τους με παιδαγωγική και διδακτική μεθοδολογία. Αυτή η εξ αρχής σύνταξη νέου ΠΣ θα είναι μία  ενωτική προσπάθεια, που θα πραγματοποιηθεί, αφού συσταθεί μεικτή θεολογική Επιτροπή Παιδείας, χωρίς αποκλεισμούς, με την παρουσία σε αυτήν του Υπουργείου Παιδείας, της Εκκλησίας, των Θεολογικών Σχολών, της ΠΕΘ, και οπωσδήποτε θεολόγων εμπειρογνωμόνων εξειδικευμένων στην Παιδαγωγική και διδακτική μεθοδολογία του ΜτΘ.

Με τον δέοντα σεβασμόν
Ασπαζόμεθα την δεξιάν Σας

Για το ΔΣ της ΠΕΘ
Ο Πρόεδρος                                                 Ο Γενικός Γραμματέας

Κωνσταντίνος Σπαλιώρας                               Παναγιώτης Τσαγκάρης
Δρ Θεολογίας                                                    Mr Θεολογίας

[1]ΠΣ, σ. 11, ΟΔ.ΕΚΠ., σ. 36.
[2]Τη διευκρίνιση αυτή έδωσαν οι εμπειρογνώμονες του τομέα της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στην Ευρώπη,  η κ. Claudia Lenz και ο κ. Peter Schreiner, ως βασικοί ομιλητές, στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι Χανίων, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο «The European Wergeland Centre» και τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Θεολόγων στις 15 Μαου 2015, με θέμα: «Οι θρησκευτικές και μη θρησκευτικές πεποιθήσεις στη διαπολιτισμική εκπαίδευση». Η εισήγησή τους είχε θέμα: «Εισαγωγή στην προβληματική της Ημερίδας ως προς την εφαρμογή των Οδηγιών (Recommendation) του Συμβουλίου της Ευρώπης  και του “Signposts”. Έγινε προσπάθεια να παρουσιαστεί η Οδηγία (Recommendation CM/Rec(2008)12) ως υποχρεωτική, ενώ σύμφωνα με το Καταστατικό του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι «Συστάσεις» του δεν είναι σε καμία περίπτωση υποχρεωτικές για κανένα κράτος και ούτε μπορεί να γίνουν, διότι το κάθε κράτος μέλος δικαιούται να έχει διαφορετικό καθεστώς στη θρησκευτική του διδασκαλία. Όσον αφορά δε το «Signposts», πρόκειται για προσωπική άποψη μιας μικρής ομάδας, η δε άποψη αυτή δεν έχει υιοθετηθεί από κανένα έγκυρο όργανο, διεθνές ή ευρωπαϊκό. Αυτό που ισχύει στη Νορβηγία είναι η απόφαση Folgero, την οποία επικαλείται η απόφαση 115/2012 του Διοικητικού Εφετείου Χανίων.
[3]Βλ. ΟΔ. ΕΚΠ. σ.10-24,  42-47 κ.α.
[4]http://www.amen.gr/article/ekpaideftiko-seminario-tou-symvouliou-tis-evropis-gia-to-mathima-ton-thriskeftikon
[5]https://ethicseducationforchildren.org/en/news/latest-news/289-the-learning-to-live-together-manual-is-introduced-to-formal-education-teachers-in-athens

***

Αναλυτικό Υπόμνημα της ΠΕΘ για τα «προβλήματα του αναθεωρημένου Προγράμματος Σπουδών 2014», που εστάλη στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε το Αναλυτικό Υπόμνημα της ΠΕΘ:

***

Η Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου ενώπιον της Ιεραρχίας για το μάθημα των Θρησκευτικών(9/3/2016).
Ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε την Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου:

***

ΠΕΘ: Ο κ. Φίλης απειλεί (εν γνώσει ή εν αγνοία του;),
ότι θα καταργήσει το Σύνταγμα;

Αθήνα, 12 Μαρτίου 2016
Αριθμ. Πρωτ.:   42
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο κ. Φίλης απειλεί (εν γνώσει ή εν αγνοία του;),
ότι θα καταργήσει το Σύνταγμα;

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ), απαντώντας σε δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, κ. Νικόλαου Φίλη, τονίζει ότι το μάθημα των Θρησκευτικών δεν προσφέρεται για πολιτικές σκοπιμότητες. Ενώ το θέμα  του περιεχομένου του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι πολύ σοβαρό, αφού πρόκειται για την ανάπτυξη της θρησκευτικής πνευματικής ταυτότητας και φυσιογνωμίας των μαθητών, ο Υπουργός φαίνεται να το αντιμετωπίζει με πολιτικά κριτήρια, με αντιφατικές δηλώσεις, με ιδεολογικό φανατισμό και χωρίς τη δέουσα παιδαγωγική τεκμηρίωση. Συγκεκριμένα:
Στις 29/09/2015  ο Υπουργός Παιδείας δήλωνε μετά από τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες: «Δεν πρόκειται να υπάρξουν μονομερείς ενέργειες στο θέμα των Θρησκευτικών» (1).
Στις 10/03/2016 ο Υπουργός Παιδείας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, υπογραμμίζει εμφαντικά ότι είναι αρμοδιότητα της πολιτείας να αποφασίσει για τα Θρησκευτικά (2).
Στις 12/03/2016, σε νέα συνέντευξή του ο Υπουργός Παιδείας, κάνει λόγο, για «Κατάργηση του ομολογιακού χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, που πλέον θα προσανατολισθεί προς τη θρησκειολογία… Η αναμόρφωση των Θρησκευτικών είναι προϋπόθεση για να παραμείνουν υποχρεωτικό μάθημα», εννοώντας με τη λέξη «ομολογιακός χαρακτήρας» τον ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος, αφού η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι ομολογία (3).
Τι άραγε μεσολάβησε μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για το μάθημα των Θρησκευτικών(9/03/2016), έτσι ώστε ο κ. Υπουργός να αλλάξει άρδην την πρότερη θέση του για διάλογο και μη μονομερείς ενέργειες;
Να υποθέσουμε ότι η απόφαση της Ιεραρχίας δεν εξυπηρετεί τους πολιτικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης στο εν λόγω θέμα και ο κ. Φίλης σπεύδει να χτίσει τις άμυνες της κυβερνητικής πολιτικής;
Βέβαια ο κ. Φίλης, στις δηλώσεις του στη Βουλή, συμπλήρωσε ότι: «Εμείς (ως Κυβέρνηση), επιδιώκουμε τον διάλογο». Και η Εκκλησία, διά της Συνόδου της, διάλογο αποφάσισε και επιδιώκει. Και εμείς, ως Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, επισημαίνουμε στον κ. Υπουργό, ότι τον διάλογο επιδιώκουμε. Όμως, επιδιώκω τον διάλογο, δεν σημαίνει ότι χρησιμοποιώ τον διάλογο για να επιβάλλω τις θέσεις μου στους άλλους, αποφασίζοντας και διατάσσοντας ή και απειλώντας και εκβιάζοντας, όπως κάνει ο κ. Υπουργός. Ούτε σημαίνει ότι διαστρεβλώνω την αλήθεια, δεν λαμβάνω υπόψη το Σύνταγμα, τους νόμους και τους θεσμούς της χώρας.
Οφείλουμε, ως εκ τούτου, να υπενθυμίσουμε στον Υπουργό Παιδείας ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία, με βάση τον νόμο, δεν γράφει τα βιβλία και τα Αναλυτικά Προγράμματα του μαθήματος των Θρησκευτικών, όμως, έχει χρέος να ελέγχει το περιεχόμενο της διδασκαλίας του, που αφορά στους ορθόδοξους μαθητές, αν συμφωνεί με τις αρχές και τα δόγματά της (4).
Ο προσανατολισμός, η υποχρεωτικότητα και οι ώρες διδασκαλίες του μαθήματος των Θρησκευτικών δεν καθορίζονται ούτε επιβάλλονται στις δημοκρατικές πολιτείες της Ευρώπης από τον εκάστοτε Υπουργό, αλλά από το νομικό και νομολογικό καθεστώς και τον διάλογο που έχει προηγηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πρέπει να συμφωνεί ακόμη, με τη θρησκευτική φυσιογνωμία και τα χαρακτηριστικά της πνευματικής ταυτότητας του ελληνικού λαού. Η παιδεία είναι εθνική υπόθεση και αφορά σε όλους τους Έλληνες και όχι μόνον στους ιδεολογικά προσκείμενους σε κόμματα ή ιδεολογίες. Δεν είναι δυνατόν στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, να απειλείται ή να εκβιάζεται με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο η Εκκλησία και οι Θεολόγοι με το δίλημμα: Ή θρησκειολογικός προσανατολισμός ή κατάργηση της υποχρεωτικότητας του μαθήματος των Θρησκευτικών!!!
Ο εσκεμμένος και μεθοδευμένος χαρακτηρισμός του μαθήματος των Θρησκευτικών ως «ομολογιακό» και «κατηχητικό», έχει αποδειχθεί πλήρως, εκτός των άλλων επιστημονικών τεκμηριώσεων, και από τις εμπεριστατωμένες θέσεις της πρόσφατης Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ως ψευδής, σκόπιμη και ανεπίτρεπτη πρόφαση για να δρομολογηθούν παράνομες αλλαγές στο μάθημα, όταν όλοι γνωρίζουν ότι οι θρησκείες ήδη διδάσκονται στο ελληνικό σχολείο, γεγονός που δεν επιτρέπει να χαρακτηρίζεται ως ομολογιακό.
Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής(ΙΕΠ), στο οποίο αναφέρεται ο Υπουργός, έχει ήδη εδώ και (5) χρόνια αποδομηθεί με επιστημονικά, παιδαγωγικά και θεολογικά επιχειρήματα και έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί ένα οργανωμένο σχέδιο επιβολής σκόπιμης θρησκευτικής σύγχυσης και θρησκευτικού συγκρητισμού σε βάρος των μαθητών.
Οι εκβιασμοί, επομένως, για κατάργηση της υποχρεωτικότητας του μαθήματος των Θρησκευτικών μάς βρίσκουν κάθετα αντίθετους, διότι πρόκειται για μια ριζική αλλοίωση της θρησκευτικής ταυτότητας και της θρησκευτικής συνειδήσεως των μαθητών, πράξης παράνομης και αντισυνταγματικής, σύμφωνα με τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις (115/2012 και 1/2015). Η ΠΕΘ δεν απαιτεί τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από όσα ορίζουν οι ανωτέρω δικαστικές αποφάσεις και  δεν θα επιτρέψει την καταπάτησή τους.


1) Το σχετικό βίντεο με τις δηλώσεις του κ. Υπουργού μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=m5eghXlUlPw  καθώς και το σχετικό δημοσιογραφικό ρεπορτάζ στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις : http://www.iefimerida.gr/news/228425/filis-ohi-se-monomereis-energeies-gia-ta-thriskeytika
και http://www.protothema.gr/greece/article/513456/ieronumos-se-fili-anthropoi-eimaste-provlimata-ehoume-na-ta-lunoume-horis-peismata/.
(2) «…βάσει του συντάγματος, την ευθύνη για την εκπαίδευση των πολιτών την έχει το κράτος. Το δημοκρατικά νομιμοποιημένο και εξουσιοδοτημένο κράτος»(πρβλ το σχετικό δημοσιογραφικό ρεπορτάζ στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση : http://www.esos.gr/arthra/42909/ypoyrgos-gia-ta-thriskeytika-apofasizei-i-politeia).
(3) http://www.kathimerini.gr/852889/article/proswpa/synentey3eis/n-filhs-ta-8rhskeytika-gia-na-meinoyn-8a-alla3oyn
(4) Νόμος 590/77 άρθρο 2, άρθρο 9. Βλ. Γ. Η. Κρίππα, Το ατομικόν δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας της Εκκλησίας να καθορίζει η ιδία την ύλην του ΜτΘ, Ορθόδοξος Τύπος, 20 και 27/12/2013.

Το ΔΣ της ΠΕΘ

***

Εντονότατη Διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων προς το ΙΕΠ

Αθήνα, 8 Μαρτίου 2016
Αριθμ. Πρωτ.:   38
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΤΟΝΟΤΑΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΕΝΩΣΕΩΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ(ΠΕΘ)
ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΙΕΠ)

Πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ τη σύσταση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), Ειδικής Επιτροπής η οποία θα μελετήσει και θα εκπονήσει σχέδιο-πρόταση για την αναμόρφωση του Αναλυτικού Προγράμματος του μαθήματος των Θρησκευτικών. Η Επιτροπή αυτή, ήδη, επισκέφθηκε και ενημέρωσε σχετικά την Διαρκή  Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Κατόπιν των παραπάνω εξελίξεων, η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων(ΠΕΘ) δηλώνει:
1.       Με τη σύσταση από το ΙΕΠ της εν λόγω Επιτροπής καταστρατηγήθηκε κάθε δημοκρατική διαδικασία, τακτική που θυμίζει εντονότατα εποχές και τακτικές διακυβέρνησης πολιτικών συστημάτων και σχημάτων που ο άνθρωπος θέλει να ξεχάσει.
2.       Τα μέλη της Επιτροπής του ΙΕΠ για το μάθημα των Θρησκευτικών, ανήκουν εξ ολοκλήρου, στον θεολογικό σύνδεσμο «ΚΑΙΡΟΣ». Επίσης, είναι φανερό ότι εγείρεται ένα σοβαρό, νομικά και ηθικά, ζήτημα, εφόσον τα άτομα που έχουν επιλεγεί να στελεχώσουν την επιτροπή δεν θεωρούνται αμερόληπτα, έχοντας εμπλακεί στη σύνταξη Αναλυτικών Προγραμμάτων του μαθήματος των Θρησκευτικών, για τα οποία έχουν εκφραστεί σοβαρές και επιστημονικά τεκμηριωμένες ενστάσεις.
3.       Καταπατήθηκε κάθε δοθείσα υπόσχεση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και του ΙΕΠ προς την ΠΕΘ, για μη αιφνιδιασμό και συμμετοχή της στη διαδικασία του διαλόγου που αφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών. Κάθε προσπάθεια που κατέβαλε η ΠΕΘ για να συναντήσει την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και του ΙΕΠ δεν τελεσφόρησε.
Ως εκ τούτων η ΠΕΘ :
1.       Καταγγέλλει τη μονομερή θέαση του ζητήματος του μαθήματος των Θρησκευτικών που επιδιώκει το ΙΕΠ με την προταθείσα Επιτροπή του.
2.       Καταδικάζει εντονότατα τη συνέχιση αντιδημοκρατικών νοοτροπιών που δείχνουν ολοκάθαρα την προσπάθεια εμπαιγμού και διάσπασης του θεολογικού κόσμου, με τη δρομολόγηση προσχηματικών διαλογικών διαδικασιών από το ΙΕΠ, οι οποίες επιδιώκουν την νομιμοποίηση αποφάσεων, που φαίνεται ότι ήδη έχουν ληφθεί.
3.       Δηλώνει ότι θα εξαντλήσει κάθε νόμιμo μέσο για να προφυλάξει το μάθημα των Θρησκευτικών και τον θεολογικό κόσμο από την επιβολή μονομερών τετελεσμένων που παραβλέπουν προκλητικά τη θέληση της πλειονοψηφίας.

Το ΔΣ της ΠΕΘ

***

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων εόρτασε λαμπρά την Κυριακή της Ορθοδοξίας

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων εόρτασε λαμπρά την Κυριακή της Ορθοδοξίας (20 Μαρτίου ε.ε.) στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρέας (Σουλιωτών 3, Καρέας - Βύρωνας).
Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσαν με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη, οι ιερείς του Ιερού Ναού, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Παναγιωτόπουλος, ο Πρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Χριστόπουλος και ο Πρεσβύτερος π. Δημήτριος Καλλιακούδας. Τον θείον λόγον κήρυξε εμπνευσμένα ο Κοσμήτορας της ΠΕΘ, Δρ Λέων – Βάλτερ Μπράνγκ.
Επίσης, τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΘ συμμετείχαν ιεροπρεπέστατα στη λιτάνευση των Ιερών Εικόνων.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΘ, τα παρευρισκόμενα μέλη, συνεργάτες και φίλοι της ΠΕΘ, είχαν  την ευκαιρία, στους χώρους  του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Καρέας, να συζητήσουν επί των θεμάτων που αφορούν στο μάθημα των Θρησκευτικών και στον κλάδο των Θεολόγων.
Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων ευχαριστεί θερμά τους ιερείς του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Καρέας και ιδιαίτερα τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού,  Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ειρηναίο Παναγιωτόπουλο, για την θερμή και πλουσιοπάροχη φιλοξενία τους, στα μέλη του ΔΣ της ΠΕΘ, στα παρευρισκόμενα μέλη, στους συνεργάτες και φίλους της ΠΕΘ.

***

Δρ Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, Πρόεδρος ΠΕΘ :
Είμαστε Έλληνες Ορθόδοξοι και θα πεθάνουμε Έλληνες Ορθόδοξοι
(Βίντεο και πλούσιο φωτορεπορτάζ)

Σε μια μεγαλειώδη εκδήλωση στις 14 Φεβρουαρίου 2016, στη Θεσσαλονίκη, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, με τίτλο “Μένουμε Έλληνες και Ορθόδοξοι”, μίλησε ο πρόεδρος της ΠΕΘ κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας.
Μέγα πλήθος Θεσσαλονικέων συμμετείχε σε αυτήν την εκδήλωση. Υπολογίζονται σε πάνω από 5.000 οι συγκεντρωμένοι Μακεδόνες που πλημμύρισαν όλους τους χώρους του Βελλιδείου Συνεδριακού Κέντρου για να βροντοφωνάξουν με ενθουσιασμό, “Μένουμε Έλληνες και Ορθόδοξοι”. Η εκδήλωση “Μένουμε Έλληνες και Ορθόδοξοι”, η οποία περιελάμβανε ομιλίες για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, την ίδρυση τμήματος Μουσουλμανικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και το μάθημα των Θρησκευτικών, διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και εικοσιτρία χριστιανικά Ορθόδοξα σωματεία της συμπρωτεύουσας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο οποίος προλόγισε την εκδήλωση, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γλυφάδος κ. Παύλος και Κυθήρων κ. Σεραφείμ, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ. Δημήτριος, αγιορείτες μοναχοί και μέλη των μοναστικών αδελφοτήτων Αγίου Στεφάνου Μετεώρων και Οσίου Αρσενίου Χαλκιδικής.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρουσία στο ακροατήριο του γνωστού τραγουδιστή και ιδιαίτερα αγαπητού στη Βόρεια Ελλάδα κ. Βασίλη Καρρά.
Οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Αιτωλίας κ. Κοσμάς και Γόρτυνος κ. Ιερεμίας έστειλαν μηνύματα, όπως και ο πρώην υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Ορφανός.
Πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο στρατηγός ε.α. και επίτιμος αρχηγός του ΓΕΣ κ.Φράγκος Φραγκούλης με θέμα : “Προϊούσα ισλαμοποίηση Ελλάδος και Ευρώπης: προσφυγικό, μεταναστευτικό, δημογραφικό”.
Ο Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος, ήταν ο δεύτερος ομιλητής με θέμα : “Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ”.
Τρίτος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της ΠΕΘ κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, με θέμα : “Μετάλλαξη του μαθήματος των Θρησκευτικών”.
Ο πρόεδρος της ΠΕΘ κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, διατηρώντας υψηλούς τόνους, δήλωσε ότι “ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη σήμερα μια μορφή αντίστασης εναντίον της αλλοίωσης της ορθόδοξης χριστιανικής συνειδήσεως” που μεθοδεύεται στο ελληνικό σχολείο με το νέο πολυθρησκειακό Προγραμμα.
Καταπέλτης η ομιλία του προέδρου της ΠΕΘ, για το πολυπαθές Μάθημα των Θρησκευτικών και τις αντορθόδοξες επιθέσεις που δέχεται  από μια ομάδα που σχετίζεται με αντιχριστιανικούς παράγοντες εγχώριας και Παγκόσμιας Νέας Τάξης εξουσιαστών, καθώς και από τους λεγόμενους "μεταπατερικούς" κληρικούς και θεολόγους!
"Ο Ιούδας πρόδωσε μία φορά τον Χριστό. Κάποιοι άλλοι...Τον προδίδουν κάθε μέρα!...", είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σπαλιώρας, εξέφρασε την εκ των πραγμάτων αποδεδειγμένη πλέον θέση της ΠΕΘ ότι επιχειρείται “πνευματική δηλητηρίαση της νεολαίας από την μεταλλαγμένη τροφή του νέου μαθήματος των θρησκευτικών” και υποστήριξε ότι έτσι “η νεολαία θα οδηγηθεί στον πνευματικό όλεθρο”. Ο κ. Σπαλιώρας υποστήριξε ακόμη ότι “η ΠΕΘ αγωνίζεται να μην περάσει αυτή η λαίλαπα στα σχολεία”.
Η ομιλία του κ. Σπαλιώρα περιείχε και μομφή εναντίον του κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής κ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου σχετικά με το πρόσφατο ζήτημα που δημιουργήθηκε με την απομάκρυνση από το ισόγειο της Θεολογικής Σχολής του Προσκυνηταρίου, το οποίο μεταφέρθηκε έξω από το παρεκκλήσιο που υπάρχει στον τέταρτο όροφο της σχολής. Χωρίς να τον κατονομάσει, ο κ. Σπαλιώρας προέτρεψε το κοινό “να αντισταθούμε εναντίον αυτών που αποκαθήλωσαν την εικόνα του Χριστού από τη Θεολογική Σχολή”.
Έκλεισε, τέλος, την ομιλία του, με υψηλή ένταση, λέγοντας ότι “αν μιλήσεις για την πατρίδα, είσαι φασίστας, αν μιλήσεις για την Ορθοδοξία είσαι φονταμενταλιστής. Εμείς δηλώνουμε εδώ όλοι μαζί ότι δεν είμαστε ούτε φασίστες, ούτε φονταμενταλιστές, είμαστε Έλληνες Ορθόδοξοι και θα πεθάνουμε Έλληνες Ορθόδοξοι”.
Ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να δείτε
το βίντεο της ομιλίας του κ. Κωνσταντίνου Σπαλιώρα :

***

Ομιλία του Γ. Γραμματέα της ΠΕΘ, κ. Παν. Τσαγκάρη
σε εορταστική εκδήλωση για την 25η Μαρτίου(Βίντεο)

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΘ, κ. Παναγιώτης Τσαγκάρης, μίλησε σε μια λαμπρή και πολυπληθή εορταστική εκδήλωση για την 25η Μαρτίου που διοργάνωσε στη Μυτιλήνη, η Ορθόδοξη Χριστιανική Αδελφότητα «ΕΥΣΕΒΕΙΑ» στην Αίθουσά της, Τερπάνδρου 1, την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016, στις 6 μ. μ.
Ο κ. Παναγιώτης Τσαγκάρης στην ομιλία του με θέμα : «Αυτοί μας ελευθέρωσαν, αυτοί μας εμπνέουν», παρέθεσε μικρά κι ασήμαντα εκ πρώτης όψεως αλλά και άλλα γνωστά και σημαντικά περιστατικά, γεγονότα και πρόσωπα του αγώνα, μέσα από τα οποία καταδεικνύεται ποιες ήταν οι ηθικοπνευματικές αλλά και υλικές δυνάμεις που ώθησαν τον ηρωικό λαό μας στο αθάνατο ΄21.
Ο κ. Παναγιώτης Τσαγκάρης κατέληξε την ομιλία του λέγοντας: «Μέσα σε ένα κόσμο που φλέγεται και  βυθίζεται στο σκοτάδι της ανομίας,  της τρομοκρατίας, της βίας και του πολέμου, η πρόκληση και πρόσκληση είναι μία, ξύπνα ραγιά, ξύπνα Έλληνα. Για πόσο καιρό ακόμη θα ανέχεσαι εγχώρια και ξένα κέντρα αποφάσεων, να υποτιμούν και να περιφρονούν την πίστη σου, να διαστρεβλώνουν την ιστορία σου, να αλλοιώνουν τη γλώσσα σου, να περιορίζουν την ελευθερία σου, να υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας σου και δεν θα αντιδράς; Σχετικά αναφέρω ενδεικτικά, μόνο τρία πρόσφατα περιστατικά: 1) Ο Υπουργός Παιδείας θέλει τα Θρησκευτικά να τα μετατρέψει σε πολυθρησκεία - θρησκειολογία, 2) απαγορεύτηκε η είσοδος του Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικολάου σε σχολείο διότι, όπως ειπώθηκε, φοράει ράσο και 3) όταν ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ πήγε να μοιράσει τρόφιμα στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά και φορούσε ένα σκουφάκι που είχε πάνω το σήμα του Σταυρού, τότε ένας από αυτούς του είπε να το βγάλεις αυτό...
Ξύπνα ραγιά, ξύπνα Έλληνα, θυμήσου τον αγώνα του ΄21, θυμήσου τους ήρωες του ΄21, με τι εφόδια  πραγματοποίησαν το θαύμα του ΄21. Θυμήσου τέλος, ότι, «χωρίς την Ορθοδοξία, Ελληνισμός ούτε θα υπήρχε, ούτε και πρόκειται να υπάρξει», όπως έχει πει και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
Να μερικά από τα μηνύματα που αποκομίζουμε από αυτήν τη μικρή γιορτή – ταπεινό αφιέρωμα μνήμης στο αλησμόνητο ΄21 και σε  αυτούς που μας ελευθέρωσαν, σε αυτούς που συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να μας εμπνέουν.
Ευτυχώς όμως, «δεν μένουν σβησμένες όλες οι φωτιές οι πλάστρες μέσα στην χώρα» (Κ. Παλαμάς). Υπάρχουν ακόμη και σήμερα, γενναίοι νέοι Ρωμιοί! Υπάρχει ελπίδα ότι δεν θα χαθεί η Ελλάδα, διότι ζει στις καρδιές αυτών των νέων, στις καρδιές τις δικές μας, στις καρδιές όλων των Ελλήνων που κρατούν Θερμοπύλες.»
Δείτε την ομιλία πατώντας επάνω στον παρακάτω σύνδεσμο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: