Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Απειλείται η Ζωή Ελλήνων στην Αλβανία – Ξεφεύγει η Κατάσταση


ximara

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Τελικά απ ότι φαίνεται όλη αυτή η πολεμική ατμόσφαιρα κατά της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία μόνο τυχαία δεν είναι. Το πλάνο τεχνιτών διώξεων συνεχίζεται και έτσι μετά την προσπάθεια οικονομικής εξόντωσης των Ελληνικών πληθυσμών στους Αγίους Σαράντα και στην παραθαλάσσια ζώνη της Χιμάρας, που πρόσφατα με άρθρο μας αποκαλύψαμε, βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πρόκληση – δίωξη. Αυτή τη φορά διώκεται η Ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα, η ελεύθερη διατύπωση της αλήθειας των ιστορικών γεγονότων και μάλιστα απειλείται και η ζωή Ελλήνων καθηγητών.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ΑΠΕ, στο στόχαστρο της επιχειρούμενης από την Αλβανία εθνοκάθαρσης της Ελληνικής μειονότητας έχει περιέλθει το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο πανεπιστήμιο του Αργυροκάστρου με αφορμή δυο ντοκιμαντέρ που αφορούν στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ηπείρου και τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Επικριτές της ιστορικής αλήθειας αποτελούν κάποια ΜΜΕ, Τσάμηδες πολιτικοί αλλά και αλβανοί πανεπιστημιακοί θεωρώντας ότι το περιεχόμενο τους, που είναι αποτέλεσμα ακαδημαϊκής έρευνας, ξεφεύγει από τα όρια των εθνικών γραμμών και ως εκ τούτου ο δημιουργός, καθηγητής του τμήματος και δημοσιογράφος κ. Παναγιώτης Μπάρκας, πρέπει να διωχθεί, ακόμα και ποινικά!!!!!!!!
Οι αντιδράσεις εκφράζονται με χυδαίες ύβρεις και απειλές κατά της ζωή του κ. Μπάρκα, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις τόσο στους κόλπους της ελληνικής μειονότητα στην Αλβανία, όσο και στην Αθήνα. Σε ανακοίνωση της η μειονοτική οργάνωση “ΟΜΟΝΟΙΑ” κάνει λόγο για “οργανωμένη επίθεση κατά του ανώτατου δημοσίου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία”, “διαστρέβλωση των αληθειών των ντοκιμαντέρ” καθώς επίσης και για “αρρωστημένο εθνικισμό”.
Ταυτόχρονα η ελληνική διπλωματική αποστολή στα Τίρανα και το Αργυρόκαστρο προέβη, κατόπιν εντολής του ΥΠΕΞ κ.Νικου Κοτζιά, στις προβλεπόμενες ενέργειες για να εκφράσει αρμοδίως το ενδιαφέρον και τις ανησυχίες της Αθήνας για τις εναντίον του καθηγητή κ. Μπάρκα επιθέσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην στοχοποίηση του.
Όσον αφορά στα ντοκιμαντέρ, το ένα εξ αυτών υπό τον τίτλο “Ήπειρος, ο μύθος στην πραγματικότητα”, αφορά στον διαχρονικό πολιτισμό της Ηπείρου με επίκεντρο το αρχαίο θέατρο και το μαντείο της Δωδώνης. Το άλλο, “οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες”, είναι ένα αφιέρωμα στη νίκη των Ελλήνων στον πόλεμο εναντίον των Ιταλών το 1940, που αποτέλεσε και την πρώτη αντιφασιστική νίκη των λαών , στην εμπόλεμη Ευρώπη. Στηρίζεται μάλιστα εξ ολοκλήρου σε στοιχεία που ο ερευνητής άντλησε από τα αλβανικά, ιταλικά και ελληνικά αρχεία.
Θεωρούμε πως η νέα αυτή δίωξη αποτελεί συνέχεια του γενικότερου πλάνου διώξεων κατά της Ελληνικής μειονότητας, που έχει σχεδιαστεί από τις Αλβανικές κυβερνήσεις, όπως άλλωστε, για άλλους λόγους, έχουν αποκαλύψει οι ίδιοι οι Αλβανοί όταν κατηγορούσαν ο ένας τον άλλο (Μπερίσα εναντίον Ράμα), για την τύχη των περιουσιών που αρπάζουν από τους Έλληνες της μειονότητας. Είναι ενθαρρυντικό ότι η Ελληνική κυβέρνηση έστω και πολύ χλιαρά αντέδρασε στο γεγονός δίωξης του καθηγητού Μπάρκα, όμως απαιτούνται πιο δραστικά μέτρα προκειμένου να σταματήσει αυτή η κατάσταση και το χειρότερο να μην θρηνήσουμε και θύματα δεδομένου ότι στην περίπτωση του καθηγητού υπήρξαν και απειλές κατά της ζωής του. Τουλάχιστον αναμένουμε συλλήψεις υπευθύνων από την Αλβανική υπηρεσία ασφαλείας και καταγγελία των διώξεων στην ΕΕ και διεθνή fora και σίγουρα αρνητική στάση της χώρας μας σε κάθε συζήτηση προσέγγισης Αλβανίας και ΕΕ, εάν προηγουμένως έμπρακτα δεν δοθεί οριστικό τέλος σε όλα αυτά τα ανθελληνικά σχέδια.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο
πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: