Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ!!! Μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Πύργου δημιούργησαν συσκευή για τον εντοπισμό και τη διάσωση εγκλωβισμένων

1867614
Μια πρωτότυπη πρόταση παρουσιάζουν μαθητές του τομέα Ηλεκτρολογίας του 1ου ΕΠΑΛ Πύργου, η οποία αφορά σε ένα τεχνολογικό επίτευγμα που μπορεί να συμβάλει στον εντοπισμό και τη διάσωση εγκλωβισμένων ατόμων.
Οι μαθητές παρουσίασαν την «πατέντα» τους, η οποία αποτελεί μια μετεξέλιξη των γνωστών «snake-bots», που μπορεί να αποδεχθεί σωτήρια για τους συνανθρώπους μας και να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στις αρχές.
Η κατασκευή
Όπως περιγράφουν οι μαθητές, πρόκειται για έναν εύκαμπτο δεκάμετρο σωλήνα, με ηλεκτρομηχανικά κινούμενη κεφαλή με ροδάκια που χωρά σε χαλάσματα, ενώ μέσω της μικρής κάμερας με φως, μικρόφωνου και ηχείων που διαθέτει, ο χειριστής μπορεί να εντοπίζει εγκλωβισμένο και να του παρέχει οδηγίες αλλά και αέρα, νερό, υγρή τροφή ή φάρμακο μέσω λεπτού σωλήνα.
Η συσκευή ελέγχεται από ηλεκτρικό χειριστήριο που κινεί την κεφαλή μπρος πίσω αριστερά δεξιά και πάνω κάτω, σε δυο ταχύτητες.
Η κατασκευή έγινε στο εργαστήριο Ηλεκτρολογικού Αυτοματισμού από τους μαθητές με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Πανόπουλου Θανάση.
Η βοήθεια από τους καθηγητές
Ο διευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου του 1ου ΕΠΑΛ Πύργου, Θανάσης Πανόπουλος ανέφερε: «Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση εγκλωβισμένων σε χώρους που δεν μπορεί να μπει άνθρωπος ή σωστικός σκύλος. Μπορεί να εισχωρήσει μέσα από χαραμάδες σε γκρεμισμένα κτ;hρια. Είναι ηλεκτρομηχανικά προωθούμενο, έχει κεφαλή με τροχούς που κινείται σε τρεις άξονες. Φέρει κάμερα με LED που μεταφέρει την εικόνα που βλέπει μπροστά η κεφαλή στον χειριστή του υπολογιστή και με ενσωματωμένο ηχητικό σύστημα, μικρόφωνα και ηχεία μπορεί να επικοινωνήσει με τον χειριστή, ο εγκλωβισμένος και να υπάρξει εικόνα του τι υπάρχει στην άλλη άκρη και να δοθούν οδηγίες».
«Με το σωληνάκι που φέρει η συσκευή μπορεί να μεταφερθεί προς τον εγκλωβισμένο, αέρας, νερό, φάρμακα και υγρή τροφή» πρόσθεσε.




Πηγή: ilialive.gr, zougla.gr


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/12/%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%bf-%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%b1%ce%b2%ce%bf-%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-1%ce%bf%cf%85-%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%bb.html#ixzz3ubhJHFX4

Δεν υπάρχουν σχόλια: