Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ανεξέλεγκτες οι ... Ανεξάρτητες Αρχές.


«Πάρτι»… στις Ανεξάρτητες Αρχές


Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν τα στοιχεία πορίσματος του Γενικού Λογιστηρίου σύμφωνα με το οποίο στις Ανεξάρτητες Αρχές γίνεται «πάρτι». Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Π. Φάκου διέταξε έρευνα με αφορμή δημοσίευμα του «Βήματος» και ζητά να διερευνηθούν οι καταγγελίες που φέρουν το υπουργείο Οικονομικών να ελέγχει παράνομες καταβολές ποσών σε μέλη Ανεξάρτητων Αρχών, να διαπιστωθεί η βασιμότητά τους και να εντοπιστεί αν προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων. Η εισαγγελική έρευνα θα ξεκινήσει με την καταγγελλόμενη Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα επεκταθεί και σε άλλες Αρχές.
Όμως, υπάρχουν πολύ σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το πόσο ανεξέλεγκτες είναι οι Ανεξάρτητες Αρχές εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με το πόρισμα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού διατηρήθηκαν επί μακρόν υψηλές αποζημιώσεις σε μέλη της και δεν εφαρμόστηκε ο νόμος που επιβάλλει την κατά το ήμισυ μείωσή τους.
Μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού εμφανίζονται από το 2007 έως και το 2010 να παρίστανται σε περισσότερες από μία, αμειβόμενες, συνεδριάσεις ημερησίως με αποτέλεσμα να υπερβαίνουν τις 150 ετησίως που ορίζει ο νόμος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι εντοπίστηκε ημέρα που φαίνεται να πραγματοποιήθηκαν επτά συνεδριάσεις. Το ποσό της αμοιβής για κάθε συνεδρίαση ήταν 300 ευρώ για τον πρόεδρο και 250 ευρώ για κάθε μέλος.
Τα στοιχεία που συγκέντρωσε το ΓΛΚ για την Επιτροπή Ανταγωνισμού φέρονται να καταδεικνύουν ότι οι νόμοι για περικοπή των αποζημιώσεων στο ήμισυ, ουσιαστικά εφαρμόστηκαν μετά τον Απρίλιο του 2011 ενώ ο πρόεδρός της, Δημ. Κυριτσάκης τον Δεκέμβριο του 2011 ζήτησε από το Ελεγκτικό Συνέδριο την ανάκληση των μειώσεων και την επιστροφή των αποζημιώσεων στα επίπεδα του 2009.
Τέλος οι υπάλληλοι της Επιτροπής εμφανίζονται να αμείβονται κανονικά ακόμη και ημέρες που απεργούσαν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργείο Οικονομικών έχει προσδιορίσει τα παράνομα ποσά που έλαβαν μέλη και υπάλληλοι της Επιτροπής και σκοπεύει να παρακρατεί το 10% των μισθών τους μέχρι να εξοφληθεί το ποσό, ενώ αντίστοιχη ρύθμιση έχει γίνει και σε περιπτώσεις συνταξιοδότησης του οφειλέτη.
Αλλά δεν είναι μόνο οι μισθοί. Δημοσίευμα της «Ημερησίας» πριν μερικές ημέρες ανέφερε ότι 8 Ανεξάρτητες Αρχές πληρώνουν περί τα 5 εκατ. ευρώ το χρόνο ενοίκια για κτίρια «παλάτια» παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες δημόσια κτίρια άδεια. Μάλιστα, εδώ κι ένα χρόνο έχει παραγγελθεί έρευνα από τους οικονομικούς εισαγγελείς, όμως, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτε. Λέγεται, μάλιστα, ότι αντιδρούν πολλοί υπάλληλοι που δε θέλουν να χάσουν τη βολή τους.
Όμως, τα λεφτά που πληρώνουμε όλοι μας για τις Ανεξάρτητες Αρχές είναι πολλά, και είναι πολλά σε σχέση και με την προσφορά των Αρχών αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: