Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

"ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΛΟΜΕΝ ΚΑΙ ΑΣ ΤΡΩΓΩΜΕΝ ΠΕΤΡΕΣ":ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΝ ΑΡΑΓΕ;



Σύντομο ιστορικό της περίφημης φράσης:

Μπροστά στην βρετανική άρνηση για κάθε συζήτηση περί Κύπρου η Ελλάς έθεσε επισήμως στον ΟΗΕ το 1954 το αίτημα για Αυτοδιάθεση των Κυπρίων, που σήμαινε ουσιαστικά την Ένωση Ελλάδος και Κύπρου. Το επόμενο βήμα ήταν η οργάνωση του αγώνος της ΕΟΚΑ. Τα περισσότερα στελέχη ήσαν παιδιά των Κατηχητικών και πνευματικός τους καθοδηγητής ήσαν τα Ορθόδοξα Σωματεία και ο αείμνηστος παπά-Σταύρος Παπαγαθαγγέλου. Τα αγόρια εκπαιδεύθηκαν κυρίως για πολεμική δράση κατά στρατιωτικών στόχων. Τα κορίτσια βοηθούσαν στην απόκρυψη των αγωνιστών και στην διαβίβαση μηνυμάτων.

Επί 4 χρόνια μία ολόκληρη αυτοκρατορία δεν μπόρεσε να νικήσει μερικές εκατοντάδες αμούστακων παιδιών ούτε να εντοπίσει τα κρησφύγετα του Στρατηγού Γρίβα, του θρυλικού Διγενή. Στην επιτυχία αυτή συνετέλεσε και η ολόψυχη συμπαράσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων. Η άλκιμος Νεολαία ΕΟΚΑ, γνωστή ως ΑΝΕ, συσπείρωσε τους μαθητές και τις μαθήτριες και διοργάνωνε συλλαλητήρια με σύμβολο την ελληνική σημαία. Ο απλός λαός έκανε παθητική αντίσταση αρνούμενος να αγοράσει βρετανικά προϊόντα. Δάσκαλοι και καθηγητές ενεψύχωναν με τον τρόπο τους. Οι απαγορεύσεις, οι επικηρύξεις και τα βασανιστήρια των Βρετανών ελάχιστα αποτελέσματα απέφεραν. Ήταν η εποχή που ο Γιώργος Σεφέρης βρέθηκε ως διπλωμάτης στην Κύπρο και φωτογράφισε στους τοίχους ενός χωριού το σύνθημα: Την Ελλάδα θέλομεν κι ας τρώγομεν πέτρες !
Οι συγκρίσεις με το σήμερα προκαλούν θλίψη...στο Σύνταγμα και αλλού,αν τεθεί τέτοιο δίλημμα,η συντριπτική πλειοψηφία θα την κάνει μ'ελαφρά πηδηματάκια...

Ναι,αυτή είναι η αλήθεια κι ας μην κρίνουν κάποιοι μόνο από τους εαυτούς τους:Όταν οι "αγωνιστές" δεν μπορούν να σταθούν ούτε μισή ώρα χωρίς καφέ,φαί και μπύρα,τότε αμφιβάλλουμε εξαιρετικά αν είναι διατεθειμένοι να φάνε πέτρες για την Ελλάδα!

Υ.Γ.Η φωτογραφία που τράβηξε ο Σεφέρης δεν είναι συγκλονιστική μόνο για το σύνθημα,αλλά κυρίως για τη μάνα με τα παιδιά της,που απεικονίζουν την πραγματική εξαθλίωση ενός λαού,που είχε να αντιμετωπίσει όχι μόνο την πείνα,αλλά και τους βάρβαρους Άγγλους κατακτητές.

Οι συγκρίσεις με τους σημερινούς "κατσαρολάκηδες",είναι το λιγότερο ιερόσυλες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: