Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Αιγύπτιοι χριστιανοί εγκαταλείπουν το βόρειο Σινά λόγω των συνεχιζόμενων σφαγών τους από τον ISIS



Ενσωματωμένη εικόνα 1


Χριστιανικές οικογένειες της Αιγύπτου και φοιτητές εγκατέλειψαν ομαδικά την Παρασκευή την επαρχία του Βόρειου Σινά, στην Αίγυπτο, μετά τον έβδομο φόνο μέσα σε τρεις εβδομάδες χριστιανού συμπολίτη τους από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters που έκανε επιτόπιο ρεπορτάζ, τουλάχιστον 25 οικογένειες χριστιανών έφτασαν στην Ευαγγελική Εκκλησία της πόλης Ισμαηλίας, στη δυτική όχθη της Διώρυγας του Σουέζ.
Οι υπεύθυνοι της Προτεστάντικης Εκκλησίας είπαν ότι 100 οικογένειες χριστιανών ευαγγελικών, από τις 160 περίπου που ζουν στο βόρειο Σινά, έφυγαν από τα σπίτια τους.
Μαζί με τους χριστιανούς ευαγγελικούς έφυγαν και περίπου 200 φοιτητές που σπούδαζαν στην Αρίς, την πρωτεύουσα της επαρχίας βορείου Σινά.
Από τις 30 Ιανουαρίου 2017 μέχρι και τις 24 Φεβρουαρίου επτά χριστιανοί δολοφονήθηκαν στην Αρίς.
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για όλους τους φόνους.
Πέντε χριστιανοί πυροβολήθηκαν, ένας αποκεφαλίστηκε και ένας ακόμα κάηκε ζωντανός.
«Δεν θα κάτσω να περιμένω να πεθάνω», δήλωσε στο Reuters τηλεφωνικά ο Ράμι Μίνα, ο οποίος εγκατέλειψε την Αρίς την Παρασκευή το πρωί.
«Έκλεισα το εστιατόριό μου και έφυγα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αδίστακτοι».
Οι επιθέσεις μουσουλμάνων σε χριστιανούς Αιγυπτίους είναι συχνές. Τους καίνε τα σπίτια, τις καλλιέργειες, επιτίθενται σε εκκλησίες και τους διώχνουν από τη γη τους.
Οι χριστιανοί της Αρίς καταγγέλλουν ότι το Ισλαμικό Κράτος σύνταξε λίστες με τα ονόματα των χριστιανών, τις ανάρτησε στο διαδίκτυο και τις κόλλησε σε προκηρύξεις στους δρόμους και προειδοποίησε τους χριστιανούς να φύγουν από την πόλη.
«Ο πατέρας μου είναι το δεύτερο όνομα στη λίστα τους. Όλοι οι χριστιανοί μπήκαν στη λίστα», δήλωσε ο Μουνίρ Αντέλ, ένας μανάβης, που επίσης έφυγε την Παρασκευή από την Αρίς με τέσσερα μέλη της οικογένειάς του και κατέφυγε στην Ευαγγελική Εκκλησία περιμένοντας από τους υπεύθυνους να τους βρουν κάπου να μείνουν.
Ο ίδιος είπε ότι οι γονείς του δεν έφυγαν από την Αρίς επειδή είναι ηλικιωμένοι και «μπορεί να σκοτωθούν ανά πάσα στιγμή».
Πριν μια εβδομάδα το Ισλαμικό Κράτος ανάρτησε στο διαδίκτυο ένα βίντεο στο οποίο απειλούσε τους χριστιανούς της Αιγύπτου.
Τον Δεκέμβριο του 2016 οι τρομοκράτες πραγματοποίησαν βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Μητρόπολη του Αγίου Μάρκου, της Κοπτικής Εκκλησίας, σκοτώνοντας 28 πιστούς.
Οι χριστιανοί Κόπτες της Αιγύπτου, δηλαδή η ορθόδοξη προχαλκηδόνια αιγυπτιακή Εκκλησία (που είναι διαφορετική από το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας), αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του αιγυπτιακού πληθυσμού. Αριθμούν δηλαδή περίπου 9.000.000 άνθρωποι.
Οι Κόπτες (σημαίνει Αιγύπτιοι) θεωρούν τους εαυτούς τους γνήσιους απογόνους των αρχαίων Αιγυπτίων.
«Ω σταυροφόροι στην Αίγυπτο, η επίθεση που σας χτύπησε μέσα στον ναό σας ήταν απλά η πρώτη και πολλές ακόμα θα έρθουν, Θεού θέλοντος», ήταν τα λόγια του μασκοφόρου του Ισλαμικού Κράτους που ανατινάχτηκε στον Άγιο Μάρκο, σε βίντεο της οργάνωσης.
Το Σάββατο ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, διέταξε τις κρατικές υπηρεσίες να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους χριστιανούς που εγκαταλείπουν το βόρειο Σινά, ενώ και η Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε ότι θα σταθεί στο πλευρό των φυγάδων, όποιο χριστιανικό δόγμα κι εάν ακολουθούν.
Η τζιχαντιστική τρομοκρατία γενικεύθηκε στην Αίγυπτο μετά το 2013, όταν ο Αλ Σίσι ηγήθηκε στρατιωτικού κινήματος που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Οι χριστιανοί που φεύγουν από το Σινά λένε ότι δεν υπάρχει καμία ασφάλεια για αυτούς.
«Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα. Δεν υπάρχει ασφάλεια στο Σινά, δεν μπορούν ούτε τους εαυτούς τους να προστατέψουν», είπε ο Αντέλ ο μανάβης και πρόσθεσε: «Ήταν ένας αστυνομικός που μας συμβούλεψε να φύγουμε».
Πηγή: tribune.gr
Protagoras Theodosiou

Δεν υπάρχουν σχόλια: