Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Γιούρι Γκαγκάριν: Ο πρώτος ορθόδοξος στο διάστημα

γκαγκάριν

Ο Γκαγκάριν, όπως όλοι οι παλαιότεροι γνωρίζουμε, ήταν Σοβιετικός, ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε στο διάστημα. Την 12η Απριλίου του έτους 1961 έκανε μια τροχιά γύρω από την γη και στην συνέχεια προσγειώθηκε στην Σοβιετική Ένωση. Έγινε γνωστός σε όλον τον κόσμο και ήρωας στην χώρα του. Έκανε περιοδείες σε πολλές χώρες και έγινε βουλευτής στο Ανώτατο Σοβιέτ. Σκοτώθηκε λίγα χρόνια μετά, το 1968, όταν συνετρίβη το μικρό αεροπλάνο κατά μία εκπαιδευτική πτήση.
Ο Γκαγκάριν, εκτός αυτού, έγινε γνωστός για την φράση του που φέρεται ότι είπε ότι «πήγα στο διάστημα, αλλά τον Θεό δεν τον είδα» και η οποία χρησιμοποιήθηκε πολύ από την αθεϊστική προπαγάνδα της εποχής εκείνης. Γράφω «φέρεται ότι είπε», γιατί νεώτερα δημοσιεύματα ισχυρίζονται το αντίθετο.

Συγκεκριμένα, σε άρθρο με τίτλο «Γιούρι Γκαγκάριν ο Χριστιανός» που μετέφρασε η Μαρία Μπινιάρη από το Ιντερφάξ Ρελίτζιον και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Καινή Κτίσις» (Ιούνιος 2007) περιλαμβάνεται η συνέντευξη που έδωσε ο στρατηγός Βαλεντίν Πετρώφ, Καθηγητής της Ακαδημίας Αεροπορίας «Γιούρι Γκαγκάριν» και φίλος του κοσμοναύτη, στην οποία υποστηρίζεται ότι ο Γκαγκάριν ήταν Χριστιανός. Γράφεται, μεταξύ των άλλων, ότι «ο Γκαγκάριν ήταν βαπτισμένος πιστός σ’ όλη του την ζωή… ομολογούσε πάντα τον Θεό, όταν τον προκαλούσαν όπου κι αν ήταν». Και μάλιστα περιγράφεται ένα ταξίδι του την ημέρα των γενεθλίων του το έτος 1964 στην Λαύρα του Αγίου Σεργίου και η συνομιλία που είχε με τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής. Όταν ο ηγούμενος είπε: «Ποιός θα πιστέψει αν πω πως ο Γκαγκάριν ήταν στο κελλί μου;», ο Γκαγκάριν απάντησε: «Αυτό είναι γι’ αυτούς που δεν πιστεύουν». Έβγαλε φωτογραφία με τον ηγούμενο και του την έδωσε με αφιέρωση: «Στον ηγούμενο με τις καλύτερες ευχές, Γιούρι Γκαγκάριν».
Ο Γκαγκάριν, κατά την μαρτυρία του φίλου του Πετρώφ «πολλές φορές στις ομιλίες του ιδίως προς τους νέους αλλά και στην κεντρική επιτροπή είχε ανοιχτά πει πως έπρεπε ο ναός του Σωτήρος Χριστού (τον οποίο είχε καταστρέψει το καθεστώς) να ανακαινισθεί σαν μνημείο για τη στρατιωτική νίκη αλλά και σαν ένα καταπληκτικό έργο τέχνης».
Το ερώτημα είναι πως κυκλοφόρησε ότι ο Γκαγκάριν είπε ότι δεν συνάντησε τον Θεό στο διάστημα. Ο Πετρώφ υποστηρίζει ότι δεν είπε ποτέ αυτήν την φράση, αλλά αυτή προήλθε από τα λόγια του Χρουτσώφ. Διηγείται:
«Και αυτή την περίφημη φράση που του χρεώνουν “πήγα στο διάστημα αλλά τον Θεό δεν τον είδα”, αυτή στην πραγματικότητα την είπε ο Χρουτσώφ. Ειπώθηκε κατά την διάρκεια του Κεντρικού Συμβουλίου που ήθελε να περάσει την αντιθρησκευτική προπαγάνδα. Απηύθυνε, λοιπόν, με ειρωνεία την φράση: “Γιατί δεν φρενάρατε μπροστά στον Θεό; Εδώ είναι ο Γκαγκάριν που πέταξε στο διάστημα αλλά δεν είδε τον Θεό πουθενά”. Αμέσως μετά οι κουβέντες αυτές μπήκαν σ’ άλλου στόμα, γιατί περισσότερο θα πίστευαν στα λόγια του Γκαγκάριν παρά στα λόγια του Χρουτσώφ».
Και ο Πετρώφ, φίλος του Γκαγκάριν, που λέγει ότι ήταν ο πρώτος αντιπρόσωπος του στρατού που δέχθηκε την κατήχηση από το Ινστιτούτο του αγίου Σεργίου και ότι πολλοί μαθητές του ζητούν να βαπτισθούν, δίδει την δική του μαρτυρία:
«Κανένα δεν πιέζω, πάντα θυμάμαι ό,τι ο Γιούρι Γκαγκάριν μου είχε πει: “Δεν μπορεί ένας αστροναύτης να αιωρείται στο διάστημα και να μην έχει το Θεό στο νου και την καρδιά του…”».
Από το περιστατικό αυτό φαίνεται πως λειτουργεί η προπαγάνδα που το άσπρο το κάνει μαύρο και το αντίθετο. Η πίστη στον Θεό δεν είναι θέμα αισθήσεων και λογικής, αλλά καρδιάς. Και αυτή η εμπειρία της καρδιάς έχει μεγάλη δύναμη, όχι μόνον να ανατρέπει κάθε μαύρη προπαγάνδα, αλλά και ολόκληρα αθεϊστικά καθεστώτα.
Πηγή: Ησυχαστήριο Αγίας Τριάδος


Τώρα αδέρφια θα σας κάνω και ένα έξτρα δώρο (μετά από αναζητήσεις σε ρωσικές ιστοσελίδες) με φωτογραφικές αποδείξεις ότι ο αστροναύτης Γιούρι Γκαγκάριν ήταν Ορθόδοξος Χριστιανός και είχε επισκεφτεί και Ορθόδοξα μοναστήρια!
Ο αστροναύτης Γιούρι Γκαγκάριν στο μοναστήρι του Αγίου Ευθυμίου .
Η ίδια εικόνα, μια διευρυμένη έκδοση.

Τα Ρώσικα κείμενα και μαρτυρίες παρακάτω είναι σε μετάφραση στην Ελληνική γλώσσα.

Με την ευκαιρία της πρώτης επανδρωμένης πτήσης στο διάστημα ο Χρουστσόφ έδωσε δεξίωση στο Κρεμλίνο, και, μεταξύ άλλων, κάλεσε τον Πατριάρχη Αλέξιο (Simansky) ... Ο Πατριάρχης δεν θα μπορούσε να αντισταθεί σε όσους βρίσκονται στην εξουσία, έστω και αν ήξερε ότι ένα τέτοιο γεγονός δεν είναι τίποτα ευχάριστο για την Ορθόδοξη Εκκλησία ...
Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Αλέξιος είχε την ευκαιρία να μιλήσει μόνο με τον πρώτο κοσμοναύτη, στο περιθώριο ... Ο πατριάρχης, ένας άνδρας και με μια ευγενή λεπτότητα ψυχής, απαλά άρχισε να ρωτάει τον Γιούρι Γκαγκάριν σχετικά με την υγεία του, κατά τη διάρκεια της πτήσης και τις εντυπώσεις ... 
 
Ο Αστροναύτης Γιούρι Γκαγκάριν με τον Πατριάρχη Ρωσίας Αλέξιο τον πρώτο.

Ο Gagarin περιέγραψε τις αισθήσεις της βαρύτητας, και είπε στην Αγιότητά Του, ότι το σώμα υπακούοντας στους νόμους της φυσικής, σε γενικές γραμμές, ταλαντεύεται τυχαία στο χώρο, αλλά η ψυχή δεν υπόκειται σε τυχόν νόμους υλικό, παρέμεινε ήσυχα στη θέση του ... Για παράδειγμα, στην αντίθεση με την υλιστική θεωρία, η Αυτού Αγιότητα έχει δείξει ότι η πνευματική είναι πάντα πάνω από το υλικό, και σύμφωνα με τον Γιούρι Γκαγκάριν δεν είπε τίποτα ... 
 
Ο Πατριάρχης Αλέξιος παρά τις επιθέσεις της μαχητικής αθεϊας ξαφνικά διακόπτεται από μια απλή απόδειξη της αποτυχίας της αθεϊστικής προπαγάνδας στην ΕΣΣΔ. 
Όλοι είδαμε ότι μία γυναίκα ταπεινά πλησίασε την Αγιότητά Του και, όπως συνηθίζεται μεταξύ των Ορθοδόξων πιστών, υποκλίθηκε και ενωμένα τα χέρια της, ζήτησε την ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη ... Τώρα αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά στη συνέχεια χτύπησε σαν κεραυνός από τον ουρανό ... 
"Ποιος είναι, Ποιος το έκανε εδώ ..;" - αγανάκτησε ο Χρουστσόφ ... Αποδείχθηκε ότι, αν ήθελαν, να την αποτρέψει ήταν αδύνατο ... Γιατί ήρθε εδώ για την Εορτή του γιου της ... Ήταν η Άννα Timofeevna απλή, ευσεβής γυναίκα, η μητέρα του πρώτου κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν ... Έτσι δηλώθηκε επαρκώς στους κομμουνιστές ηγέτες την ματαιότητα των προσπαθειών τους για την εξάλειψη της Ορθοδόξου Πίστεως από τις καρδιές του ρωσικού λαού ... 
Ο Γιούρι Γκαγκάριν ήταν ένας από τους πρώτους που μίλησε για την αποκατάσταση (όταν εξερράγη από τους Μπολσεβίκους) της εκκλησίας Χριστός στον καθεδρικό ναό του Σωτήρα το 1964 ... Αυτό ειπώθηκε από έναν στενό φίλο του Γιούρι Γκαγκάριν, στην Πολεμική Αεροπορία Reserve ο συνταγματάρχης Βαλεντίν Πετρόφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια πρόταση έγινε από τον Γιούρι Γκαγκάριν, μετά από κοινού στο ταξίδι τους από το προσκύνημα στον Άγιο Σέργιο του Ραντονέζ στο Trinity-Σεργίου Λαύρας, και σε μια επίσκεψη υπάρχει η Εκκλησία της αρχαιολογικής μελέτης. "Όταν ερχόμαστε στο μοντέλο του Χριστού Σωτήρος, ο Γιούρι κοίταξε μέσα, κοίταξε και μου είπε: "Valentine, κοίτα, τι ομορφιά καταστράφηκε", - είπε ο συνταγματάρχης. 

Λίγο αργότερα, ο Γιούρι Γκαγκάριν, μιλώντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής για την εκπαίδευση των νέων, ανοιχτά προσφέρθηκε να ανοικοδομήσει το ναό ... «Κίνητρο στον Γκαγκάριν ήταν πολύ απλό: είναι αδύνατο να αυξηθεί ο πατριωτισμός, μη γνωρίζοντας τις ρίζες τους.
 Δεδομένου ότι ο Χριστός ο καθεδρικός ναός του Σωτήρα - ένα μνημείο της στρατιωτικής δόξας του 1812 - οι άνθρωποι που πρόκειται να υπερασπιστούν την πατρίδα, θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό », - δήλωσε ο Πετρόφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απάντηση στην προσφορά του, του πρώτου κοσμοναύτη ήταν «καταπληκτικό, ακουγόταν εκκωφαντικό χειροκρότημα. Η Προεδρία, φυσικά, ήταν σοβαρά φοβισμένη, αλλά τίποτα δεν μπορούσε να κάνει ενάντια Yury φυσικά.»
 
Σύμφωνα με τον Βαλεντίν Πετρόφ, ο Γιούρι Γκαγκάριν είχε, όπως και όλοι οι ρωσικοί λαοί βαφτιστεί, πιστεύοντας ακράδαντα στον Κύριο, αλλά αναγκάστηκαν να κρύψουν τις πεποιθήσεις τους, και δεν μπορούσε να αρθρώσει τα διάσημα λόγια που λέει "πέταξε στο διάστημα, αλλά ο Θεός δεν έχει δει" ... σύμφωνα με τον ίδιο, στην πραγματικότητα, η φράση αυτή ανήκε στον Νικήτα Χρουστσόφ, και παραδόθηκε από τον Σοβιετικό ηγέτη στην Ολομέλεια κόμματος για αντιθρησκευτική προπαγάνδα. 
Και επίσης επιβεβαιώνεται αυτού του είδους η άθλια προπαγάνδα και στην Ελληνική Wikipedia για τον αστροναύτη Γιούρι Γκαγκάριν.
"...Όπως και οι υπόλοιποι Σοβιετικοί κοσμοναύτες μετά από αυτόν (τον Γιούρι Γκαγκάριν), χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από το καθεστώς για λόγους προπαγάνδας και δημοσίων σχέσεων, ..."

Protagoras Theodosiou

Δεν υπάρχουν σχόλια: