Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Αυτές οι δυτικές ψείρες

Κοραής. Ποιο προσκυνημένος στους φράγκους δεν γίνεται. Σαν παλιόπαιδο που αφού τον τάισε η μάνα του και ξώδεψε ό,τι είχε και δεν είχε για την ανατροφή του, την παράτησε για να κάνει την ζωή του. Έτσι πούλησε την σκλαβωμένη μάνα πατρίδα κι ορθοδοξία. Και ο άλλος, ο νεώτερος ο Ψυχάρης. Αλοιφή για τους φράγκους . να μην λέμε Απόλλωνα, αλλά Απολό. Ποιο αλοιφή δεν γίνεται. Και ο έτερος, ο Γληνός. Γιατί να έχουμε τόσα φωνήεντα; Κάνα δυό φτάνουν. Και όλοι τους ήθελαν να ξεχάσουμε τα δικά μας, το αλφάβητό μας και νάχουμε το λατινικό. Και να γράφουμε λατινικά. Είχαμε τους προσκυνημένους στους τούρκους, μας προέκυψαν και οι προσκυνημένοι στους φράγκους που είναι χειρότεροι από τους τούρκους.
Οι φράγκοι ήταν αυτοί που σφετερίστηκαν τον θρόνο της νέας Ρώμης και έκαναν μαζί με τον άλλο προσκυνημένο στην κοσμική ζωή, τον πάπα, αυτοκράτορα τον Κάρολο. Αυτοί έκαναν τα αίσχη στην Πόλη, όταν πάτησαν, και όπου πάτησαν σε ελληνικό έδαφος βρωμιά και δυσωδία άφησαν.
Και τώρα, ανεχόμαστε τους δυτικόφρονες. Αυτήν την φράγκικη ψώρα που μας κάθισαν στον σβέρκο.
Φτώχεια και ανέχεια στην δύσμοιρη πατρίδα. Την πούλησαν οι εκλεκτοί της, οι άρχοντες στους φράγκους. Πέρασαν τετρακόσια χρόνια με τους μουσουλμάνους τούρκους στην πλάτη. Βρήκαν την φτώχεια της και την δυστυχία της οι φράγκοι, στείλανε εδώ τους προσκυνημένους για να αρπάξουν τα πλούτη τους. Ναι, γιατί αυτή η μάνα η φτωχιά έχει τεράστιο πλούτο. Την πίστη και την γλώσσα που είναι πιο πολύτιμα από τα μαλάματα και τα μπακίρια.
Έπρεπε να μας έχουν από κάτω. Ο φόβος βλέπεις μην ξαναγίνει ρωμαίικο. Μην υψωθεί ο δικέφαλος ξανά. Μεγάλη χαλάστρα η ανεξαρτησία για τα συμφέροντα των βαρβάρων. Έβγαλαν εύκολα τον κυβερνήτη από την μέση, τον Καποδίστρια, που ήθελε Ορθόδοξη πατρίδα. Αληθινά Ελληνική. Και έβαλαν τις μαριονέτες τους. Και ο ελληνικός λαός; Από τον τούρκο στον φράγκο. Διακόσια χρόνια τώρα στις πλάτες του παίζουν τα παιχνίδια τους. Είναι δύσκολος ο λαός. Και επικίνδυνος για τα συμφέροντά τους. Δεν θέλουν μόνο το σώμα του, θέλουν πιό πολύ από όλα την ψυχή και την καρδιά του. Και πολεμούν γλώσσα και ορθοδοξία. Αυτά φοβούνται. Γιατί αυτά κάνουν τον άνθρωπο αληθινά άνθρωπο. Ελεύθερο και ωραίο.

Αυτές οι ψείρες πίνουν το αίμα, στεγνώνουν και εξοντώνουν αυτόν που έκανε το λάθος να τις δεχτεί επάνω του. Γι αυτό ή τις απομακρύνεις νωρίς, ή χάνεσαι.

Ι.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια: