Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Γίνε Κεντέρης, αν μπορείς

Γιώργος Σκούρας Headshot
KENTERIS
Για το γιο του ανέμου...
Για το σεμνό Πρωταθλητή...
Για τα αγνά, καθαρά, ελληνικά μάτια...
Κι επειδή έχει πάρει το μάτι μου τελευταία πολλά άρθρα περί ντόπινγκ και, κυρίως, ειρωνικά προς τον Κεντέρη. Πλούσια σε αμπελοφιλοσοφία, από άγνωστους σε μένα δημοσιογράφους, αλλά και από άλλους ανθρώπους που, αν υποψιάζονταν τη δουλειά και τις θυσίες του, πρώτα θα ζαλίζονταν και μετά θα άλλαζαν θέμα.
Αν ήξεραν, για παράδειγμα, ότι κάθε φορά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες προετοιμαζόταν 4 χρόνια, κάνοντας προπόνηση 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο. Με ένα πρόγραμμα γυμναστικής που περιελάμβανε καθημερινά, μεταξύ άλλων, 6 σπριντ σε ρυθμούς αγώνα (ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που εφάρμοζε ο προπονητής του μόνο διεθνώς). Τέτοιο πρόγραμμα που όταν έφταναν οι αγώνες, ήταν ανακουφισμένος ότι τελείωνε προσωρινά η προπόνηση.
Ότι, βέβαια, ταξίδευε συνέχεια για να προπονείται σε θερμό περιβάλλον (ανάλογα με την εποχή του έτους) ώστε να μειώνονται οι τραυματισμοί.
Αν ήξεραν ότι την πρώτη φορά που μπήκε στο Ολυμπιακό Στάδιο για προπόνηση και έτρεξε τα 200 μέτρα, σταμάτησαν όλοι οι υπόλοιποι αθλητές την προπόνησή τους και τον κοίταζαν με ανοιχτό στόμα.
Αν ήξεραν ότι, όπως μου είπε ο προπονητής του, ήταν στην παρέα ενα γλυκομίλητο και σεμνό παιδί που όμως στον αγώνα μεταμορφωνόταν σε λιοντάρι. Κι αυτό ή το έχεις ή δεν το έχεις.

Περί ντόπινγκ:


Κατ' αρχάς, ο Κεντέρης δε βρέθηκε ποτέ ντοπαρισμένος, ενώ στις 6 Σεπτέμβρη 2011, οι εμπλεκόμενοι αθλητές στην υπόθεση του τροχαίου αθωώθηκαν. Αθωωτική απόφαση βγήκε και από την Ελληνική αλλά και από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αθλητισμού.
Παρ'όλα αυτά, ας δεχτούμε τη φημολογία ότι, δυστυχώς, όλοι οι αθλητές που κάνουν Πρωταθλητισμό παίρνουν ουσίες. Το γιατί στοχοποιείται ο κάθε αθλητής, αλλά και ποιες ουσίες παίρνει ο καθένας είναι άλλη συζήτηση.
Είχε πει τότε ο Παναγιώτης Φασούλας (μου είχε κάνει εντύπωση τοτε γιατί ήταν από τους λίγους που είχαν κρατήσει αξιοπρεπή και ειλικρινή στάση) ότι τις ουσίες αυτές δεν μπορεί να τις πάρει ένας απλά καλός αθλητής και να γίνει Πρωταθλητής.«Μιλάμε ούτως ή αλλιώς για υπεραθλητές», είχε πει.

Αν, λοιπόν, θες να ειρωνευτείς τον Κεντέρη:


Δούλεψε 7 μέρες τη βδομάδα από το πρωί ως το βράδυ.
Γίνε ο πρώτος σε αυτό που κάνεις, μετά γίνε ο πρώτος διεθνώς σε αυτό που κάνεις.
Μείνε σεμνός.
Αν σε προδώσουν και σε καταποντίσουν, βρες το κουράγιο να σταθείς και, έστω μακριά από τον κόσμο, ακολούθησε επιτυχημένη επαγγελματική πορεία (είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας τώρα).
Κάνε μια υπέροχη οικογένεια όπως η δικιά του.
Και μετά σχολίασέ τον.
Αλλά, πρώτα, γίνε Κεντέρης, αν μπορείς...

Δεν υπάρχουν σχόλια: