Τρίτη, 2 Αυγούστου 2016

Για τις καταστροφές στο ΑΠΘ θα πληρώσουν οι ίδιοι που πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Η ανάγνωση του καταλόγου των ζημιών που προκλήθηκαν στο ΑΠΘ από τους «αλληλέγγυους της καταστροφής», όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από την κοσμητεία της Νομικής Σχολής, προκαλεί σοκ!
Αλλά μεγαλύτερο σοκ προκαλεί η κυβερνητική απάθεια τόσο έναντι της παράνομης εφόδου, κατάληψης και στρατοπέδευσης επί δεκαημέρου, όσο και έναντι αυτών καθαυτών των καταστροφών.
Το σοκ προκαλείται κυρίως σε αυτούς που φαντάστηκαν ότι οι άνθρωποι αυτοί θα συγκροτούσαν μια κανονική κυβέρνηση που θα σεβόταν και θα προάσπιζε τα δικαιώματα του κοινωνικού συνόλου.
Όλοι οι άλλοι γνωρίζαμε πως η χώρα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με πρωτοφανείς διαλυτικές καταστάσεις ανομίας και καταστροφικής μανίας.
Αλλά τότε, όσοι γνωρίζαμε και προειδοποιούσαμε, ήμασταν «υπερβολικοί που σκορπούν τον φόβο για να μην χάσουν την εξουσία τους».
Από τις 14 ως τις 24 Ιουλίου, οι «κύριοι» αυτοί, υπό την ονομασία «No Border Camp», που ήλθαν καραβάνια ακόμη και από τη Γερμανία, κατέστρεφαν συστηματικά την περιουσία του ελληνικού λαού (που κατά τα λοιπά θα λάβει μέρος στον «διάλογο» για τη συνταγματική αναθεώρηση).
Έχουμε και λέμε, λοιπόν:
Μερικές ή ολικές καταστροφές θυρών και κλειδαριών, παρεμβολές στο σύστημα υδροδότησης, προκειμένου να διοχετεύεται νερό στο χώρο των μαγειρείων των κατασκηνωτών, αποσύνδεση μικροφωνικών εγκαταστάσεων, αναγραφή συνθημάτων σε πάρα πολλά σημεία, αναγραφή εκτεταμένων γκράφιτι, ορισμένων με ασφαλτόπισσα που καθιστά ιδιαιτέρως δυσχερή και δαπανηρή τη διαγραφή τους.
Σύμφωνα με την Κοσμητεία «είναι φανερό ότι οι καταληψίες γνώριζαν πολύ καλά τους χώρους του κτιρίου, εκτελούσαν μεθοδικά συγκεκριμένο σχέδιο με τις κινήσεις τους, για κάθε μια από τις οποίες διέθεταν κατάλληλο εξοπλισμό (σκύλες, ψαλίδια, κόφτες, λοστούς και λοιπά εργαλεία διάρρηξης), είχαν στρατιωτικού τύπου οργάνωση και πειθαρχία (πρόβες παρελάσεων, εκπαίδευση σε ομάδες) και εντυπωσιακούς οικονομικούς πόρους (εξέδρες, σκαλωσιές, ντουζιέρες, χημικές τουαλέτες, καθημερινή τροφοδοσία με φορτηγά, ελληνικά και ξένα, καθημερινές μεταφορές με μεγάλο αριθμό λεωφορείων)», ενώ «κατά την αποχώρησή τους οι καταληψίες αποδύθηκαν σε προσπάθεια «εξωραϊσμού» των ενεργειών τους, με σφουγγάρισμα και επιχείρηση απομάκρυνσης των σκουπιδιών»!
«Επί δέκα ολόκληρες ημέρες το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας, στο κέντρο της πόλης, είχε μεταβληθεί σε ένα ιδιότυπο γκέτο, με δικούς του νόμους και κανόνες, με δική του αστυνόμευση από τους καταληψίες, με δικές του δομές εξουσίας, με συνεχείς εκβιασμούς του τύπου “άνοιξέ μας, αλλιώς θα τα σπάσουμε”», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κοσμητείας, με την επισήμανση ότι ανεξάρτητα από το μεγαλύτερο ή μικρότερο περιουσιακό μέγεθος των φθορών και ζημιών που επήλθαν, το βέβαιο είναι ότι η ηθική βλάβη και η καίρια προσβολή της υπόστασης του ΑΠΘ, ως δημόσιου Πανεπιστημίου, και των Σχολών Νομικής και ΟΠΕ ειδικότερα, ως δημόσιων ακαδημαϊκών δομών, είναι απροσμέτρητη.
Η κυβέρνηση, οι κύριοι Τσίπρας, Καμμένος (και εσχάτως Λεβέντης), οι αρμόδιοι υπουργοί, πρώτα έκαναν τα στραβά μάτια και τώρα λένε πως… δεν έγινε και τίποτε!
Σε επόμενη ανακοίνωση, η Σύγκλητος του ΑΠΘ, αναφέρθηκε σε μια «ιδιότυπη κατοχή», καθώς «οι διοργανωτές αποφάσισαν μόνοι τους ποιους χώρους ήθελαν να χρησιμοποιήσουν και επέβαλαν διά της βίας τη θέλησή τους στο αυτοδιοίκητο πανεπιστήμιο», ενώ επικρίνει την πολιτεία ότι άφησε «το πανεπιστήμιο μόνο του».
Η Σύγκλητος χαρακτηριστικά αναφέρει ότι τα μέλη του No Border «με αξιοσημείωτη οργάνωση δημιούργησαν μια ελεύθερη κατασκήνωση με μαγείρεμα φαγητού, συναυλίες και εκδηλώσεις, μεταφορές με τουριστικά λεωφορεία για διαδηλώσεις, αλλά και ελλιπέστατες αυτοσχέδιες εγκαταστάσεις ατομικής υγιεινής. Φεύγοντας καθάρισαν τα κτίρια από σκουπίδια, άφησαν όμως πίσω τους τα ίχνη των επιλογών τους: σπασμένες πόρτες, τοίχοι γεμάτοι συνθήματα, κατεστραμμένο πράσινο».
Και το κερασάκι στην τούρτα: Οι «αλληλέγγυες φυλές» δεν εξαφανίστηκαν. Την ημέρα της αναχώρησής τους από την Πανεπιστημιούπολη, επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και μεταφέρθηκαν στις Σκουριές της Χαλκιδικής, όπου έλαβαν μέρος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική!
Υπάρχει δηλαδή αυτή τη στιγμή με την ανοχή (μήπως και με την επίνευση;) της κυβέρνησης, ένας περιφερόμενος θίασος διαδηλωτών, που δημιουργεί προβλήματα ανά τη χώρα.
Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δεν έχει μπει στον κόπο να μας πει ποιος θα πληρώσει για όλες αυτές τις ζημιές.
Προφανώς οι ίδιοι που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ 24% και άλλους φόρους!

http://www.elzoni.gr/html/ent/084/ent.65084.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια: