Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Δωρεάν γάμοι για απόρους - άνεργους στο Βόλο


Διευρύνεται ο κύκλος των πρωτοβουλιών που υλοποιεί η Μητρόπολη Δημητριάδος υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά μελών της περιοχής μας, δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα σε άπορους συμπολίτες να τελέσουν δωρεάν το μυστήριο του γάμου.

Συγκεκριμένα, η παραπάνω πρωτοβουλία υιοθετείται για πρώτη φορά, προς όφελος όσων επιθυμούν να τελέσουν θρησκευτικό γάμο, αλλά αδυνατούν για οικονομικούς λόγους. Η σκέψη και απόφαση του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, που ανακοινώνεται για πρώτη φορά μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, αποτελεί ένα ακόμη καινοτόμο βήμα, προς την κατεύθυνση της κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο μαρτυρά τη διαρκή εγρήγορση της τοπικής Εκκλησίας σε εποχές οικονομικής κρίσης. Συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, θα έχουν, κατά συνέπεια, πλέον τη δυνατότητα να τελέσουν χωρίς κανένα κόστος το μυστήριο, σε συνεννόηση με το γραφείο γάμων της Μητρόπολης.

«Οποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα θα απευθύνεται στο γραφείο γάμων και θα τακτοποιούνται τα πάντα», αναφέρει αυτολεξεί ο κ. Ιγνάτιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι: «θα θεσμοθετήσουμε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και για όσους έχουν ανάγκη, θα δίνουμε τη λύση και στην τέλεση του μυστηρίου».

Τα οικονομικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της κρίσης, έχουν διαφοροποιήσει τα μέχρι πρότινος ισχύοντα δεδομένα, με αποτέλεσμα να σημειώνεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, μετατόπιση της προκαθορισμένης ημερομηνίας του γάμου σε μεταγενέστερη χρονική στιγμή, όταν οι μελλόνυμφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με την κρίση, γιατί ο νεοέλληνας ήθελε και θέλει όταν τελέσει το γάμο του να είναι όλα τέλεια. Παλαιοτέρα οι γονείς μας παντρευόντουσαν και κατόπιν έχτιζαν το σπίτι τους. Τώρα έχει αλλάξει η νοοτροπία. Αρα υπάρχει μια δυσκολία σε πολλούς νέους ανθρώπους, όταν βλέπουν ότι τους πιέζει το κατεστημένο και το κοινωνικό περιβάλλον τους, ο γάμος να είναι λαμπρός, φαντασμαγορικός, εντυπωσιακός», επισημαίνει ο κ. Ιγνάτιος και προσθέτει: «γνωρίζω όμως και περιπτώσεις νέων, οι οποίοι προχώρησαν αποφασιστικά στο γάμο, ακριβώς για να ενώσουν την προσπάθειά τους στα οικονομικά και να αντιμετωπίσουν από κοινού την κρίση».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο επικεφαλής της τοπικής Εκκλησίας καθιστά σαφές ότι «εάν υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που στερούνται το θρησκευτικό τους γάμο για λόγους οικονομικούς, σε ότι αφορά την Εκκλησία, μπορούν να έρθουν σε συνεννόηση μαζί μου ή με το γραφείο γάμων και εγώ θα φροντίσω ο γάμος τους να γίνει με μηδέν εκκλησιαστικό κόστος. Ακόμη κι αν υπάρχει πρόβλημα και ως προς τα τυπικά που πρέπει να πληρωθούν για μια άδεια γάμου και αφορούν το κράτος, θα τα αντιμετωπίσουμε».

Στο μεταξύ, τα τελευταία χρόνια οι πολιτικοί γάμοι κερδίζουν διαρκώς έδαφος, καθώς σύμφωνα με τη θέση που διατυπώνει η πλειοψηφία, το κόστος του θρησκευτικού γάμου είναι υψηλότερο. Κατά συνέπεια αρκετοί τελούν πολιτικό γάμο και στη συνέχεια, όταν τους το επιτρέψουν τα οικονομικά τους δεδομένα, προχωρούν και στο θρησκευτικό γάμο. «Πολλοί πολιτικοί γάμοι γίνονται διότι πρέπει να αποκτήσουν επιπλέον μόρια για την εργασία τους οι μελλόνυμφοι, είτε για να επιτύχουν το διορισμό τους είτε για να εξυπηρετηθούν στην εργασία τους και στην οικονομική τους διαχείριση. Βεβαίως φαίνεται να κοστίζει ο θρησκευτικός γάμος, αλλά αυτό είναι εντελώς σχετικό», σημειώνει ο κ. Ιγνάτιος, τονίζοντας παράλληλα: «πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι η Εκκλησία δεν απαιτεί τίποτα για να τελέσει ένα γάμο. Αυτή είναι η εντολή και αυτό είναι το καθεστώς. Όπως με πληροφορούν μάλιστα αρκετοί ιερείς, όντως πολλοί γάμοι τελούνται, χωρίς να δοθούν χρήματα στην Εκκλησία».

Στους στόχους και την σκέψη του επικεφαλής της Μητρόπολης Δημητριάδος είναι η περαιτέρω βοήθεια όσων αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, ενώ όπως υπογραμμίζει στο σημείο αυτό ο κ. Ιγνάτιος: «δυστυχώς το κόστος του γάμου δεν είναι η Εκκλησία ή οι ιερείς, αλλά το κοσμικό μέρος, το οποίο αλλοιώνει πολλές φορές και το χαρακτήρα του μυστηρίου. Προσπαθήσαμε, τονίζει ο ίδιος, να επιβάλουμε την απουσία στολισμού εντός της Εκκλησίας κατά την τέλεση του μυστηρίου, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να είναι μια τεράστια οικονομία, αλλά διαπιστώνουμε ότι στολίζονται πλέον οι πλατείες, έξω από τους ναούς».

Εφ. Ταχυδρόμος (Γλυκερία Υδραίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: