Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ


marmicha  
Μα τι τούς έπιασε αποκριάτικα τους ΠΑΜΕΔΕΣ με εκείνη την επιστολή προς τους μαθητές; Αντί να καλέσουν σε παλλαϊκό απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στις Τρόικες, με έμπνευση από τον ξεσηκωμό του ΄21, άρχισαν να εξετάζουν τη γλώσσα των πληρωμάτων του Μιαούλη! Άμα έχεις χάσει το στόχο σου...

    Το πιο ωραίο: στις δυο ναυμαχίες των Βαλκανικών, ο Κουντουριώτης, τρελαμένος από την ένταση της μάχης, έβγαινε από το θωρακισμένο χώρο στη γέφυρα, ωρυόταν, χτύπαγε τα πόδια του στο κατάστρωμα και έριχνε καντήλια στους Τούρκους, ενθαρρύνοντας το πλήρωμα! Στα καντήλια ανακάτευε ελληνικά με αρβανίτικα! Κάτι τον ρώτησε ένας, αν φοβάται, και ούρλιαξε: “Γιο, γιο”! (που στα Ελληνικά σημαίνει: όχι, όχι)! Αυτό περιγράφεται σε μια καλαίσθητη έκδοση περί του Ναυτικού Αγώνα στους Βαλκανικούς, έκδοση του ΠΝ – το αγόρασε η μάνα μου σε εκδρομή από τη Θήβα στο ΑΒΕΡΩΦ! Ε, και; Τέθηκε, ποτέ, ερώτημα περί της Ελληνικότητας του Κουντουριώτη; Ή των οπλαρχηγών της Στερεάς, το ΄21, που πολέμησαν σε Θήβα, Λιβαδειά, Λαμία κλπ., και μίλαγαν σχεδόν αποκλειστικά Αρβανίτικα; Και τα ονόματά τους; Γκούρας: “γκουρ” σημαίνει πέτρα στα Αλβανικά! Δεν είχαν ελληνική συνείδηση, μήπως; Ή από εκεί βγάζουμε συμπεράσματα για τη –σωστή- ισότιμη αντιμετώπιση των αλλοδαπών και Ελλήνων μαθητών στα σχολεία; Τι μπέρδεμα, Θεέ μου!

    Όσο, για το τι διδάσκει ο Εκπαιδευτικός  διδάσκει κριτικά, σφαιρικά, πολύπλευρα, με ώθηση της διερεύνησης. Κάπως έτσι θα κάναμε και με το κακούργημα της Ρεπούση: θα προβάλαμε τις σκηνές της Σμύρνης και θα εξηγούσαμε τι σημαίνει συνωστισμός. Θα τον παίζαμε, κιόλας, το συνωστισμό (με προσοχή) στην τάξη (εννοώ το στρίμωγμα), για να έβλεπαν τα παιδιά ότι από το στρίμωγμα δε χάνεις το κεφάλι σου! Και για τους κλέφτες, που “θεωρείται” ότι έκαναν αντίσταση στους Τούρκους, θα διαβάζαμε κανα κομμάτι από Κολοκοτρώνη, Μακρυγιάννη... Θα λέγαμε (όπως λέμε) και το “εγέρασα μωρέ παιδιά”, το Δήμο και το καρυοφύλι, του Βαλαωρίτη. (Αμάν, ξέχασα: Ο Βαλαωρίτης “κατασκεύασε” μύθους, όπως ο Γύζης με το Κρυφό Σκολειό!). Και θα ανακαλύπταμε τον τροχό εκ νέου! Φτου!
 
    Μάριος Μιχαηλίδης (από το γένος του πατέρα μου: Σαράντα Εκκλησιές και Φιλιππούπολη. Από το γένος της μητέρας μου: Βλάχοι εγκαταστημένοι στο Πυρί Θήβας – εξ ου ο Βλάχικος Γάμος την Καθαρά Δευτέρα- και Αρβανίτες από την επαρχία, που δεν ήξεραν γρι Ελληνικά! Λέτε να είμαι “πολυπολιτισμικό” μωσαϊκό)!!!!!!!!!!
 
    ΚΑΛΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΙΩΝ, ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ και, άμα σάς βγάλει ο δρόμος από Θήβα, όντως, ο Βλάχικος Γάμος αξίζει! Να βγάλει και κανα φράγκο η πόλη, γιατί έχει πέσει νίλα!

Σχόλιο
Ο στόχος τους είναι ένας:  η πολυπολιτισμική "κοινωνία". Τό τί έγινε στην πολυπολιτισμική Γιουγκοσλαβία, δεν θέλουν να το θυμούνται. Ο λαός όμως δεν ξεχνά  και δεν αποκόβεται από τίς ρίζες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: