Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Αγρότες "καλλιεργούσαν" πλαστά τιμολόγια και έπαιρναν Porsche


Ποια είναι η πρωτοφανής υπόθεση που διερευνάται από τους άνδρες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος , η οποία αφορά παράνομες επιστροφές ΦΠΑ από εικονικές αγοραπωλησίες αγροτικών προϊόντων
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ το ΣΔΟΕ ερευνά παρόμοιες υποθέσεις και στις γύρω περιοχές, ήδη έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα για μία από τις εννέα αυτές οικογένειες στο χωριό Άρμα, καθώς ο πατέρας, η μητέρα, η κόρη και ο γιος της οικογένειας φέρονται να καταχράστηκαν περίπου 1.000.000 ευρώ από επιστροφές ΦΠΑ.
Την ίδια περίοδο, άλλος αγρότης κατηγορείται πως παρουσίασε πλαστά και εικονικά τιμολόγια καθαρής αξίας 2.350.000 ευρώ, ενώ άλλη αγρότισσα φέρεται πως κατάφερε να εκδώσει πλαστά και εικονικά τιμολόγια καθαρής αξίας 1.100.000 ευρώ.
Όπως λέει κορυφαίο στέλεχος του ΣΔΟΕ  οι απώλειες σε φόρους για το ελληνικό δημόσιο από την υπόθεση αυτή είναι από 9-10 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενα του, "σε ένα άλλο χωριό, λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω, άλλες έξι οικογένειες έφαγαν από παράνομες επιστροφές ΦΠΑ 5-6 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν επιπλέον 100 οικογένειες, αλλά τα ποσά που τους αφορούν είναι μικρά".
Τα αυτοκίνητα είναι πραγματικά πολυτελείας: "Porsche, Ferrari και θηριώδη τζιπ ήταν στην πρώτη γραμμή" λέει ένας από τους ελεγκτές που επισκέφθηκαν την περιοχή.
Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οικογένειες του χωριού εξέδωσαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια 170 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζοντας πάνω από 15 εκατ. ευρώ με τη μέθοδο της επιστροφής ΦΠΑ από αγοραπωλησίες αγροτικών προϊόντων.
Τα εικονικά τιμολόγια είχαν αντικαταστήσει τις αγροτικές καλλιέργειες, από τις οποίες ζούσαν μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι περίπου 1.000 κάτοικοι του χωριού, και είχαν δημιουργήσει μια ασυνήθιστη τάξη νεόπλουτων αγροτών.
Στην κομπίνα δεν ήταν μόνοι τους.
Είχαν  επιστρατευτεί λογιστές, άνθρωποι των δήμων, της νομαρχίας και αγρότες - "μαϊμού", που εισέπρατταν επιστροφές ΦΠΑ για καλλιέργειες χωρίς να έχουν καν χωράφια στην ιδιοκτησία τους, όπως προέκυψε από τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Το κουβάρι της πρωτοφανούς υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, έπεσε πάνω σε αγρότισσα με πλαστά τιμολόγια, συνολικής αξίας 4,1 εκατομμυρίων ευρώ. Η γυναίκα καλλιεργούσε, όπως δήλωνε τουλάχιστον, κρεμμύδια και πατάτες, αλλά στην ουσία ήταν η εμπροσθοφυλακή του χωριού για την είσπραξη των χρημάτων από τα τιμολόγια.
Πηγή: Πρώτο Θέμα
http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: