Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Σαμαράς: Δίκαιο και απλούστερο φορολογικό σύστημα – “Είμαι με τη μεσαία τάξη”


Δεν ισχύουν τα σενάρια για φόρο 45% στα εισοδήματα άνω των 26.000
«Εγώ είμαι με τη μεσαία τάξη». Με τη φράση αυτή ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος στα σενάρια για υψηλούς φορολογικούς συντελεστές ακόμη και 45% στα εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ. Παράλληλα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, προανήγγειλε φορολογική ελάφρυνση για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι 25.000 ευρώ τονίζοντας: «Δεν υπάρχει αυτό που ακούστηκε, για φόρο 45%, λέει, πάνω από 25 χιλιάδες ετήσιο εισόδημα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Είναι έξω από τις θέσεις μου. Είναι αντίθετο με τις ιδέες μου. Είμαι με τη μεσαία τάξη. Όχι εναντίον της…Τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι 25 χιλιάδες ετησίως, θα έχουν φορολογική ελάφρυνση με τους νέους συντελεστές. Κι αυτό αφορά όσους παίρνουν ονομαστικά ως 2.500 χιλιάδες το μήνα, δηλαδή την πλειονότητα μισθωτών και συνταξιούχων».
Ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου έδωσε τις κατευθύνσεις του νέου φορολογικού συστήματος κάνοντας λόγο για δίκαιο και απλούστερο με κύριο στόχο τους χαμηλότερους συντελεστές οι οποίοι όμως θα μειωθούν αφού δημιουργηθούν πρώτα πρωτογενή πλεονάσματα.
Οι άξονες και οι στόχοι για το νέο σύστημα είναι σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά:
  • • Απλούστερο φορολογικό σύστημα, για να παρακολουθείτε πιο εύκολα και να μειωθεί η σχέση εφόρου-φορολογούμενου.
  • • Εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας, ώστε να γίνονται αυτόματα οι επαληθεύσεις και να να μειωθούν οι τρύπες και της φοροδιαφυγής και οι εστίες της διαφθοράς.
  • • Και αυστηρή τιμωρία – δηλαδή άμεσες και σκληρές ποινές – όσων επιμένουν να μην πληρώνουν, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρά αντικίνητρα στην φοροδιαφυγή.
Αυτοί είναι οι άξονες πάνω στους οποίους συζητάμε τη φορολογική μεταρρύθμιση. Και η πρότασή μας, μετά από τον απαραίτητο διάλογο, θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες.
Τρεις είναι οι βασικές επιδιώξεις:
  • • Να μειωθεί το βάρος εκείνων που πληρώνουν ήδη.
  • • Να πληρώνουν κι εκείνοι που ως τώρα φοροδιαφεύγουν, δηλαδή επέκταση της φορολογικής βάσης.
  • • Και τρίτον, η φορολογία να μην πλήττει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Να μειωθεί η επιβάρυνση των επιχειρήσεων ώστε να υπάρξουν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.
Με δύο λόγια: φορολογικό σύστημα σταθερό, απλό, σύγχρονο, δίκαιο και αναπτυξιακό!
Αναφορικά με τη φορολογία των επιχειρήσεων μίλησε ξεκάθαρα για ελάφρυνση: «Σε επόμενη φάση, θα θεσπίσουμε τον συμψηφισμό οφειλών από και προς το δημόσιο. Και την πληρωμή του ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο με ηλεκτρονικό τρόπο. Κι έτσι θα μειωθεί και μια ακόμα διαρροή φοροδιαφυγής. Γιατί όταν οι επιχειρήσεις θα συμψηφίζουν τις οφειλές τους προς και τις επιστροφές τους από το δημόσιο, θα έχουν κίνητρο θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι πωλήσεις τους. Ενώ σε τελική φάση η συνολική επιβάρυνση των επιχειρήσεων – κέρδη και διανεμόμενα έσοδα θα πέσει χαμηλότερα από το 30%. Δηλαδή χαμηλότερα από το 34% που είναι τώρα, και πολύ χαμηλότερα από το 44% που ήταν ως πρόσφατα».
Ακόμη, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι συντελεστές του ΦΠΑ στην εστίαση δεν μπορούν να μειωθούν αυτή τη στιγμή, «αλλά θα το κάνουμε μόλις μπορέσουμε».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο πόσο σημαντική ήταν η απόφαση του Eurogroup επισημαίνοντας:
«Με την τελευταία απόφαση του Eurogroup, απομακρύνεται οριστικά ο κίνδυνος να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Σήμερα όλοι όσοι προεξοφλούσαν την επιστροφή της χώρας στη δραχμή, διαβεβαιώνουν πια για το ακριβώς αντίθετο: η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να παραμείνει στο ευρώ!
Ακόμα, το τραπεζικό σύστημα επανακεφαλαιοποιείται! Και το αποτέλεσμα θα είναι να μπορέσει να παρέχει ρευστότητα, να δίνει δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Γιατί η ρευστότητα είναι το «αίμα» και το «οξυγόνο» της οικονομίας. Αυτή η πιστωτική ασφυξία που είχαμε ως τώρα, πολύ σύντομα τελειώνει! Και με την ανακεφαλαίωση του τραπεζικού συστήματος θα επιστρέψουν και οι καταθέσεις, ώστε να δημιουργηθεί άμεσα η απαραίτητη ρευστότητα. Και η κυβέρνηση ήδη κινείται, ώστε να δοθεί από την αρχή ρευστότητα στην αγορά.
Ακόμα – και το σπουδαιότερο, ίσως – το κράτος θα επιστρέψει μέσα στους επόμενους μήνες το σύνολο των οφειλών του σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις! Όλα αυτά που έμειναν απλήρωτα τα τελευταία χρόνια, θα εξοφληθούν μέσα σε διάστημα λίγων μηνών. Και το πολύ μεγάλο μέρος τους θα μείνει μέσα στην Ελλάδα.
Έτσι οι τρεις από τις τέσσερις αιτίες της βαθιάς ύφεσης θα αντιστραφούν αμέσως.
Μένει η νέα λιτότητα. Που όμως θα εξουδετερωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Πόση είναι η νέα λιτότητα; Μέτρα για περικοπή ελλείμματος ύψους 9,2 δισεκατομμυρίων. Τόσα θα βγουν από την οικονομία μας φέτος…
Αλλά από την άλλη πλευρά, την ίδια στιγμή θα μπουν ακριβώς τόσα, δηλαδή 9,2 δισεκατομμύρια από την πλήρη εξόφληση των οφειλών του δημοσίου…
Επί πλέον θα μπουν στην Οικονομία χρήματα από το ΕΣΠΑ που τώρα μπορούν να «ξεπαγώσουν», αφού θα λειτουργεί πια το τραπεζικό σύστημα, αλλά και ξένες επενδύσεις, που τώρα μπορούν να προσελκυστούν, αφού εξουδετερώθηκε η δραχμοφοβία.
Συν η νέα ρευστότητα από την επιστροφή καταθέσεων σε ένα ανακεφαλαιωμένο τραπεζικό σύστημα.
Άφησε σαφέστατες αιχμές για πολλά και διάφορα συμφέροντα στην Ελλάδα:
«Όχι γιατί δεν θέλουν τέτοιες μεταρρυθμίσεις. Αλλά γιατί έχουν την «πικρή γεύση» από το παρελθόν: όταν κάθε απόπειρα μεταρρύθμισης στην Ελλάδα αποτύγχανε! Γιατί τα προνόμια των ισχυρών αποδεικνύονταν αξεπέραστα…
Όμως τώρα αυτό το αλλάζουμε:
Όσοι φωνάζουν για την ανεργία, ενώ ήταν εκείνοι που έκλειναν εργοστάσια το ένα μετά το άλλο, όσοι μπέρδευαν την εργασία με το συντεχνιακό συνδικαλισμό, τη δημοκρατία με τη αυθαιρεσία, τα δικαιώματα των πολλών με τα προνόμια των λίγων, τη φιλοξενία των ξένων με τη μαζική εισβολή λαθρομεταναστών, την ελευθερία έκφρασης στα Πανεπιστήμια με τους βανδαλισμούς και την τρομοκρατία ανεξέλεγκτων ακραίων μειοψηφιών, όσοι μπέρδευαν την Ελευθερία, που είναι υπέρτατο αγαθό, με την Τυραννία της αυθαιρεσίας δεν είναι πια στο απυρόβλητο.
Αν σας έλεγε κάποιος πριν από τέσσερις μήνες ότι σήμερα θα είχαμε εφαρμόσει όσα δεν εφαρμόστηκαν ποτέ στην Ελλάδα, θα είχαμε κερδίσει και επιμήκυνση και πρόσθετη μείωση χρέος και πρόσθετη αναστολή πληρωμής τόκων για δέκα χρόνια και χρεολυσίων για δεκαπέντε χρόνια και την στήριξη όλων των χωρών που μας κοίταζαν με καχυποψία ως τότε, θα το πιστεύατε; Μάλλον θα σας φαινόταν απίστευτο. Να που έγινε!»
Το κλείσιμο της ομιλίας του είχε ιδιαίτερη σημασία γιατί μίλησε για Αναγέννηση της Ελλάδας:
Σε αυτή την Ελλάδα θέλω να πιστέψετε.
Αυτή η Ελλάδα μας οδηγεί και μας κινητροδοτεί!
Αυτή η Ελλάδα μας χωράει όλους. Ακόμα κι εκείνους που δεν την πολύ-πιστεύουν.
Αυτή η Ελλάδα ενώνει τους Έλληνες. Η Ελλάδα της μιζέριας του διχάζει.
Αυτή η Ελλάδα αξίζει στους Έλληνες. Η Ελλάδα της μιζέριας τους υποτιμά και τους προσβάλλει.
Αυτήν την Ελλάδα θα παραδώσουμε στα παιδιά μας.
Γιατί αυτή τους αξίζει. Και γιατί αυτήν τους οφείλουμε…
Με δύο λόγια – το επαναλαμβάνω: Αναγέννηση της Ελλάδας! Μιας Ελλάδας πιο δημοκρατικής από ποτέ, πιο σύγχρονης από ποτέ, πιο Ευρωπαϊκής από ποτέ και πιο Ανταγωνιστικής από ποτέ άλλοτε!».
http://www.antinews.gr/

Σχόλιο
Πόσα δίσ θα εξοικονομούσε το σύστημα υγείας και το υπουργείο δημόσιας τάξης μέ τήν απομάκρυνση από τήν χώρα όλων των λαθρομεταναστών; 
Πόσα αν δημεύονταν οι περιουσίες αλλοδαπών που αποκτήθηκαν "περίεργα"; 
Πόσα αν εφαρμοζόταν φόρος "μετοίκιον" για όσους αλλοδαπούς θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στήν Ελλάδα; 
Κάνε τα τώρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: