Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Κυριακή των Προπατόρων, Αποστ. Ανάγνωσμα: Κολ. 3, 4-11


4. όταν ο Χριστός φανερωθή, η ζωή ημών, τότε και υμείς συν αυτώ φανερωθήσεσθε εν δόξη. 5. Νεκρώσατε ουν τα μέλη υμών τα επι της γης, πορνείαν, ακαθαρσίαν, πάθος, επιθυμίαν
κακήν, και την πλεονεξίαν, ήτις εστίν ειδωλολατρία, 6. δι' α έρχεται η οργή του Θεού επι τους υιούς της απειθείας, 7. εν οις και υμείς περιεπατήσατε ποτέ, ότε εζήτε εν αυτοίς• 8. νυνί δε απόθεσθε και υμείς τα πάντα, οργήν, θυμόν, κακίαν, βλασφημίαν, αισχρολογίαν εκ του στόματος υμών• 9. μη ψεύδεσθε εις αλλήλους, απεκδυσάμενοι τον παλαιόν άνθρωπον συν ταις πράξεσιν αυτού 10. και ενδυσάμενοι τον νέον τον ανακαινούμενον εις επίγνωσιν κατ' εικόνα του κτίσαντος αυτόν,11. όπου ουκ ένι Έλλην και Ιουδαίος, περιτομή και ακροβυστία, βάρβαρος, Σκύθης, δούλος, ελεύθερος, αλλά τα πάντα και εν πάσι Χριστός.

Νεοελληνική απόδοσις

Όταν ο Χριστός, που είναι η ζωή μας, φανερωθεί, τότε και σεις θα φανερωθείτε μαζί του δοξασμένοι. Νεκρώσατε λοιπόν ό,τι γήινο είναι μέσα σας, δηλαδή την πορνεία, την ακαθαρσία, το πάθος, την κακή επιθυμία και την πλεονεξία, η οποία είναι ειδωλολατρία, ένεκα των οποίων έρχεται η οργή του Θεού επάνω στους απειθείς ανθρώπους. Αυτά ακολουθούσατε και σεις  κάποτε, όταν ζούσατε αυτή τη ζωή. Αλλά τώρα αποβάλατε και σεις όλα αυτά, την οργή, τον θυμό, την κακία, την δυσφήμηση, την αισχρολογία του στόματος. Μην λέτε ψέματα ο ένας στον άλλο, αφού έχετε αποβάλει τον παλαιό άνθρωπο με τις πράξεις του, και έχετε ενδυθεί τον νέον, ο οποίος ανανεώνεται με επίγνωση κατά την εικόνα του Δημιουργού του. Τώρα δεν υπάρχει πλέον Έλληνας και Ιουδαίος, περιτετμημένος και απερίτμητος, βάρβαρος, Σκύθης, δούλος, ελεύθερος, αλλά ο Χριστός είναι τα πάντα και εις πάντες.

Σύντομο σχόλιο
Χάρη στον Ιησού Χριστού είμαστε καινούριοι άνθρωποι όπου τα πάντα είναι ο Χριστός και σε όλους είναι ο Χριστός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: