Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός



Εκτυπώστε το άρθρο Στείλτε το άρθρο με email 
«Μάρκος ουχ υπέγραψεν, λοιπόν εποιήσαμεν ουδέν». Ο Μάρκος δεν υπέγραψε, λοιπόν δεν κάναμε τίποτε. Μια παροιμιώδης φράση του πάπα Ρώμης, όταν ο Μάρκος ο Ευγενικός δεν έβαλε την υπογραφή του στο πρωτόκολλο για την ένωση των Εκκλησιών, ενώ είχαν υπογράψει όλοι οι άλλοι ορθόδοξοι επίσκοποι.Ο υπέρμαχος αυτός της Ορθοδοξίας γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1392. Γονείς είχε τον διάκονο Γεώργιο και τη Μαρία. Ο Μάρκος είχε πολλά χαρίσματα και αναδείχθηκε έξοχος στις θεολογικές και άλλες σπουδές. Δίδασκε στο φροντιστήριο του πατέρα του και αργότερα, μετά το θάνατό του, τον διαδέχθηκε στο διδασκαλικό επάγγελμα. Διακρίθηκε σαν δάσκαλος της ρητορικής και στο 25ο έτος της ηλικίας του αποφάσισε να γίνει μοναχός. Γι’ αυτό έφυγε σε μια μονή στα Πριγκηπόνησα. Εκεί ετάχθη υπό την πνευματική επιστασία ενάρετου μοναχού, του Συμεών, ο οποίος τον έκειρε μοναχό και τον μετονόμασε από Μανουήλ σε Μάρκο. Αφού έγινε κληρικός, το 1436 εκλέγεται αρχιεπίσκοπος Εφέσου.
Τότε ο βασιλιάς Ιωάννης Παλαιόλογος, μπροστά στον τουρκικό κίνδυνο και με την ιδέα ότι θα μπορούσε να βοηθήσει ο Πάπας, πηγαίνει στη Φερράρα της Ιταλίας για να συζητήσει την ένωση των Εκκλησιών. Στην τελική σύνοδο που γίνεται στη Φλωρεντία το 1439 βλέπουμε, δυστυχώς, τους ορθόδοξους αρχιερείς να υπογράφουν όλοι.
Εδώ, ακριβώς στην πιο κρίσιμη στιγμή της ορθόδοξης χριστιανικής ιστορίας, ο Μάρκος ο Ευγενικός σηκώνει το πνευματικό του ανάστημα και λέει: «Όχι, καλύτερα σκλαβωμένα σώματα στους Τούρκους, παρά σκλαβωμένο πνεύμα στον αιρετικό Πάπα». Κατόρθωσε έτσι να κρατήσει ψηλά τη σημαία της Ορθοδοξίας. Κατόπιν αυτού ο άγιος Μάρκος υπέστη απ’ αυτούς που κυβερνούσαν πολλές εξορίες, καταδιώξεις και ταπεινώσεις, αλλ’ έμεινε αδιάσειστος. Πέθανε στις 23 Ιουνίου του 1444.
Η Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του στις 19 Ιανουαρίου.

Απολυτίκιο
Θείας πίστεως ομολογία, μέγαν εύρατο η Εκκλησία ζηλωτής σε, θείε Μάρκε πανεύφημε, υπαρμαχούντα πατρώου φρονήματος, και καθαιρούντα του σκότους υψώματα. Όθεν άφεσιν, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν τοις σε γεραίρουσι.

http://www.enoriaka.gr/index.php?option=content&task=view&id=192&Itemid=2

Δεν υπάρχουν σχόλια: