Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Ηθελαν να υπάρξουν θύματα



Ο βασικός στόχος της αστυνομίας ήταν να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές και αυτό επιτεύχθηκε, δήλωσε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ και οι δύο έκαναν λόγο για οργανωμένο σχέδιο από "οπαδούς του χάους και του μηδέν" που ήθελαν να υπάρξουν θύματα.
Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Νίκος Παπαγιαννόπουλος και οι επιτελείς της αστυνομίας, χθες αποφεύχθηκε τραγωδία πέντε φορές μεγαλύτερη από την "Μαρφίν", αφού στην ALPHA BANK στην οδό Πανεπιστημίου, που κάηκε ήταν εγκλωβισμένα 15 άτομα που απομακρύνθηκαν με επιχείρηση της Αστυνομίας.
Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, στις περιγραφές του για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ομολόγησε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, εφόσον χάθηκε η περιουσία πολιτών, ωστόσο προστατεύθηκαν οι ανθρώπινες ζωές.
Σε ότι αφορά τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ είπε ότι ήταν οργανωμένα και συμμετείχαν πάνω από 2.000 άτομα, τα οποία παρεισέφρησαν ανάμεσα σε απλούς πολίτες που διαδήλωναν και στη συνέχεια διασπάστηκαν σε μικρές ομάδες που επιδόθηκαν στο κάψιμο της Αθήνας.
"Του ζήτησαν λεφτά για να μην κάψουν τον κινηματογράφο..."
Ο κ. Παπαγιαννόπουλος τόνισε ότι από την προέλευση αυτών που συνελήφθηκαν καταλαβαίνει κανείς ποιος ήταν ο σκοπός τους και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία, σύμφωνα με την οποία ομάδα πλησίασε τον ιδιοκτήτη του κινηματογράφου ΑΣΤΥ και του ζήτησαν χρήματα για να μην τον κάψουν. Τελικά δεν τους έδωσε χρήματα αλλά κατάφερε να τους απομακρύνει.
Από την πλευρά του ο αρχηγός του Π.Σ, αντιστράτηγος Παναγιώτης Μπονάτσος δήλωσε ότι η Πυροσβεστική είχε καταρτίσει σχέδιο και είχε πολλά οχήματα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά παρατηρήθηκε το πρωτοφανές φαινόμενο να εμποδίζουν τα οχήματα απλοί πολίτες που δεν είχαν ενεργή συμμετοχή στα έκτροπα και μόνο με την επέμβαση των ΜΑΤ κατάφεραν κάποια στιγμή να φτάσουν στις πυρκαγιές.
Ο κ.Παπαγιαννόπουλος ανέφερε εξάλλου ότι από τους "γνωστούς αγνώστους", όπως τους αποκαλεί ο κόσμος, την τελευταία διετία έχουν συλληφθεί 3.000 άτομα, από τα οποία 1.300 έχουν κατηγορηθεί και έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη.
Ακόμη ο αρχηγός της ΕΛΑΣ παραδέχτηκε ότι έγινε υπέρμετρη χρήση χημικών, αλλά δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, λόγω της σφοδρότητας των επιθέσεων από τους ταραξίες, καθώς και ότι δεν υπήρχαν πληροφορίες για τις προετοιμασίες των ταραξιών από την Κρατική Ασφάλεια, την Αντιτρομοκρατική και την ΕΥΠ και δεν έγιναν "προληπτικές προσαγωγές".
Σε ότι αφορά στο θέμα της Νομικής σχολής, απ' όπου φέρονται ότι βγήκαν πολλοί από τους αντιεξουσιαστές που προκάλεσαν τα επεισόδια, είπε ότι χθες το μεσημέρι έλαβαν επιστολή από τον κοσμήτορα της σχολής, ο οποίος ενημέρωνε για κατάληψη από εξωπανεπιστημιακούς και ζητούσε να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες από τις αρμόδιες αρχές.
Ωστόσο η Αστυνομία, όπως είπε ο κ. Παπαγιαννόπουλος, δεν προέβη σε κάποια ενέργεια, επειδή στον σχεδιασμό προβλεπόταν και η επιτήρηση της Νομικής. Όταν όμως ξέσπασαν οι μεγάλες πυρκαγιές στην οδό Κοραή, οι δυνάμεις αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από την Νομική και έτσι δόθηκε η ευκαιρία στους καταληψίες να κινηθούν ανενόχλητοι.
Σε ότι αφορά το σχεδιασμό της Αστυνομίας, ο κ. Παπαγιαννόπουλος επεσήμανε ότι έγινε με γνώμονα την εξασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, την προστασία των θεσμών και της δημοκρατίας, την προστασία των κρατικών κτιρίων, όπως η Βουλή, το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου, τα υπουργεία κ.λ.π. και τέλος η περιουσία των πολιτών, αλλά η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο.
Ο αρχηγός αναφέρθηκε τέλος και στον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στο μέλλον οι διαδηλώσεις, εκφράζοντας την άποψη ότι θα πρέπει να μπουν όροι και προϋποθέσεις στις συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να αυτοπεριφρουρούνται με την ευθύνη αυτών που τις οργανώνουν.
"Τους όρους βέβαια θα τους καθορίσει η Βουλή και η Πολιτεία που θεσπίζει νόμους, μέσα πάντα από διάλογο", υπογράμμισε ο αρχηγός.

Σχόλιο
Καταλάβατε ότι ηθελημένα ή αθέλητα η "μάζα" γίνεται συνεργός σε κάθε έγκλημα; Τα πολιτικά και πολιτειακά προβλήματα ΔΕΝ λύνονται με πορείες και διαδηλώσεις. Αυτά έχουν αξία σε ολοκληρωτικά καθεστώτα - όπου όμως όλοι κάνουν την πάπια. Στην δημοκρατία ξηλώνεις τους ανυπάκουους πολιτικούς και βάζεις άλλους. Αλλά, για ποιά δημοκρατία μιλάμε; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: