Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ



Ο ευαγγελιστής Ματθαίος μας πληροφορεί στην παρούσα Ευαγγελική περικοπή ότι ο Κύριός μας Ιησούς άφησε την Ιουδαία και ανέβηκε στην Γαλιλαία, όταν ο Ιωάννης ο Πρόδρομος παραδόθηκε στην φυλακή. Τον παρέδωσε ο βασιλιάς Ηρώδης, ο υιός του Ηρώδη του βρεφοκτόνου, επειδή τον έλεγχε ο Πρόδρομος για τον άθεσμο γάμο του με την Ηρωδιάδα. Αναχώρησε, λοιπόν, ο Κύριος από την περιοχή της Ιουδαίας, για να αποφύγει τον πειρασμό πιθανής απόπειρας συλλήψεώς του από τον Ηρώδη. Συμπεριφέρθηκε με πραότητα και επιείκεια ο παντοδύναμος Χριστός, δίνοντας τέλειο παράδειγμα σε μας να μην επιρρίπτουμε τον εαυτό μας στους πειρασμούς. Διότι, όπως τονίζει ο ιερός Χρυσόστομος, δεν είναι κακό να αποφεύγει κάποιος τους πειρασμούς, αλλά να μην τους υπομένει γενναία, όταν τον συναντούν. Έτσι ο Ιησούς δεν πορεύθηκε στην Ναζαρέτ, στην πόλη στην οποία ανατράφηκε, αλλά στην Καπερναούμ, διότι γνώριζε καλά ότι οι συμπολίτες του δεν θα δέχονταν το κήρυγμά του λόγω της απιστίας τους.

Η μετάβαση του Κυρίου στην Γαλιλαία και η έναρξη του κηρύγματός του σ’ αυτή είχε προφητευθεί αιώνες πρίν, από τον προφήτη Ησαΐα. Την σχετική προφητεία του αναφέρει επί λέξει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος. Σύμφωνα μ’ αυτήν η Γαλιλαία χαρακτηρίζεται ως «Γαλιλαία των εθνών», επειδή ύστερα από τις πολλές κατακτήσεις που γνώρισε, από την εποχή των Ασσυρίων και μετά, πλήθος ανθρώπων ειδωλολατρών από διάφορα έθνη είχαν εγκατασταθεί σ’ αυτήν. Και επειδή λόγω του πλήθους των εθνικών υπήρχε σ’ αυτήν πολλή αμαρτία και ασέβεια, βρισκόταν κατά την περιγραφή του Προφήτη στο σκοτάδι και την σκιά του θανάτου.

Αφού όμως ο Κύριος και Θεός μας ευδόκησε να αρχίσει το επί γης έργο του από αυτήν και στα μέρη της να κάνει τα περισσότερα και μεγαλύτερα θαύματα και διδασκαλίες, γι αυτό, όπως προείπε ο Ησαΐας, ανέτειλε σ’ αυτήν «φώς μέγα». Εκτός αυτού, η μετάβαση του Κυρίου μας από την Ιουδαία, όπου υπήρχε σχεδόν αμιγής Ιουδαϊκός πληθυσμός, στην «Γαλιλαία των εθνών» αποτελεί προανάκρουσμα και προμήνυμα της διαδόσεως του Ευαγγελίου σε όλα τα έθνη και της επιστροφής αυτών από το σκοτάδι της ειδωλολατρίας στο φώς της αληθινής πίστεως και σωτηρίας.

Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Ματθαίο, ο Ιησούς από τότε άρχισε το κήρυγμά του, δηλαδή όταν ο μες Ιωάννης φυλακίσθηκε, ενώ ο ίδιος μετέβηκε στην Γαλιλαία και εγκαταστάθηκε στην Καπερναούμ. Είναι αξιοπαρατήρητο ότι όλα στο έργο του Κυρίου διέπονται ειρήνη, τάξη και αρμονία. Δεν υπάρχει τίποτε που να το χαρακτηρίζει η βιασύνη και η αβεβαιότητα. Ο Χριστός ενεργεί θεοπρεπώς, ενώ ως άνθρωπος ακολουθεί ήρεμα το θείο θέλημα. Περιμένει αθόρυβα και γαλήνια μέχρι την ηλικία των τριάντα ετών, όταν ο Θεός θα πληροφορήσει τον Πρόδρομο, για να προετοιμάσει την οδό του και να τον ανακηρύξει στον Ισραηλιτικό λαό. Και αφού ο τίμιος Πρόδρομος ολοκλήρωσε το έργο του, τότε άρχισε ο Κύριος την δημόσια δράση του. Διαφορετικά υπήρχε κίνδυνος να δημιουργηθεί σχίσμα ανάμεσα στον λαό. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στους μαθητές του Προδρόμου, οι οποίοι δυσκολεύονταν να αφήσουν τον δάσκαλό τους και έβλεπαν όχι χωρίς κάποιο φθόνο το έργο του Κυρίου Ιησού να αυξάνεται, ενώ του Ιωάννου να ελαττώνεται.

Ο γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης έλεγε ότι όποιος πάσχει από ζάχαρο δεν θα πρέπει να συχνάζει σε ζαχαροπλαστεία, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να γελαστεί και να γευθεί κάποιο γλυκό και να επιδεινώσει την ασθένειά του. Με αυτόν τον λόγο εννοούσε ότι όποιος βλέπει ότι ενοχλείται από κάποιο συγκεκριμένο πάθος, θα πρέπει να αποφεύγει τις αφορμές που ερεθίζουν το πάθος αυτό. Η αποφυγή τόπων και προσώπων και πραγμάτων που εξάπτουν τα πάθη μας δεν είναι δειλία. Είναι μια συνετή μέθοδος, για να μην δίνουμε τροφή σ’ αυτά και τα καθιστούμε δυσκολοπολέμητα. Γι’ αυτό, αν επιθυμούμε γρήγορα και χωρίς πολύ κόπο να εισέλθουμε στην Βασιλεία των Ουρανών, ας στρέψουμε την ζωή μας και τις ενασχολήσεις μας προς όλα εκείνα που αυξάνουν μέσα μας την χάρη του Θεού, ενώ παράλληλα ας αποστρεφόμαστε όχι μόνο την αμαρτία, αλλά και όλα εκείνα που αποτελούν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί. Έτσι με ασφάλεια και χωρίς πολλούς πειρασμούς θα αφήσουμε την σκοτεινή γη των παθών και θα ανεβούμε στην φωτεινή Βασιλεία του Θεού. Αμήν.
Αρχιμ. Π.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: