Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Γιατί τον γέροντα Εφραίμ



Γιατί τον γέροντα Εφραίμ
Του  π. Χριστόδουλου  Παπαϊωάννου
Είμαστε όλοι μάρτυρες του θρίλερ των ημερών. Ο γέροντας Εφραίμ να καταδιώκεται μέχρι και το κελί της μετανοίας του για να συλληφθεί. Η σημερινή Δικαιοσύνη τον βρίσκει τόσο επικίνδυνο για να βρίσκεται έξω από τη φυλακή μην τυχόν και επαναλάβει τα «εγκλήματά» του. Μα ο κίνδυνος από τον γέροντα Εφραίμ δεν εξαλείφεται με το να φυλακιστεί. Ούτε με το να εξαφανιστεί σωματικώς. Αυτά τα δοκίμασαν και άλλοι και στο τέλος κατάλαβαν το λάθος τους.
 Για να τον καταστρέψεις, πρέπει να τον πείσεις να αλλάξει πίστη. Μόνον αυτό θα του αφαιρέσει τη δύναμη. Οσο κρατά τον Χριστό ζωντανό μέσα του, θα εξοργίζεται κάθε εχθρός του Αγίου Πνεύματος. Ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος λέει ότι «εκεί που υπάρχουν καρποί του Αγίου Πνεύματος, εκεί μαζεύονται και οι πειρασμοί.

Ο άνθρωπος αυτός από την παιδική ηλικία αφιερώθηκε στην αγιοπνευματική άσκηση. Οσοι τον ξέρουν, γνωρίζουν τη χάρη που έχει η ψυχή και το σώμα του. Ενα σώμα που και ορώμενον μόνο μαρτυρεί το πνεύμα που ενοικεί μέσα του. Αν μπορούν να σταματήσουν το Άγιο Πνεύμα που κατοικεί μέσα του, τότε μπορούν να τον βλάψουν. Αλλιώς όσο τον πολεμούν, του κάνουν «δωρεάν διαφήμιση». Είναι η ίδια τακτική που χρησιμοποιούσαν πάντοτε οι Ιουδαίοι που δεν πίστεψαν στον Χριστό, πολέμησαν τον Χριστό από τη σύλληψή του μέχρι και τώρα. Τι κατάφεραν με τον πόλεμο; Αυξήθηκαν οι χριστιανοί και απλώθηκαν μέχρι τα πέρατα της οικουμένης. Γέμισαν τους ναούς με αγίους μάρτυρες και ομολογητές που όσο πολεμούνταν τόσο πλήθαιναν. Στην περίπτωση του Εφραίμ ισχύει ακριβώς αυτό. Τρία χρόνια τώρα έχει ζαλιστεί ο κόσμος να ακούει για το «σκάνδαλο Βατοπεδίου».
Κανείς δεν κατάλαβε ποιο είναι το σκάνδαλο. Σε σημείο που μιλούν τώρα για «το σκάνδαλο του μη σκανδάλου», που χάλασε τον κόσμο. Μπορεί κανείς να σκεφτεί ποιος είναι αυτός που θέλει να φυλακίσει τον ηγούμενο της μεγαλύτερης μονής του Αγίου Ορους και της Ορθοδοξίας την παραμονή των Χριστουγέννων; Ακόμη και ο πράος και προσεκτικός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος αναρωτιέται «μας βάζει σε υποψίες η μέρα της συλλήψεως». Μήπως αυτοί που το κάνουν, δοκιμάζουν τη δύναμη της σημερινής Εκκλησίας; Μήπως κάνουν επίδειξη δυνάμεως; Μήπως απειλούν να φυλακίσουν και τους άλλους που τον υποστηρίζουν; Μήπως δοκιμάζουν να δουν ποιοι είναι ξύπνιοι ακόμα από τον πνευματικό λήθαργο; Θα φανεί! Πάντως όλοι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι, ακόμη και αδιάφοροι για τον Θεό, άρχισαν να προβληματίζονται.
Αυτές τις μέρες που παίρνουν χάρη οι εγκληματίες, ο γέροντας Εφραίμ είναι αυτός που πρέπει να πιαστεί;Λίγο μυαλό να έχει κάποιος και οδηγείται σε συμπεράσματα που τρομάζουν. Ποιοι διοικούν σήμερα τον χώρο που έθρεψε εκατομμύρια μάρτυρες, ήρωες, ομολογητές και φιλοσόφους; Πόσο υπηρετείτε τη Δικαιοσύνη όταν θέλετε να συλλάβετε έναν που οι 120 μοναχοί του είναι έτοιμοι να πεθάνουν για αυτόν γνωρίζοντάς τον καλύτερα από όλους.Πόσο ένοχος εγκλημάτων μπορεί να είναι αυτός που ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο Μητροπολότης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο Μητροπολότης Σιατίστης Παύλος, ο Μητροπολότης Γόρτυνος Ιερεμίας υπερασπίζονται;
Πόσο ένοχος είναι αυτός που καθηγητές Πανεπιστημίου, όπως ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, εξίστανται και θλίβονται για τον πόλεμο που υφίσταται η Εκκλησία; Ο Σταύρος Τσακυράκης, αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Αθηνών, λέει χαρακτηριστικά ότι είναι ατόπημα η προφυλάκιση του γέροντα Εφραίμ. Πόσο δίκαιο μπορεί να έχουν αυτοί που κάνουν όλους τους ιερωμένους να αισθανθούν ανασφάλεια και να διαμαρτύρονται με το στόμα του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυριωτικής Νικόλαου «...μήπως εγώ θα είμαι ο επόμενος;» (εκπομπή του ΣΚΑΪ) Πόσο δίκαιη είναι η απόφαση όταν μένουν έξω από τη φυλακή γνωστοί καταχραστές και ασύστολοι παραβάτες του νόμου; (όποιος έχει απορία μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα του ελληνικού σταθμού ΣΚΑΙ και να δει τα ονόματα).
Άρα, αγαπητοί μου αναγνώστες, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σιωπηρό πόλεμο που κηρύχθηκε εναντίον της ορθόδοξης πίστης που πιάνει όλους τους ορθόδοξους χριστιανούς. Θα πει κάποιος, γιατί να πολεμούν τους ορθοδόξους αυτοί που είναι και οι ίδιοι ορθόδοξοι; Δυστυχώς τα πράγματα αν τα δεις ορθολογικά, θα διαπιστώσεις ότι αυτοί που το κάνουν, δεν είναι ορθόδοξοι. Αν απορείτε για αυτά, μπορείτε να το διερευνήσετε. Ευτυχώς σήμερα οι πληροφορίες διαρρέουν.
Ας ρωτήσει κάποιος αυτούς που πολεμούν τον γέροντα Εφραίμ πού πιστεύουν. Τοτε θα καταλάβουν.Όταν συνειδητοποιήσεις όλα αυτά και άλλα που δεν χωρούν στις γραμμές αυτές, τότε καταλαβαίνεις γιατί κυνηγούν τον γέροντα Εφραίμ εδώ και τώρα. Αν σιωπήσει ο ηγούμενος της μεγαλύτερης μονής του Αγίου Όρους, ποιος θα τολμήσει να μιλήσει; Άστραψε και βρόντηξε το Άγιον Όρος και ειδικά στη Μονή Βατοπεδίου. Ας αστράψει και στο νου μας λίγη από τη χάρη που αντανακλάται στην καρδιά του γέροντα Εφραίμ.
 Ο π. Χριστόδουλος Παπαϊωάννου είναι θεολόγος - εκπαιδευτικός. «Φιλελεύθερος»03/01/

Σχόλιο
Ανιστόρητοι, δεν γνωρίζουν ότι "σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν". Εύχομαι να συνέλθουν πρίν "λικμήσει" αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: