Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Προς Κολασσαείς γ’ 4-11



Γ΄/ 4 Αδελφοί, ταν Χριστς φανερωθ, ζω μν, τότε κα μες σν ατ φανερωθήσεσθε ν δόξ. 5 Νεκρώσατε ον τ μέλη μν τ π τς γς, πορνείαν, καθαρσίαν, πάθος, πιθυμίαν κακήν, κα τν πλεονεξίαν, τις στν εδωλολατρία, 6 δι' ρχεται ργ το Θεο π τος υος τς πειθείας, 7 ν ος κα μες περιεπατήσατέ ποτε, τε ζτε ν ατος· 8 νυν δ πόθεσθε κα μες τ πάντα, ργήν, θυμόν, κακίαν, βλασφημίαν, ασχρολογίαν κ το στόματος μν· 9 μ ψεύδεσθε ες λλήλους, πεκδυσάμενοι τν παλαιν νθρωπον σν τας πράξεσιν ατο 10 κα νδυσάμενοι τν νέον τν νακαινούμενον ες πίγνωσιν κατ' εκόνα το κτίσαντος ατόν, 11 που οκ νι Ελλην κα ᾿Ιουδαος, περιτομ κα κροβυστία, βάρβαρος, Σκύθης, δολος, λεύθερος, λλ τ πάντα κα ν πσι Χριστός.  

Νεοελληνική απόδοσις
Αδελφοί, όταν θα φανερωθεί ο Χριστός, πού είναι η ζωή μας, τότε και σεις μαζί με Αυτόν θα φανερωθείτε δοξασμένοι. Νεκρώστε λοιπόν εδώ στη γη το σώμα σας, δηλ. την πορνεία, τη σαρκική ακαθαρσία, το ένοχο πάθος, την κακή επιθυμία και την πλεονεξία, που είναι ειδωλολατρία. Για όλα αυτά έρχεται η οργή του Θεού σε κείνους, που απειθούν στο νόμο Του - αυτά (τα ίδια) κάνατε και σεις κάποτε όταν ζούσατε ανάμεσα σε τέ­τοιους ανθρώπους. Αλλά τώρα πετάξτε τα όλα από πάνω σας: την οργή, τον θυμό, την κακία, τη βλασφημία τον κάθε αισχρό λόγο, πού βγαίνει από το στόμα σας. Μη λέτε ψέμματα ο ένας στον άλλο· γδυθείτε τον παλαιό άνθρωπο μαζί με τις πράξεις του και ντυθείτε τον νέο εκείνον, πού διαρκώς ανανεώνεται, με σκοπό να κατανοήσει ότι είναι εικόνα αυτού που τον έπλασε, (δηλαδή του Χριστού), όπου δεν έχει σημασία αν είναι κανείς Έλληνας ή αν είναι Ιουδαίος, αν έχει περιτομή ή αν είναι βάρβαρος ή Σκύθης ή δούλος ή ελεύθερος, αλλά σε όλα και σε όλους είναι ο Χριστός.
 
Σύντομο σχόλιο
Μια νέα δημιουργία είναι ο πιστός χριστιανός. Αυτός που ανανεώνεται συνεχώς μέχρι να φτάσει στο σημείο να είναι επί της γής όμοιος με τον δημιουργό του, τον Θεό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: