Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Ενημέρωση της Δ/νσης Δασών Ευβοίας για τις πυρκαγιές στις 29 & 31 Ιουλίου 2024

 

 on 08/08/2024

Η Διεύθυνση Δασών Ευβοίας, για λόγους πληρέστερης ενημέρωσης αναφορικά με τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χωρική αρμοδιότητα της, στις 29 και 31 Ιουλίου 2024 γνωστοποιεί:

Στις 29 Ιουλίου 2024 στην περιοχή Πετριές – Κόσκινα – Κριεζά του Δήμου Διστύων, χωρικής αρμοδιότητας του Δασαρχείου Αλιβερίου εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε ρέμα πλησίον του οικισμού Πετριές και εξαπλώθηκε ταχύτατα σε όμορες περιοχές που καλύπτονταν από δάσος αείφυλλων πλατύφυλλων. Στην πυρκαγιά συμμετείχαν προς υποβοήθηση του έργου της Π.Υ., η Δασάρχης Αλιβερίου, Δασολόγος της Δ/νσης Δασών Ευβοίας και  2 Δασοφύλακες.

Στις 31 Ιουλίου 2024 στην περιοχή Πισσώνας – Αφράτι των Δήμων Διρφύων-Μεσσαπίων & Χαλκιδέων, χωρικής αρμοδιότητας του Δασαρχείου Χαλκίδας εκδηλώθηκε πυρκαγιά η οποία εξαπλώθηκε σε δάσος Χαλεπίου Πεύκης. Στην πυρκαγιά συμμετείχαν προς υποβοήθηση του έργου της Π.Υ., η Προϊσταμένη της Δ/νσης Δασών Ευβοίας, ο Δασάρχης Χαλκίδας και υπάλληλοι της Δ/νσης Δασών Ευβοίας και του Δασαρχείου Χαλκίδας αντίστοιχα.

Και στις δυο πυρκαγιές:

  1. Το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, είχε συντηρηθεί στο πλαίσιο εργασιών του προγράμματος AntiNero III και είχαν πραγματοποιηθεί παρόδιοι καθαρισμοί.
  2. Για προληπτικούς λόγους, για τη βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης των μέσων καταστολής περιμετρικά των πυρκαγιών και τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, αξιοποιήθηκαν μηχανήματα που διατέθηκαν από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας -Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ευβοίας.
  3. Ειδικότερα για την πυρκαγιά στις 31 Ιουλίου 2024 χωρικής αρμοδιότητας του Δασαρχείου Χαλκίδας, ενεργοποιήθηκε μηχάνημα του ΥΠΕΝ σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 24SYMV015162689 2024-07-19 σύμβαση έργου περί έργων αντιπυρικής προστασίας άμεσης διαχείρισης σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 5 του Ν. 998/79.

Η Διεύθυνση Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προς υποβοήθηση του έργου του φορέα μας, ενεργοποίησε άμεσα την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Rapid Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων και τα αιτήματα έλαβαν κωδικούς ενεργοποίησης EMRS743 (Πετριές- Κόσκινα- Κριεζά) & EMRS744 (Πισσώνας- Αφράτι) αντίστοιχα. Τα χαρτογραφικά δεδομένα είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο του προγράμματος Copernicus/Emergency Management Service Rapid Mapping μέσω των συνδέσμων αντίστοιχα:

https://rapidmapping.emergency.copernicus.eu/EMSR743 Δασαρχείο Αλιβερίου, (Πετριές- Κόσκινα- Κριεζά)

Δεν υπάρχουν σχόλια: