Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΣΑΛΕΥΤΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΓΩΣΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ (VIDEO)

1Συνοδική ολονυκτία στην Ιερά Μονή Κύκκου

Ειδική ευχή από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για τη σωτηρία του νησιού

Κατόπιν Συνοδικής Αποφάσεως, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου (Τρίτη, 2 Απριλίου 2013), με την εισήγηση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, τελέστηκε ιερά ολονύκτια αγρυπνία το Σάββατο 13, προς την Κυριακή 14 Απριλίου 2013, στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Κύκκου.

Της ιεράς αγρυπνίας προέστη η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος συμπαραστατούμενος από Μητροπολίτες και Επισκόπους, μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου και τον Σεβασμιώτατο Έξαρχο του Παναγίου Τάφου.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε ο Παρακλητικός Κανόνας στην Υπεραγία Θεοτόκο, την Κυκκώτισσα και ακολούθως, όλοι οι πιστοί, ιεράρχες, κλήρος και λαός, γονυπετείς επικαλέστηκαν τη δύναμη και τη βοήθεια του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, με τις πρεσβείες και τη χάρη της Παναγίας Μητρός Του, της Ελεούσας του Κύκκου.

Ο Μακαριώτατος ανέγνωσε ειδική ευχή, η οποία αναφερόταν στις δυσκολίες και δοκιμασίες που επέφερε στον τόπο και το λαό η πρόσφατη οικονομική κρίση στην Κύπρο.

«Πανάγαθε Κύριε, ο Θεός ημών, ο φιλάνθρωπος και ελεήμων, ο αεί και δια παντός κηδόμενος της σωτηρίας των ανθρώπων και προς το συμφέρον πάντα λυσιτελώς οικονομών και προνοούμενος και αυτό πάσιν απονέμων κατά το μέγα και πλούσιον Σου έλεος, ο επιτρέψας και την παρούσαν οικονομικήν κρίσιν και δοκιμασίαν, … ο μυστικώς διακυβερνών τα σύμπαντα και δια της οικονομικής κρίσεως και πτωχεύσεως παιδαγωγών ημάς, … Αυτός Πανάγαθε Βασιλεύ, ο Κύριος του ουρανού και της γης, ανάδειξον εν τη νήσω ημών, … άνδρας θαυμαστούς, ευλαβείς, μεστούς θείου ζήλου και σοφίας προς φωτισμόν ημών, του λαού Σου, προς απόκρουσιν των προσβολών των εναντίνων, και δος ημιν κυβερνήτας αντιρρόπους και φύλακας αγρύπνους αντιτάσσειν τη σφοδρότητι των οικονομικών στρατηγιών την αρετήν και προσφοράν εν τη του καιρού δυσκολία. Ναι, Κύριε ο Θεός, δος ημίν, τω Χριστωνύμω της νήσου Κύπρου λαώ, την απαλλαγήν εκ των επιβούλων ημών, την σωτηρίαν και την λύτρωσιν, και εκ των αδιεξόδων και του σκότους,…

Επάκουσον ουν, φιλάνθρωπε Κύριε, ημών δεομένων Σου και ... ρύσαι ημάς πάσης επιβουλής αλλοτρίων, πτωχεύσεως και εξαθλιώσεως, οδηγούσης εις στέρησιν προσωπικής και εθνικής ημών ελευθερίας, δος εργασίαν τη νεολαία Σου, ίνα μη εκ της αργίας εμπέση αύτη εις βόθυνον πάσης κακίας, και γενού αρωγός πάντων των ανέργων, αστέγων, εμπεριστάτων, ενδεών και πενήτων, κολόβωσον τον χρόνο της κρίσεως... , πρεσβείες της υπεραγίας Σου Μητρός, της Ελεούσης Κυκκωτίσσης, της παραμυθίας των εν θλίψεσι ..., της ετοίμης των Κυπρίων αντιλήψεως εν πάση περιστάσει, ...».

Αμέσως μετά την Παράκληση στην Θεοτόκο, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της θαυματουργού Εικόνος της Ελεούσας του Κύκκου πέριξ της Ιεράς Μονής, κάτι το οποίο, ας σημειωθεί, γίνεται σε έκτακτες ανάγκες της νήσου Κύπρου και των πιστών της.

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, αναφερόμενος στην πίστη στον Ιησού Χριστό, επισήμανε την ανάγκη όλοι να στρέψουμε την αφοσίωση και την εμπιστοσύνη μας στον αληθινό Θεό.

Ιδιαίτερα ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας,  αναφέρθηκε στην παρούσα οικονομική κρίση και τις δυσκολίες που θα βιώσει ο λαός μας, και υπογράμμισε ότι η Εκκλησία θα σταθεί ως ασάλευτος πύργος απέναντι σε εκείνους που θα προσπαθήσουν να πληγώσουν το λαό. Όπως και παλαιότερα θα δώσει μαθήματα ο λαός μας σε όλους εκείνους που επιβουλεύονται την πατρίδα του.

Ακολουθεί σε βίντεο, η ομιλία του Μακαριωτάτου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή του Κύκκου, την Κυριακή 14 Απριλίου 2013.



Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του Μακαριωτάτου, εδώ:



πηγη


                         


Δεν υπάρχουν σχόλια: