Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΟΥ ΩΡΑΙΟΥ


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Ο Θεός προίκισε τον άνθρωπο με ανώτερα αισθήματα, όπως είναι το αίσθημα του ωραίου, το αίσθημα του δικαίου, το αίσθημα του αληθινού. Οι καρποί του Αγίου Πνεύματος είναι, όπως λέει η Γραφή, δικαιοσύνη και ειρήνη και χαρά πνευματική!

Γιατί ο Θεός προίκισε τον άνθρωπο με το αίσθημα του ωραίου; Το αίσθημα του δικαίου και το αίσθημα του αληθινού τον βοηθάνε να ζήσει με τους άλλους. Η πιο βασική ανάγκη, μετά το ψωμί , είναι η ανάγκη της συναναστροφής. Κανένας δεν μπορεί να ζήσει μόνος.

Ακόμα και σκληροτράχηλοι, πωρωμένοι εγκληματίες δεν αντέχουν την απομόνωση. Η πιο φριχτή ποινή, πιο αβάσταχτη κι απ΄ την ποινή του θανάτου είναι αυτή που επέβαλαν οι αντάρτες στο βουνό, η ποινή "της γενικής περιφρόνησης".

Έχουμε ανάγκη τους άλλους και τα περισσότερα, αν όλα τα πράγματα, έχουν την αξία που έχουν, χάρις στους άλλους. Σκέψου τι κουτό αίσθημα είναι αυτό της αυτονομίας και του εγωισμού. Πολλοί θέλουν να ζούν αυτόνομα ακόμα κι απ΄ το Θεό!

Το αίσθημα του ωραίου μας χάρισε ο Θεός, μόνο για την χαρά και για την αισθητική συγκίνηση; Μήπως το αίσθημα του ωραίου έχει κάποιο βαθύτερο μήνυμα και δεν είναι μόνο για την αισθητική;
http://moschoblog.blogspot.gr/2013/04/blog-post_30.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: