Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Πώς θα γίνονται οι διπλές εξετάσεις


Γεώργιος Μπαμπινιώτης :Τα Θρησκευτικά θα είναι ένα από τα επιλεγόμενα μαθήματα στο Νέο Λύκειο



Εισαγωγικές σε όλα τα μαθήματα για όποιον υποψήφιο το επιθυμεί

Κάποιος που θα ήθελε να έχει ευρύτερες επιλογές, αντί για 3 - 5 μαθήματα που προβλέπονται, θα μπορεί να δώσει περισσότερα, έως και όλα;
Βεβαίως και θα μπορεί! Αν κάποιος είναι καλός στη Φυσική και στα Οικονομικά, θα έχει δικαίωμα να δώσει κι ένα αντικείμενο ακόμα και να είναι υποψήφιος και γι' αυτά.
Δηλαδή, να εξεταστεί με διπλές εξετάσεις σε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα της Γ' Λυκείου;
Ναι, αλλά μην το κάνετε να φαίνεται τρομερό. Την ημέρα που θα δώσω π.χ. τα Μαθηματικά, θα δώσω πρώτα για το λύκειο και μετά θα πάρω δεύτερη κόλλα με τα θέματα για το πανεπιστήμιο. Μπορεί να γίνει με ένα διάλειμμα και να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα εξάωρο. Τα μεν θα είναι εύκολα θέματα, τα άλλα θα είναι για την εισαγωγή. Δεν είναι φοβερό. Σε όλες τις ημέρες των εξετάσεων, για τους περισσότερους θα είναι με δύο μαθήματα. Θεωρητικά βέβαια κάποιος θα μπορούσε να δώσει και σε όλα διπλές εξετάσεις, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα είναι κανόνας.
Τα μαθήματα που ομαδοποιούνται, όπως Φυσική - Χημεία - Βιολογία, πώς θα εξετάζονται στις ενδοσχολικές και πώς στις εισαγωγικές; Μαζί ή χωριστά;
Στις ενδοσχολικές θα μπορούν να εξετάζονται έως ένα μάθημα. Στις εισαγωγικές ίσως να είναι χωριστά, ανάλογα με τις απαιτήσεις των πανεπιστημίων. Π.χ., αν κάποιος ενδιαφέρεται για το Τμήμα Χημείας, θα πρέπει να εξεταστεί στη Χημεία. Επίσης τα βιβλία θα είναι ενιαία, με ξεχωριστά μέρη.
Πώς και πότε θα συμπληρώνονται τα Μηχανογραφικά;
Θα συμπληρώνονται αφού ο υποψήφιος δει τι βαθμούς έχει πιάσει και γνωρίζει τους συντελεστές που ζητούν τα τμήματα. Ετσι, θα μπορεί να δηλώσει αυτά με υψηλούς συντελεστές, ή να πάει σε άλλα με μικρότερες απαιτήσεις. Επίσης θα υπάρχει και καθοδήγηση ανάλογα μέσα στο σχολείο, ενημέρωση για τα τμήματα και τους συντελεστές.
Δεν εντοπίζετε κανένα πρόβλημα στο νέο σύστημα;
Ναι, ένα πρόβλημα θα είναι ότι οι επιλογές των μαθητών σε επιλεγόμενα μαθήματα ίσως περιοριστούν αναγκαστικά σε ένα μικρό σχολείο, σε ένα νησί, αλλά δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Ενδεχομένως θα έχουν μειωμένες επιλογές επειδή θα έπρεπε να υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί και αυτό δεν θα μπορεί να γίνει.
Ποια θα είναι τα βασικά μαθήματα; Τα Θρησκευτικά τι θα γίνουν;
Γλώσσα, Ιστορία, Μαθηματικά είναι τα βασικά. Ολα τα άλλα θα είναι επιλεγόμενα. Τα Θρησκευτικά θα είναι ένα από αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: