Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Στις 31 Αυγούστου 2024 εορτάζουν:

 

Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου

 

Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου
Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου
Ημερομηνία Εορτής:
Τύπος εορτής:Σταθερή. Εορτάζει στις 31 Αυγούστου εκάστου έτους.
Άγιοι που εορτάζουν:
Περιεχόμενα:
 E-mail E-mail 

ΕΝΑΝ ΕΒΡΑΙΟ ΤΟΝ ΕΣΩΣΕ ΤΟ ”ΠΑΤΕΡ ΗΜΩΝ”.. ΜΕΓΑΣ ΕΙΣΑΙ ΚΥΡΙΕ… Ο Γάλλος σκηνοθέτης Claude Lelouch: με έσωσε το ”Πάτερ ημών” από αξιωματικό της Γκεστάπο..!

 

ΕΝΑΝ ΕΒΡΑΙΟ ΤΟΝ ΕΣΩΣΕ ΤΟ ”ΠΑΤΕΡ ΗΜΩΝ”.. ΜΕΓΑΣ ΕΙΣΑΙ ΚΥΡΙΕ… Ο Γάλλος σκηνοθέτης Claude Lelouch: με έσωσε το ”Πάτερ ημών” από αξιωματικό της Γκεστάπο που μου είπε η δασκάλα μου να πω και που μου το έμαθε ένας παπάς γιατί είπε ”θα το χρειαστώ”! Η αγάπη είναι το κλειδί της μάθησης…

Claude Lelouch: «Ζητώντας μου να απαγγείλω το Πάτερ ημών μπροστά σε έναν αξιωματικό της Γκεστάπο, αυτή η δασκάλα μου έσωσε τη ζωή»
Ο σκηνοθέτης λέει ότι έμαθε τα πάντα χάρη στο «σχολείο της ζωής», αλλά έχει καλές αναμνήσεις από δύο δασκάλους του.

Ο σκηνοθέτης Claude Lelouch αποτίει φόρο τιμής στη δασκάλα που τον έσωσε το 1944 από την Γκεστάπο.

«Άτακτος, κακός μαθητής», ο Claude Lelouche λέει ότι ποτέ δεν του άρεσε το σχολείο. Ωστόσο, ο σκηνοθέτης διατηρεί όμορφες αναμνήσεις από τον κ. Dubois, τον «μόνο δάσκαλο που ήξερε πώς να τον κάνει να θέλει να εργαστεί», και από αυτή τη δασκάλα που τον έσωσε από την Γκεστάπο το 1944. Ένα επεισόδιο που αναπαρήγαγε στην ταινία του Les Uns et les Autres (1981) και για το οποίο συμφώνησε να μας μιλήσει.

««Ήταν όμορφη, είχε ένα όμορφο χαμόγελο και ανοιχτόχρωμα, κοκκινωπά μαλλιά. Όσο για τους υπόλοιπους, της τάξης μου, τους συμμαθητές μου, έχω μόνο θολές αναμνήσεις.Ήμουν μόλις 6 ετών και έμεινα σε αυτό το σχολείο μόνο λίγες μέρες. Ήταν αρχές του 1944. Ο πατέρας μου ήταν στην Αλγερία. Η μητέρα μου και εγώ έπρεπε να αλλάζουμε πόλη συνεχώς για να αποφύγουμε την αναφορά στη Γκεστάπο.

Μόλις είχαμε φτάσει στο Tourrettes-sur-Loup, ένα πολύ μικρό χωριό με λιγότερους από 4.000 κατοίκους που βρίσκεται κοντά στη Νίκαια, στις Alpes-Maritimes. Ο ιερέας, που λεγόταν κύριος Chabot, μας έκρυψε. Και ζήτησε από αυτή τη δασκάλα να με πάρει στην τάξη της για το χρόνο που μείναμε εκεί. Πριν από αυτό, φρόντισε να μου διδάξει την προσευχή του Πάτερ ημών. «Για κάθε περίπτωση…» είπε.

Όχι, όχι, αυτός έκανε λάθος όταν ήταν μικρός. Έκανε λοιπόν εγχείρηση. Είναι καθολικός.
Ήμουν ο τελευταίος στην εκμάθηση των μαθημάτων μου, αλλά ποιος ξέρει γιατί αυτή την προσευχή, την έμαθα πολύ γρήγορα και πολύ καλά. Λίγες μέρες μετά την άφιξή μας, Γερμανοί αξιωματικοί μπήκαν στην τάξη λέγοντας ότι έψαχναν για ένα Εβραίο παιδί. Ζήτησαν από όλα τα αγοράκια να ρίξουν το παντελόνι τους. Προφανώς, ήμουν ο μόνος που έκανα περιτομή.

Όταν ο αξιωματικός σταμάτησε μπροστά μου, ο δάσκαλος είχε την διαύγεια πνεύματος να πει: «Όχι, όχι, αυτός είχε πάθηση στο pipi του όταν ήταν μικρός. Έκανε λοιπόν εγχείρηση. Είναι χριστιανός. Και μετά μου ζήτησε να απαγγείλω το ”Πάτερ ημών”, μια προσευχή που προφανώς ήξερα τέλεια.
Εκείνη τη μέρα, μου έσωσε τη ζωή. Το σκέφτομαι συχνά σήμερα, το έκανα ακόμη και σκηνή στην ταινία μου Les Uns et les Autres. Αλλά δεν το κατάλαβα αμέσως. Νομίζω ότι ήμουν πολύ μικρός. Ήμουν σαν το μικρό αγόρι στο It’s a Wonderful Life του Roberto Benigni: Ήξερα ότι κινδυνεύαμε, ήξερα ότι έπρεπε να κρυβόμαστε, να πούμε ψέματα για την ταυτότητά μας, αλλά, για μένα, όλα παρέμειναν ένα παιχνίδι έξω, ο δάσκαλος είπε: «Εξαιρετική αναψυχή για όλους». Εκείνη την εποχή, νομίζω ότι ήμουν σχεδόν πιο χαρούμενος με αυτό το αυτοσχέδιο διάλειμμα παρά με το κόλπο που έγινε στη Γκεστάπο.

Ο μόνος δάσκαλος που κατάφερε να με βάλει στη δουλειά ήταν ο κύριος Dubois. Του άρεσε και με έκανε να θέλω να δουλέψω.
Το διάλειμμα ήταν το μόνο που λάτρεψα στο σχολείο. Τον υπόλοιπο καιρό, ήμουν ανυπόφορος: δεν μπορούσα να καθίσω ήσυχος και ήμουν τρομερός. Αφού ήμουν ανάξιος, δεν με συμπαθούσαν οι δάσκαλοι, με τιμώρησαν, με ταπείνωσαν, μου είπαν ότι θα γίνω αλήτης, τραμπούκος και έγινα ακόμα πιο ανάξιος. Για μένα το σχολείο ήταν ένας εφιάλτης. Έτσι ήταν μέχρι το απολυτήριο, που δεν το πήρα.

Ο μόνος δάσκαλος που, σε όλη τη διάρκεια των σπουδών μου, κατάφερε να με κάνει να δουλέψω ήταν αυτός ο δάσκαλος που είχα στην έβδομη δημοτικού (το αντίστοιχο του CM2) στο Sainte-Barbe στο Παρίσι και τον έλεγαν M Dubois. Δεν ξέρω γιατί, μας έβαλε να παίξουμε ποδόσφαιρο. Και, καθώς ήμουν καλός στο ποδόσφαιρο, του άρεσε και αυτό με έκανε να θέλω να δουλέψω. Ήταν ο μόνος που με κοίταξε με καλοσύνη. Αυτός και αυτή η δασκάλα που μου έσωσε τη ζωή στο Tourrettes-sur-Loup.


Για μένα η αγάπη, η αγάπη είναι το κλειδί. Για να μεταδώσεις, πρέπει να αγαπήσεις. Χωρίς την αγάπη των δασκάλων για τους μαθητές τους και χωρίς την αγάπη των μαθητών για τους δασκάλους τους, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνετε απόδειξη της αρχής/ εξουσίας. Αλλά με ένα μέτρο καλό. Δεν είναι εύκολο, ειδικά στο σημερινό πλαίσιο, όταν έχουμε μαθητές που αμφισβητούν τα πάντα, όταν εμείς οι ίδιοι έχουμε τα δικά μας προβλήματα, ……

Για να είσαι καλός δάσκαλος, πρέπει να είσαι εξαιρετικός.
Η πεποίθησή μου είναι ότι, για να είσαι καλός δάσκαλος, πρέπει να είσαι εξαιρετικός. Δεν μπορείς να είσαι ημιδάσκαλος/δάσκαλος κατά το ήμισυ. Θαυμάζω πραγματικά όσους καταφέρνουν να είναι αυτό εξαιρετικοί δάσκαλοι. Όλα τα παιδιά μου είχαν τουλάχιστον έναν δάσκαλο αυτού του είδους. Αλλά αυτά τα όντα είναι σπάνια. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα φροντίζετε. Η Εθνική Παιδεία πρέπει αναμφίβολα να κάνει περισσότερα.

Αλλά και γι’ αυτό, ως γονιός, δεν ήθελα να βασίζομαι αποκλειστικά στο σχολείο για να μορφώνω τα παιδιά μου. Για μένα, το σχολείο της ζωής είναι εξίσου σημαντικό με το σχολείο των δασκάλων και τείνουμε να το ξεχνάμε. Είναι κρίμα, γιατί είναι το μόνο που σου επιτρέπει να μάθεις μέχρι τέλους. »le point

Μπαίνει ο Σεπτέμβρης ανοίγουν τα σχολεία..

γι αυτό κι όχι μόνο επιλέξαμε αυτό το άρθρο που θυμίζει πως οι χριστιανοί έκρυβαν τους Εβραίους από τα πογκρόμ όπως η Αγία Μαρία Σκόμπτσοβα στο Παρίσι..

Δυστυχώς ίδιες σκηνές επαναλαμβάνονται στον 21 ο αιώνα.

Στο Χαλέπι οι τζιχαντιστές ζητούσαν από κάποιον στα μπλόκα να πει το κοράνι από στήθους ειδάλλως τον εκτελούσαν..

ή υπήρξαν δυστυχώς χριστιανοί που για να διαφύγουν από Συρία μέσω Τουρκίας υπεβλήθηκαν σε περιτομή γιατί οι Τούρκοι τους έψαχναν με αυτό τον τρόπο για να πιστοποιήσουν θρησκευτικής τους ταυτότητα αφού και στο ισλάμ υπάρχει η περιτομή.

Και σήμερα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ούτε οι Παλαιστίνιοι Ορθόδοξοι χριστιανοί δεν τολμούν να πουν ότι είναι από Παλαιστίνη ή Γάζα κρύβονται σαν τους Εβραίους το 40.

H στοχοποίηση μιας ράτσας όποια κι αν είναι αυτή είναι ναζισμός με τη διευρυμένη του μορφή.

Σήμερα ποια είναι αντίστοιχα η στάση του κλήρου και της εκπαίδευσης έναντι των νυν αντίστοιχων αποδιοπομπαίων; Ποια είναι η σύγχρονη μαρτυρία; επί των τύπων των ήλων…Υπάρχουν αντίστοιχες ευαισθησίες;

Το Εβραιόπουλο μακαρίζει ως σήμερα παπά και δασκάλα που τον σώσανε … εκπαιδευτικοί και κλήρος έχουν τεράστια ανθρωπιστική ευθύνη εκ του ρόλου και της ιδιότητας τους...απέναντι στον Ξένο έναντι του Άλλου..

η αγάπη δεν είναι απλά το κλειδί της μάθησης, η Αγάπη είναι το κλειδί της Ζωής.

ΕΝΑΝ ΕΒΡΑΙΟ ΤΟΝ ΕΣΩΣΕ ΤΟ ”ΠΑΤΕΡ ΗΜΩΝ”.. ΜΕΓΑΣ ΕΙΣΑΙ ΚΥΡΙΕ..

dimpenews.com

Μ' απ' όλα ποιό πολύ αγάπη είναι Εσένα να γνωρίζω

 

Μην ψάχνουμε... - Ενοριακή Νο 443

 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

«Ενορία εν δράσει»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 1.9.2024

 

 

 

Μην ψάχνουμε την ευτυχία μακριά.

Δε μπορεί ο Θεός να μην την έβαλε μέσα μας.

 

Καλή ευλογημένη εκκλησιαστική χρονιά !

 

 

Στο άκουσμα της εκδημίας του Καθηγητή Χρήστου Γιανναρά,

ενθυμούμαστε και κοινοποιούμε τις παρουσίες του στο «Ενορία εν δράσει» της Ενορίας μας.

• «Εν δράσει 2015»: Αφιέρωμα στον π. Αλέξανδρο Σμέμαν.

            https://youtu.be/zIW3pe3ZzWk?si=0rXVc0ZLceKw4m_B

• «Εν δράσει 2019»: Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος Ράντοβιτς και

   ο Χρήστος Γιανναράς στο «Ενοριακό Αρχονταρίκι»

            https://youtu.be/yNoIvfKjDvM?si=tIvIzy9Qt7Q3D502

• «Ρωτώντας τον Δάσκαλο Χρήστο Γιανναρά…»: στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει 2021»

            https://www.youtube.com/live/eWN_kllCZdk?si=4RzlpH6sGNqHtuE9

• «Η Ενορία σε καιρούς ακοινωνησίας»: Χρήστος Γιανναράς – π. Σπυρίδων Τσιμούρης

   στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει 2022»

            https://www.youtube.com/live/7zi89lGNhWo?si=hC_6z09q1T3uG8MY

Συγκέντρωση σχολικών ειδών στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς

Στην προσπάθεια της Ενορίας της Ευαγγελίστριας Πειραιώς για τη στήριξη οικογενειών με οικονομικές δυσκολίες συγκεντρώνονται σχολικά είδη τα οποία θα διατεθούν σε φτωχές οικογένειες.

Τα είδη τα οποία συγκεντρώνονται είναι: σχολικές τσάντες, τετράδια, μολύβια, στυλό, μπλοκ ζωγραφικής, γόμες, κασετίνες, ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, φόρμες γυμναστικής, αθλητικά είδη κ.λπ. 
Παράκληση των υπευθύνων είναι όλα τα είδη που θα προσφερθούν να είναι σε καινούργια ή σε καλή κατάσταση, έτοιμα για χρήση. 
Η συγκέντρωση των ειδών γίνεται καθημερινά στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς (Γρ. Λαμπράκη 41 Πειραιάς) και στο Πνευματικό Κέντρο Ευαγγελιστρίας πίσω από τον Ιερό Ναό. 

 

Προετοιμαζμαστε για το Φθινπωρο...

Με τα καθημερινά συσσίτια η Ενορα μας προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της φτώχειας και της ανέχειας των αδελφών μας.

Για την περίοδο του καλοκαιριού όλοι όσοι σιτίζονται έλαβαν δέματα με τρόφιμα, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες σίτισής τους για το διάστημα που τα συσσίτια δεν λειτουργούν.

Η επανέναρξή τους θα γίνει συν Θεώ, στις 16 Σεπτεμβρίου.

Θυμίζουμε ότι περισσότεροι από 120 άποροι αδελφοί μας εξυπηρετούνται καθημερινά, χάρη στις δωρεές και την εθελοντική εργασία συνεργατών της Ενορίας μας.

Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν, μπορούν να συνεισφέρουν είτε με τα απαραίτητα υλικά, είτε με χρήματα.

Τρόποι δωρεάς:

• Στο Πνευματικό μας Κέντρο, καθημερινά 8.30 π.μ. – 8.30 μ.μ.

• Με κατάθεση στην Εθνική Τράπεζα: 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ

ΙΒΑΝ: GR 5901101900000019029607611.

• Στο κουτί στην είσοδο του Ιερού Ναού.

Πληροφορίες: Πνευματικό Κέντρο Ευαγγελιστρίας, Τηλ.: 210 4125619.

Μουσική Συναυλία κατά της φτώχειας από την Μητρόπολή μας

στο Βεάκειο Θέατρο την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.

Προσκλήσεις διατίθενται στην Ενορία μας.

Ο Χάρης Βαρθακούρης και ο Γιάννης Βαρδής, με τη φιλική συμμετοχή του Κώστα Καραφώτη θα τραγουδήσουν στην Φιλανθρωπική Συναυλία που διοργανώνει, για μία ακόμη φορά, η Ι. Μητρόπολη Πειραιώς με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και την συνεργασία του Δήμου Πειραιά, τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024, στις 20:00, στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΔΩ:

Ζητούνται Δωρητές για 2 Σκευοφυλάκια

Συνεχίζοντας την ανακαίνιση του Ναού μας προχωρούμε στην κατασκευή 2 ξυλόγλυπτων Σκευοφυλακίων που θα τοποθετηθούν στο δεξιό χώρο του Iερού Bήματος.

Για την αποπληρωμή της κατασκευής τους χρειάζεται η συμμετοχή όλων μας.

Το κόστος τους ανέρχεται στο ποσόν των 11.000 ευρώ.

Μέχρι τις 22 Αυγούστου έχουν συγκεντρωθεί 650 ευρώ.

Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη Γραμματεία του Πνευματικού Κέντρου στο 210 4125619.

______________________________________________________

 

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ:

 

 Σάββατο  31  Αυγούστου  2024,      9.45  μ.μ.

ΑΓΡΥΠΝΙΑ Κυριακή Ι´ Ματθαίου - Αρχή της Ινδίκτου

https://youtube.com/live/uW0inepqkHs

 

 Σάββατο  7  Σεπτεμβρίου  2024,     9.45  μ.μ.

ΑΓΡΥΠΝΙΑ Κυριακή προ της Υψώσεως. Γενέθλιον της Υπεραγίας Θεοτόκου

https://youtube.com/live/60BCDLefBNc

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

 

• Τα Link των επόμενων μεταδόσεων για περισσότερη ευκολία δημοσιεύονται εδώ:

 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΝ

 

• Μπορείτε να παρακολουθείτε ρεπορτάζ και video από τις εκδηλώσεις

στο www.enoriaendrasei.gr,

στο Facebook: Facebook/Enoria en drasei και

στο Instagramenoria.en.drasei

 

Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη Γραμματεία, Τηλ. 210 4125619.

 

• Αν θέλετε να λαμβάνετε μήνυμα στο Viber, για την έναρξη μετάδοσης κάθε εκδήλωσης μαζί με το  Link που μπορείτε να την παρακολουθήσετε, στείλτε μας στο email μας το κινητό σας τηλέφωνο να σας απευθύνουμε πρόσκληση ώστε να μπείτε στην ομάδα «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει».

 

 

• Ενημερωτική έκδοση Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

«Νέα Ενοριακή» 1 Σεπτεμβρίου – 8 Σεπτεμβρίου 2024

 

To αρχείο της ενημερωτικής έκδοσης «Νέα Ενοριακή», του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, μπορείτε να το δείτε εδώ:

«Νέα Ενοριακή»

Μπλόκο Εφετείου στους Σκοπιανούς – Ιστορική εξέλιξη (και) για τη Συμφωνία των Πρεσπών

 

Ιστορική εξέλιξη (και) για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Μπλόκο του Εφετείου  στους Σκοπιανούς 

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ακύρωσε το έκτρωμα του ειρηνοδίκη Φλώρινας, που επέτρεπε να διδάσκεται η σλαβική διάλεκτος ως «μακεδονική» γλώσσα

Τέλος στη ΜΚΟ που ήθελε να επιβάλει στην Ελλάδα τα σκοπιανικά ως δήθεν «μακεδονικά» βάζει η απόφαση του μονομελούς Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας, έπειτα από αγώνα δύο ετών.

Από τον Βασίλη Γαλούπη

Το συγκεκριμένο σωματείο, που εμφανίστηκε ξαφνικά στη Φλώρινα ως δήθεν «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα», για να προωθήσει κάτι που το ίδιο αποκαλεί αυτοβούλως ως «μακεδονικά», οδηγείται πλέον σε λουκέτο.

 

Η κακή αρχή έγινε με μια ακατανόητη απόφαση του Ειρηνοδικείου Φλώρινας το 2022, που τώρα ακυρώνεται από το Εφετείο. Ηταν τότε που αναγνωρίστηκε το «σωματείο» για την… προώθηση της «μακεδονικής» γλώσσας, με παραθυράκια από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το Ειρηνοδικείο Φλώρινας, με απόφασή του στις 27 Ιουλίου 2022, είχε εγκρίνει την ίδρυση του σωματείου, ωστόσο η εισαγγελέας Πρωτοδικών Φλώρινας Αναστασία Καλαϊτζή κατέθεσε ανακοπή, με το σκεπτικό πως η απόφαση αναγνώρισης του σωματείου παραβιάζει τη διεθνή Συμφωνία των Πρεσπών, με υπόνοιες για προσπάθεια δημιουργίας μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Οταν είχε ανακοινωθεί η έγκριση της αίτησης τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, έσπευσε αμέσως ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ να πανηγυρίσει για την εξέλιξη, κάνοντας λόγο για «δικαίωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Σκοποί του σωματείου, σύμφωνα με το καταστατικό της, ήταν:

1Η διατήρηση και καλλιέργεια της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα.

2 Η υποστήριξη της εισαγωγής της «μακεδονικής» γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια στην Ελλάδα.
Ενα από τα εθνικά εγκλήματα στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι ότι στο άρθρο 1 παρ. 3β και

3γ οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας ονομάζονται «Μακεδόνες» και η γλώσσα τους «μακεδονική». Μόνο το άρθρο 7 παρ. 4 δέσμευε τα Σκόπια να αναγνωρίσουν ότι «η επίσημη γλώσσα τους, η μακεδονική, ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών».

Από την αρχή στην επίσημη τρίγλωσση ιστοσελίδα της ΜΚΟ «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας» δεν υπήρχαν πληροφορίες για τα πρόσωπα που αποτελούσαν το Δ.Σ. και τηλέφωνα επικοινωνίας, πάρα μόνο ένα email.

Για την απόφαση του ειρηνοδίκη είχε αρθρογραφήσει στη «δημοκρατία» τον Δεκέμβριο 2022 η πρόεδρος Αρείου Πάγου ε.τ. και πρώην πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, κάνοντας λόγο για «εθνικό κι όχι πολιτικό ή κομματικό ζήτημα», για το καταστατικό του σωματείου που «παραβιάζει τον νόμο και τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών» κι ευθέως για «εσφαλμένη απόφαση του ειρηνοδίκη Φλώρινας», που, εκτός των άλλων, «ενέκρινε το σωματείο με τη μορφή ΜΚΟ, ώστε να δικαιούται και κρατικής επιχορήγησης από το υπουργείο Πολιτισμού»:

«Οι περιγραφόμενοι σκοποί του εν λόγω σωματείου συνιστούν προκλητικές προπαγανδιστικές ενέργειες, απροκάλυπτη καλλιέργεια και υποδαύλιση αλυτρωτισμού, αναθεωρητισμού και εχθρότητας σε βάρος των Ελλήνων και ακραίες εθνικιστικές δηλώσεις και κατ’ ακολουθία ευρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με όλους τους προαναφερθέντες ουσιώδεις όρους της Συμφωνίας».

Οταν τον Μάρτιο 2023 το δικαστήριο Φλώρινας απέρριψε τις αιτήσεις για τη διακοπή λειτουργίας του «Κέντρου», η ΜΚΟ έκανε επίθεση και κατά των εισαγγελικών Αρχών, μιλώντας για «πολλαπλές καταγγελίες “τρίτων” από εξτρεμιστικές ελληνικές οργανώσεις και την Εισαγγελέα της “Λέριν” / Φλώρινας, που ζήτησαν από το δικαστήριο να ανακαλέσει την εγγραφή της οργάνωσης. Με την ιστορική απόφαση της 16ης Μαρτίου 2023 το Πρωτοδικείο Φλώρινας απέρριψε την καταγγελία του Εισαγγελέα. Το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα παραμένει νόμιμα εγγεγραμμένο».

Οι δικαιωμένοι φορείς

Η υπόθεση, όμως, οδηγήθηκε στη συνέχεια στο Εφετείο, το οποίο τώρα με απόφασή του ακυρώνει τις προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις κι επί της ουσίας καταργεί αυτό το μόρφωμα που παρουσιάστηκε από τα Σκόπια ως «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα». Η δικαστική απόφαση δέχεται τις εφέσεις και «ακυρώνει τη διαταγή του ειρηνοδίκη Φλώρινας του 2022, με την οποία έγινε δεκτή η κατάθεσης αίτηση περί έγκρισης – δημοσίευσης του καταστατικού κι εγγραφής στο οικείο τηρούμενο στο Πρωτοδικείο Φλώρινας βιβλίο με την επωνυμία “Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα” και έδρα τη Φλώρινα».

Δικαιωμένοι είναι οι 16 φορείς που είχαν συνταχθεί με την ανακοπή, μεταξύ των οποίων η Παμμακεδονική Ενωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδας – Αυστραλίας, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, ο Σύνδεσμος Προάσπισης Μακεδονίας – Θράκης, ο πρόεδρος των «Πατριωτών» Πρόδρομος Εμφιετζόγλου και 60 μέλη του κόμματος, με επικεφαλής τη Μελίνα Εμφιετζόγλου.

Ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου δήλωσε: «Νιώθω δικαιωμένος και καλώ όλους τους Μακεδόνες να παρακολουθούν τις ύπουλες προσπάθειες των Σκοπιανών που δεν τηρούν ούτε την τόσο ευνοϊκή γι’ αυτούς, κατάπτυστη για εμάς, Συμφωνία των Πρεσπών». Μέχρι χθες το απόγευμα η σελίδα της ΜΚΟ στο facebook δεν είχε κάποια νέα ανάρτηση, που να αναφέρεται στην τωρινή δικαστική απόφαση, ενώ η ιστοσελίδα φαινόταν να μη λειτουργεί.

Πρόκληση

Οπως προκύπτει από τις καταθέσεις και τις παρεμβάσεις για την υπόθεση, που αναφέρονται στην απόφαση 82/2024 του Μονομελούς Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας, «με τη δράση του εν λόγω σωματείου υπήρξε πρόκληση του κοινού αισθήματος και πλαστογράφηση της Ιστορίας, καθώς και της ελληνικής και βουλγαρικής γλώσσας, δημιουργώντας ένα οιονεί γλωσσικό μόρφωμα, με αυθαίρετο ονοματολογικό προσδιορισμό».

Επίσης, ότι το σωματείο αυτό «παρουσιάζει μια μακρόχρονη εμμονική προσπάθεια περί προώθησης της προπαγάνδας διά της μεγάλης ιδέας του μακεδονικού έθνους», όπως και ότι «οι σκοποί του αναγνωρισθέντος σωματείου είναι ασαφείς, καθώς το καταστατικό του είναι αντικειμενικά πρόσφορο να δημιουργήσει παραπλανητική εικόνα και την εντύπωση ότι αυτό ενδεχομένως να επιδιώκει την προώθηση άλλου γλωσσικού ιδιώματος, υπό τον τίτλο μακεδονική γλώσσα».

Ο φίλος του Αλέξη Τσίπρα, Ζόραν Ζάεφ, δεν μπορεί να πανηγυρίζει πλέον. Το σωματείο, το οποίο ήθελε να υπάρχει στην Ελλάδα, είναι από σήμερα μη νόμιμο και δεν μπορεί να ασκήσει δραστηριότητες είτε περί γλώσσας είτε περί άλλων ύποπτων σκοπών.

dimokratia.gr 30|08|2024

newsbreak.gr

https://aktines.blogspot.com/2024/08/blog-post_300.html