Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Ποιον βοτανικό κήπο αξίζει να επισκεφθώ στην Ευρώπη;

 

 on 23/03/2024

Γιώργος Σουρβάς
Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος
M.Sc. Γεωπληροφορικής
http://www.forestplan.gr

Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς, δεν επιλέγουμε τον επόμενο προορισμό μας βάσει των κήπων που θέλουμε να επισκεφθούμε. Όταν όμως, στη περιοχή που θα βρεθούμε υπάρχει κάποιος εντυπωσιακός κήπος, θα ήταν κρίμα να μην τον γνωρίσουμε.

Η Ευρώπη είναι γνωστή για την πλούσια χλωριδική της κληρονομιά, και οι βοτανικοί κήποι που βρίσκονται σε διάφορες χώρες της, προσφέρουν μια μαγευτική ευκαιρία να ανακαλύψουμε την ομορφιά και την ποικιλομορφία αυτού του κόσμου. Από τους κλασικού κήπους της Αγγλίας έως τους μεσογειακούς κήπους της Ιταλίας και της Ελλάδας ο ταξιδιώτης συναντά μερικά από τα ομορφότερα και σπανιότερα φυτά του πλανήτη.

Ας αρχίσουμε το ταξίδι μας με μερικούς από τους εντυπωσιακούς βοτανικούς κήπους της.

1. Κήποι Kew στο Λονδίνου – Kew Gardens (Αγγλία)

Photo: Γιώργος Σουρβάς

Οι κήποι Kew στο Λονδίνο, γνωστοί και ως Kew Gardens, αποτελούν έναν από τους πιο εντυπωσιακούς και διάσημους βοτανικούς κήπους στον κόσμο. Βρίσκονται στη δυτική πλευρά του Λονδίνου και είναι ένας πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις των φυτών. Με πάνω από 30.000 είδη φυτών, ταξιδεύετε ανάμεσα σε εντυπωσιακά θερμοκήπια και αλέες με εξωτικά δένδρα και φυτά.

Θέση: https://goo.gl/maps/N1uwTbQ4A8Ans9Bc6

2. Βοτανικός κήπος του Αμβούργου – Loki Schmidt Garten Botanical Garden (Γερμανία)

Ο κήπος είναι γνωστός για την ποικιλία των φυτών που φιλοξενεί και την εντυπωσιακή του αισθητική. Σε έκταση περίπου 25 στρεμμάτων, ο Loki Schmidt Garten παρουσιάζει μια μεγάλη ποικιλία από εκθαμβωτικά λουλούδια, φυτά και δέντρα από όλο τον κόσμο.

Ο κήπος είναι οργανωμένος σε διάφορες θεματικές περιοχές, όπως ο κήπος των ροδοπετάλων, ο κήπος των φυτών της μεσογείου, ο κήπος των αλπικών φυτών και πολλοί άλλοι. Με την περιήγησή σας, θα συναντήσετε εντυπωσιακά άνθη, αρώματα και χρώματα που θα σας μαγέψουν.

Επιπλέον, ο κήπος διαθέτει ένα εκπαιδευτικό κέντρο και ένα μικρό μουσείο, όπου μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη βοτανική και τη φυσική ιστορία της περιοχής.

Θέση: https://goo.gl/maps/3pyDW3ru6gcNTwjq6

3. Κήποι των Βερσαλλιών (Παρίσι, Γαλλία)

Στους Κήπους των Βερσαλλιών βλέπουμε την επιβολή του ανθρώπου στη φύση. Για τη δημιουργία του αποξηράθηκαν έλη και ποτάμια άλλαξαν πορεία. Αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά και γοητευτικά τοπία στην Ευρώπη.

Οι Κήποι των Βερσαλλιών κατασκευάστηκαν τον 17ο αιώνα και εκτείνονται σε έκταση 800 εκταρίων περιβάλλοντας το παλάτι των Βερσαλλιών, το οποίο χτίστηκε από τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ’. Οι κήποι σχεδιάστηκαν από τον γνωστό André Le Nôtre και είναι ένα αριστούργημα της γαλλικής κηποτεχνίας.

Οι Κήποι των Βερσαλλιών περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία λουλουδιών, λιμνών και σιντριβανιών. Ένα από τα πιο διάσημα χαρακτηριστικά των κήπων είναι οι γεωμετρικά διαμορφωμένοι κήποι με τις ακριβείς λωρίδες και καλλιέργειες.

Θέση: https://goo.gl/maps/pjc6JMSsME1bMnww8

4. Βοτανικός Κήπος του Βερολίνου – Botanische Nacht Berlin (Γερμανία)

Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς βοτανικούς κήπους της πόλης και προσφέρει μια μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες του.

Κάθε χρόνο διοργανώνονται νυχτερινές εκδηλώσεις, κατά τις οποίες ο κήπος μεταμορφώνεται σε έναν μαγικό κόσμο φωτισμένων μονοπατιών, μουσικής, χορού και τέχνης. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον κήπο τη νύχτα και να ανακαλύψουν την ομορφιά της φύσης με εντυπωσιακούς φωτισμούς και προβολές.

Ο Botanische Nacht Berlin φιλοξενεί μια πολύ μεγάλη ποικιλία φυτών από όλο τον κόσμο. Οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν εξωτικά λουλούδια, κάκτους και τροπικά είδη. Επιπλέον, ο κήπος φιλοξενεί εκθέσεις, δραστηριότητες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Θέση: https://goo.gl/maps/m581iX1CYpYbBFhY6

5. Βοτανικός κήπος Αμβέρσας – Provincial Domain Rivierenhof (Βέλγιο)

Photo: Peeraer

Αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους κήπους της περιοχής και αποτελεί δημοφιλές προορισμό για τους επισκέπτες κάθε ηλικίας.

Ο Provincial Domain Rivierenhof είναι ένας μεγάλος και πολυπολιτισμικός χώρος που περιλαμβάνει μεγάλες εκτάσεις πρασίνου, όμορφες συνθέσεις και λίμνες. Ο κήπος προσφέρει μια υπέροχη ατμόσφαιρα για χαλάρωση, περίπατο και αναψυχή στη φύση.

Οι δραστηριότητες στον κήπο είναι πολλές και ποικίλες. Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν πικνίκ, να περπατήσουν, να απολαύσουν μια βόλτα με το ποδήλατο και ακόμη να απολαύσουν εκδηλώσεις και παραστάσεις που διοργανώνονται στον κήπο όλο το χρόνο.

Θέση: https://goo.gl/maps/ngXNtG77FVdLh4tf9

6. Ο Κήπος με τις τουλίπες – keukenhof gardens (Lisse, Ολλανδία)

Είναι ένας από τους εντυπωσιακότερους κήπους στον κόσμο, γνωστός για τις μοναδικές εκθέσεις τουλίπας.

Κάθε άνοιξη, ο κήπος μεταμορφώνεται σε έναν πολύχρωμο μωσαϊκό, γεμάτο με εκατομμύρια λουλούδια τουλίπας που ανθίζουν σε όλα τα χρώματα και τις ποικιλίες. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια εκπληκτική θέα, περπατώντας ανάμεσα σε μονοπάτια γεμάτα λουλούδια.

Ο κήπος διαθέτει επίσης θεματικά τμήματα, λίμνες και περίπτερα με λουλούδια, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την ομορφιά της φύσης και να κάνουν μια ευχάριστη βόλτα.

Το Keukenhof Gardens είναι επίσης γνωστό για τις καλλιτεχνικές εκθέσεις, τα γλυπτά και άλλα έργα τέχνης που προσθέτουν ακόμη περισσότερη γοητεία στον κήπο. Επιπλέον, πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις ζωντανής μουσικής.

Θέση: https://goo.gl/maps/UUQqrjzVFPzTMzW8A

7. Βασιλικός Βοτανικός Κήπος της Μαδρίτης – Real Jardín Botánico (Ισπανία)

Ο Βασιλικός Βοτανικός Κήπος της Μαδρίτης, γνωστός και ως Real Jardín Botánico, είναι ένας εξαιρετικά όμορφος και ιστορικός κήπος που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Αποτελεί ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Μαδρίτης και έναν προορισμό που εκτιμούν τόσο οι επισκέπτες όσο και οι ντόπιοι.

Ο Βοτανικός Κήπος ιδρύθηκε το 1755 και αποτελεί έναν από τους παλαιότερους βοτανικούς κήπους στον κόσμο. Έχει σχεδιαστεί με έμφαση στην επιστημονική έρευνα και την εκπαίδευση, αλλά παράλληλα προσφέρει μια όμορφη απόδραση στη φύση για τους επισκέπτες του.

Ο κήπος διαθέτει μια ευρεία ποικιλία βοτανικών ειδών από όλο τον κόσμο. Εδώ θα βρείτε περίπου 5.000 είδη φυτών, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων και απειλούμενων ειδών.

Θέση: https://goo.gl/maps/1nrZyCvDzSy8Nhrk6

8. Κήπος του Monet – Giverny gardens (Γαλλία)

Αυτός ο κήπος ήταν η πηγή έμπνευσης για τον διάσημο ζωγράφο Κλωντ Μονέ, και πολλά από τα έργα του απεικονίζουν την ομορφιά και τη μαγεία του.

Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στα ίχνη του Monet και να ανακαλύψουν τον κήπο που τόσο ενέπνευσε τον καλλιτέχνη. Με τα χαρακτηριστικά χρώματα και την πλούσια βλάστηση, ο κήπος αυτός συνθέτει ένα πανέμορφο τοπίο που φαίνεται σαν να έχει προέλθει από έργο τέχνης.

Εκτός από τον κήπο, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το σπίτι του Monet, το οποίο διατηρείται σε πρωτότυπη κατάσταση και ανοίγει τις πόρτες του για να προσφέρει μια ματιά στην εσωτερική ζωή του καλλιτέχνη.

Οι κήποι του Monet στο Giverny είναι ένας μοναδικός προορισμός για τους λάτρεις της φύσης, της τέχνης και της ιστορίας.

Θέση: https://goo.gl/maps/RUCGbUMcq49cuzGV8

9. Βοτανικός κήπος Άμστερνταμ – Hortus Botanicus Amsterdam (Ολλανδία)

Photo: Barbara van Amelsfort

Ο Βοτανικός Κήπος του Hortus Botanicus στο Άμστερνταμ είναι ένας από τους παλαιότερους και πιο εντυπωσιακούς κήπους της Ολλανδίας. Ιδρύθηκε το 1638 και αποτελεί σημαντικό κέντρο για την προστασία και την προώθηση της βιοποικιλότητας. Επίσης είναι ένας κήπος με ειδίκευση στα φαρμακευτικά βότανα. Σε αυτό τον κήπο, εκπαιδεύονταν γιατροί και φαρμακοποιοί στη προετοιμασία φαρμακευτικών συνταγών.

Ο κήπος διαθέτει μια εκπληκτική συλλογή φυτών από διάφορες περιοχές του κόσμου. Εδώ μπορεί κανείς να βρει πάνω από 4.000 είδη φυτών, περιλαμβανομένων σπάνιων και απειλούμενων ειδών.

Επιπλέον, ο Hortus Botanicus Amsterdam φιλοξενεί ένα μικρό μουσείο φυτών, όπου οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν περισσότερα για την ιστορία και τη σπουδαιότητα της βοτανικής.

Θέση: https://goo.gl/maps/tEsxzrXqMy5EotmU7

10. Βοτανικός κήπος της Πράγας – Prague Botanical Garden (Τσεχία)

Ο κήπος ιδρύθηκε το 1969 και καλύπτει έκταση 22 εκταρίων. Είναι χωρισμένος σε ζώνες και διαθέτει διάφορους τομείς που παρουσιάζουν ποικίλα οικοσυστήματα και φυτά από διάφορες περιοχές του κόσμου.

Μια από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές του κήπου είναι τα θερμοκήπια, όπου μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από εξωτικά φυτά και τροπική βλάστηση.

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος στον Βοτανικό Κήπο της Πράγας είναι το “Μονοπάτι της Εξέλιξης”, ένας καταπράσινος διάδρομος που παρουσιάζει την εξέλιξη της βιοποικιλότητας από τους προϊστορικούς ωκεανούς έως τη σύγχρονη εποχή. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν διάφορα είδη φυτών και ζώων που αντιπροσωπεύουν κάθε περίοδο της εξέλιξης.

Θέση: https://goo.gl/maps/bC9ttZFKC75TM8Mg8


Φυσικά και δεν είναι απαραίτητο να ξενιτευτούμε για να μπορέσουμε να απολαύσουμε έναν όμορφο κήπο. Στην Ελλάδα υπάρχουν εξίσου όμορφοι κήποι, με τα δικά του γνωρίσματα ο καθένας εξ αυτών.

11. Εθνικός Κήπος (Αθήνα, Ελλάδα)

Ο Εθνικός Κήπος, είναι μια όαση πρασίνου και ηρεμίας στο κέντρο της Αθήνας. Βρίσκεται ανάμεσα στο κτήριο της Βουλής και το Ζάππειο Μέγαρο. Ο κήπος έχει μια ιστορική σημασία, καθώς ήταν πρώην βασιλικός κήπος της ελληνικής βασιλικής οικογένειας.

Στο ίδιο μέρος, κατά την αρχαιότητα υπήρχε ο ιδιωτικός κήπος του Θεόφραστου. Τον σημερινό κήπο επιμελήθηκε πρώτη η βασίλισσα Αμαλία όπου το 1839 φυτεύτηκαν 15.000 καλλωπιστικά φυτά.

Στον Κήπο υπάρχουν περίπου 7.000 δένδρα, 40.000 θάμνοι και άλλα φυτά, από 519 είδη και ποικιλίες. Από τα πιο χαρακτηριστικά είδη του κήπου είναι οι άριές, τα πλατάνια, οι ουασινγκτόνιες, οι καζουαρίνες , τα κυπαρίσσια, τα πεύκα και οι φοίνικες.

Σήμερα ο εθνικός κήπος βρίσκεται υπό τμηματική ανακαίνιση και ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα αρκετά τμήματα.

Θέση: https://goo.gl/maps/iNmgTsUnmQKh1xZ9A

12. Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλέξανδρου Ν. Διομήδους (Χαϊδάρι, Ελλάδα)

Ο Βοτανικός Κήπος βρίσκεται στο Χαϊδάρι, σε απόσταση 8 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας σε μια έκταση 1860 στρεμμάτων, στις Βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω. Ο κήπος ιδρύθηκε το 1951 και λειτουργεί για το κοινό από το 1975.

Ο επισκέπτης θα μπορέσει να θαυμάσει μια αρμονική συνύπαρξη της φυσικής αυτοφυούς δασικής βλάστησης με τα καλλιεργούμενα φυτά. Σπάνιο φαινόμενο στους βοτανικούς κήπους. Θα γνωρίσει το Κώνειο με το οποίο θανατώθηκε ο Σωκράτης και την Άκανθο, η οποία ενέπνευσε τα κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού.

Στον κήπο υπάρχουν 25 λίμνες με συνεχή ροή του νερού μεταξύ αυτών. Αξίζει επίσης μια βόλτα στον ανθώνα, τα Φαρμακευτικά φυτά, τον ροδώνα και στον κήπο με τα μπαμπού.

Θέση: https://goo.gl/maps/qwYa67YWWmEZMbii9

13. Βοτανικός Κήπος της Φιλοδασικής (Καισαριανή, Ελλάδα)

Photo: © Harriet Rix

Ιδρύθηκε το 1964. Ο κήπος δεν είναι προς το παρόν ανοιχτός για το κοινό , παρά μόνο ύστερα από ειδική συνεννόηση και μόνο για μικρές ομάδες, επειδή η στενότητα του χώρου δεν επιτρέπει τις μαζικές επισκέψεις. Ο βασικός σκοπός του συγκεκριμένου Βοτανικού Κήπου είναι εκπαιδευτικός. Επίσης συμβάλει στη διάσωση ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, με σποροσυλλογή, καλλιέργεια και φυτοθήκες.

Ο Κήπος είναι μέλος του διεθνούς οργανισμού προστασίας των βοτανικών κήπων (BGCI) και μέλος του άτυπου δικτύου των ελληνικών βοτανικών κήπων με τους οποίους έχει στενή συνεργασία.

Θέση: https://goo.gl/maps/goKTbCnWJnZVdP898

14. Βαλκανικός Κήπος Κρουσσίων (Κιλκίς, Ελλάδα)

Λίγο έξω από το Κιλκίς και κοντά στο χωρίο Ποντοκερασιά θα συναντήσουμε τον Βαλκανικό Κήπο Κρουσσίων. Πλαισιώνεται από φυλλοβόλα δρυοδάση και καλύπτει μια έκταση 310 στρεμμάτων.

Στους σκοπούς δημιουργίας αυτού του κήπου περιλαμβάνεται η προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των πέντε κύριων ζωνών βλάστησης της Ελλάδας. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια, ταξινόμηση και μελέτη φυτών που εμφανίζονται μόνο στα Βαλκάνια.

Στον Κήπο αυτό θα ανακαλύψουμε σπάνια και ενδημικά είδη της ελληνικής χλωρίδας, συμπεριλαμβανομένων 8 διαφορετικών ειδών ορχιδέας.

Και αυτός ο κήπος ανήκει στο Άτυπο Δίκτυο Ελληνικών Βοτανικών Κήπων.

Θέση: https://goo.gl/maps/x8m8bY84DGpKX3UU7

Ελπίζουμε σύντομα να σας δοθεί η ευκαιρία να εξερευνήσετε κάποιον από τους παραπάνω κήπους ώστε να απολαύσετε την ομορφιά και την ισορροπία που μόνο η φύση μπορεί απλόχερα να προσφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: