Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας 2024

 

 on 21/03/2024  0 )

(freepik.com)

Γιώργος Μαγουλάς,
Δασοπόνος

Μισός αιώνας και κάτι που έχει θεσπιστεί η παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας. Μία μέρα σίγουρα γιορτής αλλά και περισυλλογής και προβληματισμού θα έλεγα κυρίως τα τελευταία χρόνια.

Δυστυχώς κάθε χρόνο γινόμαστε μάρτυρες της ανυπολόγιστης καταστροφής που συντελείται σε όλο τον πλανήτη με τις δασικές πυρκαγιές. Εκατομμύρια στρέμματα και ζώα καίγονται και όλα αυτά σύμφωνα πάντα με την λεγόμενη κλιματική αλλαγή.

Παρατηρείται μία ανάπτυξη της τεχνολογίας σε συνάρτηση με τα δάση και και τις καλλιέργειες ώστε να λειτουργεί ως πρόληψη η οποία μόνο χρήσιμη μπορεί να είναι. Αυτό όμως το εγχείρημα από μόνο του δεν είναι ικανό να σταθεί και να προλαμβάνει εμπρησμούς και και φυσικές καταστροφές. Χρειάζονται και άλλες βοήθειες. Χρειάζονται τα δασαρχεία και οι διευθύνσεις Δασών να στελεχωθούν από δασικούς υπαλλήλους, χρειάζεται εξοπλισμός πάντως τύπου, κ.α.

Η σταδιακή εξαφάνιση των δασών δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των πυρκαγιών αλλά και άλλων παραγόντων όπως η υπερβόσκηση και η υλοτομία. Σε αυτό κύριος ένοχος είναι ο άνθρωπος.

Μέσα από ημερίδες και γενικότερα από προσωπική ευαισθητοποίηση του καθενός μπορούμε να προλάβουμε τυχόν αρνητικές συνέπειες. Ας μη ξεχνάμε πως η φύση μας χαρίζει ο,τι πολυτιμότερο έχει..το οξυγόνο. Οφείλουμε να την σεβόμαστε και να την τιμούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: