Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

SOS για τη λίμνη Κορώνεια: Ορατός κίνδυνος ερημοποίησης – Τι πρέπει να γίνει




Ορατός είναι ο κίνδυνος η πολύπαθη λίμνη Κορώνεια να επανέλθει σε κατάσταση ερημοποίησης ή να μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα η στάθμη του νερού της. Αυτό σε περίπτωση που δε ληφθεί μέριμνα για να μειωθεί η χρήση του ύδατός της αλλά και για να γίνει συντήρηση των έργων που κατασκευάστηκαν πριν από λίγα χρόνια από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και είχαν ως αποτέλεσμα ο υγροβιότοπος να αναγεννηθεί.

Τα παραπάνω τόνισε στο ethnos.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, σημειώνοντας ότι χωρίς την απαραίτητη συντήρηση και τις άλλες δράσεις που απαιτούνται, κανείς δεν είναι σε θέση σήμερα να γνωρίζει, ποιο θα είναι το μέλλον της Κορώνειας, μια και η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία μεγάλη και συνεχή απειλή.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, έχει μελέτες, οι οποίες επισημαίνουν το σοβαρό ενδεχόμενο στην περιοχή μέχρι το 2024 να μειωθούν κατά τουλάχιστον 6%-7% οι βροχοπτώσεις και η θερμοκρασία να ανέβει κατά τουλάχιστον ένα βαθμό.

«Οι μελέτες δείχνουν ότι δεν έχουμε κάποιον βραχυπρόθεσμο ή μεσομακροπρόθεσμο κίνδυνο για τη λίμνη, όμως, μπορεί να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή να μη βρέξει έντονα για δύο χρόνια; Ταυτόχρονα, όμως, οι αγρότες της περιοχής θα συνεχίσουν να τραβάνε νερό, για να ποτίσουν τα χωράφια τους. Άρα υπάρχει κίνδυνος να ξαναζήσουμε την τραγική εικόνα ερημοποίησης της λίμνης Κορώνειας. Γι’ αυτό τονίζω ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και προηγουμένως από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης για την αναγέννησή της λίμνης και είχαν αποτέλεσμα, πρέπει να συντηρηθούν αλλά και γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Πρέπει να αναλάβει δράση το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η διάσωση της λίμνης Κορώνεια δεν είναι τοπικό έργο. Είναι εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό, αφού με ευρωπαϊκούς πόρους έγινε το master plan για τη διάσωσή της. Αν στη λίμνη παρουσιαστούν ξανά προβλήματα, θα τιμωρηθούμε και θα πληρώνουμε ημερήσιο πρόστιμο. Αυτό θα είναι πολύ υψηλότερο από τα λίγα χρήματα που απαιτούνται για τη συντήρηση των έργων. Τα λέω, για να προλάβουμε καταστάσεις», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Γιουτίκας.

Τι πρέπει να γίνει

Κατά τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, αυτό που πρέπει να εξασφαλιστεί, είναι η ισορροπία στο ισοζύγιο του νερού που εισέρχεται και φεύγει από τη λίμνη Κορώνεια.

«Θέλουμε η ποσότητα του νερού που πέφτει στη λίμνη, να είναι ίση με αυτήν που φεύγει. Καταφέραμε να απομακρύνουμε από την περιοχή τις υδρογόνες βιομηχανίες, όμως, από το νερό της εξακολουθούν να ποτίζουν τα χωράφια τους οι αγρότες. Δεν είναι δυνατό να φύγουν από την περιοχή αυτοί οι άνθρωποι. Θα μπορούσαν, όμως, να καταλάβουν ότι είναι καλό να ποτίζουν τα χωράφια τους τις βραδινές ώρες ή νωρίς το πρωί και όχι το μεσημέρι, ώστε το νερό να μην εξατμίζεται. Έτσι, θα κάναμε χρήση λιγότερου νερού από τη λίμνη», λέει ο κ. Γιουτίκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, απαραίτητη είναι η συντήρηση των έργων στην ενωτική τάφρο, τα οποία δεν έχουν συντηρηθεί από το 2009 που ολοκληρώθηκαν. Όπως λέει, η μη συντήρησή τους έχει ως αποτέλεσμα σήμερα στην τάφρο να υπάρχουν περίπου πέντε μέτρα αμμοχάλικο και ουσιαστικά η τάφρος να έχει… μπαζωθεί. Αυτό, κατά τον κ. Γιουτίκα, δημιουργεί τον κίνδυνο, αν βρέξει δυνατά, το νερό από το βουνό, που περνάει από την τάφρο, να πλημμυρίσει τα γύρω χωράφια και βέβαια να χαθεί για τη λίμνη, για την οποία θα ήταν πολύ χρήσιμο.

Παράλληλα, ο κ. Γιουτίκας υποστηρίζει ότι απαραίτητη είναι η κατασκευή έργων ορεινής υδρονομίας, τα οποία δεν έγιναν και με ευθύνη του δασαρχείου.

«Δηλαδή, να γίνουν μικρά φράγματα από ξύλο ή πέτρες στο βουνό, τα οποία να συγκρατούν τα φερτά υλικά και το νερό να εμπλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα και να διοχετεύεται προς τη λίμνη και όχι στα χωράφια», καταλήγει ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: