Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Ένωση Ελλήνων Δασοπόνων: Διεθνής Ημέρα των Δασών (ή Παγκόσμια μέρα της Δασοπονίας)

 

 on 21/03/2024  0 )

Ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Δασοπόνων Δ.Υ. για τη Διεθνή Ημέρα των Δασών (ή Παγκόσμια μέρα της Δασοπονίας)

Η φετινή «Διεθνής Ημέρα των Δασών» βρίσκει τα ελληνικά δάση μειωμένα κατά 1,8 εκατομμύρια στρέμματα μετά τις περυσινές πολυήμερες και καταστροφικές πυρκαγιές. Πλέον ορατός και ο κίνδυνος για το μέλλον του πλανήτη μας αφού ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη καταγράφηκε ως ο δεύτερος θερμότερος όλων των εποχών, με τις θερμοκρασίες του Φεβρουαρίου να υπερβαίνουν κατά 3.3°C το μέσο όρο της περιόδου 1991-2020. Ανάλογη η κατάσταση και σε παγκόσμιο επίπεδο αφού η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1.56°C τους τελευταίους 12 μήνες σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, δεικνύοντας την τάση για αποτυχία του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού (δηλαδή την περιορισμένη άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από τους 1.5°C). Και πως θα μπορούσε να είναι άραγε διαφορετικά αφού το δασικό περιβάλλον, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, συρρικνώνεται συνεχώς;

Ως δημόσιοι λειτουργοί κουραστήκαμε να βλέπουμε τα παθήματα να μην γίνονται μαθήματα! Κουραστήκαμε να βλέπουμε τα δάση μας να καίγονται εξαιτίας της εμμονής σε παρωχημένα συστήματα δασοπυρόσβεσης!

Εμμένουμε όμως πεισματικά να τονίζουμε τη σημαντικότητα του Δασικού Περιβάλλοντος και τη σύνδεσή του με την ανθρώπινη επιβίωση. Εμμένουμε να τονίζουμε ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών εν γένει εκτάσεων είναι αυτή που ουσιαστικά και αποτελεσματικά παρέχει την προστασία του Δασικού Περιβάλλοντος, την αειφορία του και κατ’ επέκταση των πληθυσμών. Ποιος όμως θα τα διασφαλίσει όλα αυτά όταν η συνεχιζόμενη υποστελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας, η έλλειψη οικονομικών πόρων και η απουσία της στοιχειώδους υλικοτεχνικής υποδομής δεν της επιτρέπει να ακολουθήσει τις διεθνείς εξελίξεις και την καταδικάζει να παραμένει αγκυλωμένη σε παρελθοντικές νοοτροπίες;

Δυστυχώς, σε αντίθεση με τις παγκόσμιες τάσεις, η εθνικές πολιτικές άφησαν τη δασική υπηρεσία προσανατολισμένη σχεδόν αποκλειστικά στη διαχείριση – εκμετάλλευση των δασών και στην προστασία του δάσους ως έκτασης και όχι ως σύνθετου ενδιαιτήματος, με έμφαση σε ζητήματα διατήρησης της βιοποικιλότητας, που αποτελούν δείκτη για την αξιολόγηση της κλιματικής μεταβολής.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (FAO) έθεσε για τη φετινή Διεθνή Ημέρα των Δασών το σύνθημα «Δασοπονία και Καινοτομία». Όντας εναρμονισμένοι με την Παγκόσμια Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας, πιστεύουμε βαθιά στη συνδυασμένη διαχείριση των δασών και της καινοτομίας, η οποία αποτελεί σημαντική προσέγγιση για την αειφόρο διαχείριση των δασών και την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή, η βιοποικιλότητα και η οικονομική ανάπτυξη. Αυτή η προσέγγιση συνεπάγεται την χρήση νέων τεχνολογιών, διαδικασιών ή πρακτικών και επομένως την εύρεση και χρήση σημαντικών πόρων για τη βελτίωση της διαχείρισης των δασών και την επίτευξη βιώσιμων αποτελεσμάτων. Αειφόρος και ολοκληρωμένη διαχείριση σημαίνει την ύπαρξη ενός οργανωμένου συστήματος διαχείρισης ώστε για κάθε περιοχή να υφίστανται σαφείς στόχοι διατήρησης συγκεκριμένων σπάνιων και απειλούμενων ειδών, διατήρησης τύπων οικοτόπων και διατήρησης του τοπίου σε καλή κατάσταση εσαεί, και όχι απλά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων “ευρείας κατανάλωσης”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: