Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Η σημασία των δασών… για όσο υπάρχουν

 

 on 21/03/2024

Σοφία-Δέσποινα Παπαδοπούλου
Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος, MSc

Τα δάση προσφέρουν αδιαμφισβήτητα ποικίλα οφέλη στην ζωή του ανθρώπου! Πέρα από το πολύτιμο για εμάς οξυγόνο, μας προσφέρουν τροφή, ενισχύουν τη σωματική και ψυχική μας υγεία, συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των πλημμυρών και της διάβρωσης των εδαφών και αποτελούν καταφύγιο για πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Σε πολλές περιοχές της χώρας μας μάλιστα, φύονται σημαντικά και σπάνια είδη, τα οποία συχνά σχηματίζουν μοναδικούς οικοτόπους.

Σήμερα όμως, με τη συμβολή της τεχνολογίας, είναι ακόμα περισσότερο απαραίτητα για την υγεία και τη διαβίωσή μας. Με βάση το ξύλο των δέντρων, έχουν πλέον ανακαλυφθεί υλικά τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν τα πλαστικά, αλλά και φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την υγεία μας. Το ξύλο αποτελεί την πρώτη ύλη για διάφορες κατασκευές, μέχρι και για ρούχα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα δάση συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με την αποθήκευση σημαντικών ποσοτήτων άνθρακα που σε άλλες περιπτώσεις θα απελευθερώνονταν στην ατμόσφαιρα.

Τα δάση, αντιμετωπίζουν πολλαπλούς και διαρκείς κινδύνους, που άλλοτε προέρχονται από τον ίδιο τον άνθρωπο, όπως είναι οι εμπρησμοί, οι παράνομες υλοτομίες, οι εκχερσώσεις, και άλλοτε από φυσικά αίτια, ιδιαίτερα λόγω της κλιματικής κρίσης με την άνοδο της θερμοκρασίας και την εμφάνιση έντονων καιρικών φαινομένων που συνοδεύονται από κεραυνούς και ραγδαίους ανέμους.

Κάθε χρόνο, με την έναρξη της εαρινής ισημερίας, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Δασών, αλλά ζούμε σε μια εποχή που αντί να τα απολαμβάνουμε, παλεύουμε εναγωνίως με όλες μας τις δυνάμεις να τα διατηρήσουμε. Τα καλοκαίρια μας, αντί να συνδυάζονται με όμορφες εικόνες με το γαλάζιο της θάλασσας και το πράσινο του βουνού, κατακλύζονται με την εικόνα από εκατομμύρια στρέμματα δάσους “παραδομένα” στις φλόγες!

Όμως, η εξάρτηση του ανθρώπου από τη φύση δε θα πάψει να υπάρχει όσα χρόνια κι αν περάσουν, γιατί το δάσος χωρίς τον άνθρωπο υπάρχει και στέκει αγέρωχο, όμως ο άνθρωπος χωρίς το δάσος δεν μπορεί να επιβιώσει. Γι’ αυτό το λόγο, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση όλων μας, με στόχο την προστασία και την αναβάθμιση των δασών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: