Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

ΤΟ «ΝΕΟ» ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ

 

 on 30/03/2024

(ή από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα…)


Δρ. Ελευθέριος Σταματόπουλος
,

Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος Μελετητής

Αναφορικά με το νέο επιχειρησιακό δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος, (διαβάζω από την ecopress) ότι σύμφωνα με τον Αρχηγό, κ. Βάγια, καθιερώνεται ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς, υιοθετείται δηλαδή ένα ενιαίο πλαίσιο συνθηκών στο οποίο οι Διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και οι επικεφαλής βασίζουν τις αποφάσεις και τις ενέργειές τους, ενώ βασικό ρόλο έχουν η πρόληψη και η ετοιμότητα των δυνάμεων καθώς έχει δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής.

Ποιο είναι το φροντισμένα δυσνόητα διατυπωμένο νόημα;

Βασικό ρόλο παίζει η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών που όμως δεν ξέρει να το κάνει η Πυροσβεστική εκτός από το ξεπάτωμα ολόκληρων εκτάσεων για την δημιουργία τάχα αντιπυρικών λωρίδων που όμως δεν θα πάει κανένας. Αλλά τώρα έχουν επιτέλους, μετά από 26 χρόνια, έχουν πια εκπαιδευτεί.

Και συνεχίζει ο κος Αρχηγός: Όσον αφορά την καταστολή, πλέον η αρχική κινητοποίηση από την έναρξη της πυρκαγιάς θα γίνεται με κατά τόπους δυο οχήματα, τα πλησιέστερα δασικά οχήματα και πάντα με αξιωματικό επιχειρησιακό με τρίτο όχημα που κατά κανόνα ως τώρα δεν γινόταν αυτό. Όπως εξήγησε ο κ. Βάγιας σε πολλές πυρκαγιές ξεκινούσε ένα όχημα να φτάσει στην πυρκαγιά και να δώσει την εικόνα. Πλέον, αυτό, όπως είπε, θα είναι κανόνας τα δύο οχήματα κατ’ ελάχιστο και ο επιχειρησιακός αξιωματικός σε κάθε έναρξη πυρκαγιάς.

Τι καλά… Αντί για ένα πυροσβεστικό, δύο ή και τρία.

Και τι άλλο ομολογεί ο καινούργιος αρχηγός; Ότι μέχρι σήμερα «ξεκινούσε ένα όχημα να φτάσει στην πυρκαγιά για να δώσει την εικόνα..». Δηλαδή ποτέ δεν είχαν άμεση εικόνα από την έναρξη της πυρκαγιάς. Και μέχρι να μεταφερθεί η εικόνα η κατάσταση πάντοτε έχει αλλάξει.  Γι’ αυτό και είναι τόσο αναποτελεσματικοί και τόσο αργοί. Και πώς να μην είναι; Αφού έχουν καταργήσει τα ορεινά πυροφυλάκια της Δασικής Υπηρεσίας που αποτελούσαν βάσεις πυροπροστασίας που ρημάζουν και λυσσαλέα δεν το παραδέχονται ως λάθος.

Δείτε παραδείγματα: 

Το εγκαταλελειμμένο Πυροφυλάκιο στην θέση Καζάρμα στην Αργιθέα. (Φωτογραφία: greekadventure.com)

Το εγκαταλελειμμένο Πυροφυλάκιο στην θέση Καζάρμα στην Αργιθέα.
(Φωτογραφία: greekadventure.com)

Αυτή είναι η κατάσταση στα πυροφυλάκια της Χώρας. Εδώ εγκαταλελειμμένο Πυροφυλάκιο στον Κίσσαβο. (Φωτογραφία: Δρ Ελευθέριος Σταματόπουλος)

Πυροφυλάκιο Κρυσταλλόβρυσης Αχαΐας

Πυροφυλάκιο Κρυσταλλόβρυσης Αχαΐας

Σχετικά με τα εναέρια μέσα και τη διαχείρισή τους, όπως είπε ο κ. Βάγιας, έχουν προχωρήσει στην ανακατανομή των εναέριων μέσων στις κύριες βάσεις της επικράτειας με σκοπό την καλύτερη κάλυψη και την μείωση του χρόνου απόκρισης αλλά και την άμεση κινητοποίηση τους από το ΕΣΚΕΔΙΚ με την έναρξη των δασικών πυρκαγιών. Ειδικότερα, όπως σημείωσε, η εντολή από το ΕΣΚΕΔΙΚ για την κινητοποίησή τους θα είναι άμεση καθώς, όπως επισήμανε ο κ. Βάγιας, δεν θα περιμένουν πότε θα δώσει την εικόνα ο επικεφαλής ο αξιωματικός που φτάνει στο σημείο της φωτιάς.

Το καταλάβαμε; Σε κάθε καπνό θα σηκώνεται αμέσως εναέριο μέσο κατάσβεσης χωρίς να δώσει την εικόνα ο επικεφαλής. Δηλαδή ο επικεφαλής μπορεί να είναι και μακριά… ή και …πουθενά αλλά παρ’ όλα αυτά και θα σηκώνεται αμέσως εναέριο μέσο με κόστος περίπου 35.000 η ώρα!!! Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Ποιος θα καθοδηγήσει από το έδαφος το εναέριο μέσο; Δεν βαριέσαι το θέμα είναι να …γράφονται ώρες πτήσης…

Αναφορικά με την πρόληψη και την ετοιμότητα των δυνάμεων πριν την έναρξη της αντιπυρική περιόδου, όπως είπε ο κ. Βάγιας, προχώρησαν σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία για την επιμόρφωση αξιωματικών αλλά και όλων των στελεχών στις πυροσβεστικές υπηρεσίες σε ότι αφορά τις δασικές πυρκαγιές.

Κι έπρεπε να περάσουν 26 χρόνια και να χάσουμε 262 συμπολίτες μας και 23 εκατομμύρια στρέμματα καμένα Δάση και Δασικές εκτάσεις για να ζητήσετε να εκπαιδευτείτε από τις Δασικές Υπηρεσίες; Και τώρα μάθατε;

Αφού παραδέχεστε ότι οι Δασικές Υπηρεσίες ξέρουν καλύτερα της δασικές πυρκαγιές, δεν θα ήταν καλύτερο να ανατεθεί η επιτήρηση στα πυροφυλάκια, η πρώτη πλήξη και Δασοπυρόσβεση (μόνο η Πυρόσβεση στα Δάση) στις Δασικές Υπηρεσίες μπας και σωθούμε; 

Παράλληλα στελέχη του ΠΣ εκπαιδεύτηκαν για την αξιοποίηση των χωματουργικών μηχανημάτων στο πεδίο, ενώ εκπαιδεύσεις στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος έγιναν με την Πολεμική Αεροπορία για την ασφάλεια και τον συντονισμό κώδικα επικοινωνίας κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων. Παράλληλα, για προσωπικό του ΕΣΚΕΔΙΚ, του Κέντρου Επιχειρήσεων και των περιφερειακών κέντρων των 13 σε όλη την επικράτεια έχει προγραμματιστεί εκπαίδευση ώστε να γίνεται καλύτερος συντονισμός κινητοποίησης και διαχείρισης της επιχειρησιακής πληροφορίας.

Πράγματα που θα έπρεπε να έχουν γίνει, αλλά δεν έγιναν. Και ούτε θα γίνουν. Πάντα σε κάθε Δασική Πυρκαγιά επικρατούσε και θα συνεχίσει να επικρατεί ένα πράγμα: ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΑΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΑ … ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ «ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΉ» ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ.   

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη διεξαγωγή ασκήσεων στο πεδίο οι οποίες θα είναι ρεαλιστικές ασκήσεις, πραγματικές ασκήσεις στο πεδίο, ώστε, όπως τόνισε ο κ. Βάγιας, να μπορούν να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα καθώς και να προχωρήσουν στην αξιολόγησή τους με «σκοπό να γινόμαστε πάντα καλύτεροι όταν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε ένα πραγματικό περιστατικό» και προσέθεσε ότι τα προηγούμενα έτη οι ασκήσεις γίνονταν με τον κάθε φορέα να γνωρίζει την ημέρα της άσκησης, την ώρα της άσκησης και το τι πρέπει να κάνει.

Μία τέτοια άσκηση έγινε περίπου 20-25 ημέρες πριν από την καταστροφή στο ΜΑΤΙ. Και πέτυχε απόλυτα !!! Μετά έδιναν συγχαρητήρια ο ένας στον άλλον. Οι ίδιοι στην Δίκη για το ΜΑΤΙ απέδειξαν σε τι είναι πράγματι καλύτεροι. Κατηγορούσαν ο ένας τον άλλον και οποιονδήποτε άλλον… ως υπεύθυνο. Ακόμα και τους νεκρούς… 

Παράλληλα, όπως υπογράμμισε ο κ. Βάγιας, έμφαση δίνεται και στην εναέρια επιτήρηση τόσο με τη χρήση των εθνικών όσο και με των μισθωμένων εναερίων μέσων. Αυτό θα γίνεται σε συνεργασία του ΕΣΚΕΔΙΚ με τα Περιφερειακά Κέντρα από την προηγούμενη μέρα και πάντα ανάλογα του δείκτη επικινδυνότητας ώστε να υπάρχει προγραμματισμός και να μην υπάρχει αλληλοκάλυψη των επιτηρήσεων από αέρος.

Μάλιστα τώρα για να ανεβάσουμε και τα έξοδα που θα πάνε στις εταιρείες των μισθωμένων εναέριων μέσων, θα πετάνε συνέχεια και «όπου βγει…»

Επιπλέον ο κ. Βάγιας αναφέρθηκε στις 10 νέες μονάδες ΕΜΟΔΕ που δημιουργούνται, ανεβάζοντας τον αριθμό τους στις 16 συνολικά σε όλη την επικράτεια, ενώ υπογράμμισε ότι στις 10 απ’ αυτές θα υπάρχει εναέριο μέσο, ελικόπτερο για τη μεταφορά αυτών στο σημείο της πυρκαγιάς.

Ωστόσο πως έχουν εκπαιδευτεί οι ΕΜΟΔΕ; (Μιλάμε Πυροσβέστες των δασικών επιχειρήσεων ή παλιά των Δασοκομάντος άσχετα αν δεν είναι τώρα Δασοκομάντος).

Με βάση την διαταγή αριθ. πρωτ . 16635 Φ. 401.37/28-3-2024 του Αρχηγού, η εκπαίδευσή τους θα διαρκέσει από 1/4-28/4 χωρίς όμως τα Σαββατοκύριακα. Δηλαδή είκοσι μερούλες

Επομένως ανεκπαίδευτοι και μην έχοντας αξιόπιστη καθοδήγηση μη περιμένετε να σβήσουν κάποια φωτιά στα Δάση. Θα μένουν πάντα στην άσφαλτο ή θα σβήνουν στα καμένα… χωρίς να υπάρχει κάποιο σχέδιο.    

Ακόμη, σημείωσε ότι στο σχεδιασμό τους δημιουργούν βάσεις για τη διασπορά ομάδων ΕΜΟΔΕ / ΜΕΤΠΕ / Πυρ. Οχημάτων ανάλογα τον δείκτη επικινδυνότητας σε επικίνδυνες και ευαίσθητες περιοχές έτσι ώστε να μειωθεί ο χρόνος απόκρισης.

Είκοσι έξι χρόνια!!! 26 χρόνια για να καταλάβουν την σημασία της διασποράς στα δάση και όχι.. στα κοντινά καφενεία.

Παράλληλα στο κομμάτι της πρόληψης, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η επιβολή διοικητικών προστίμων αλλά και η αυστηροποίηση των προστίμων (από 500 έως 50.000 ευρώ) καθώς και η αυστηροποίηση των ποινών για τα εγκλήματα εμπρησμού. «Όλα αυτά για να μειώσουμε τις ενάρξεις», σημείωσε ο κ. Βάγιας.

Και … αύξηση προστίμων και αυστηροποίηση των ποινών (κακούργημα ακόμα και σε περίπτωση αμέλειας). Αλήθεια αν ένας αξιωματικός την κοπανήσει (όπως στο ΜΑΤΙ το 2018) θα τιμωρηθεί με κακούργημα ή θα πέσει στα μαλακά.   

Αναφορικά με τους καθαρισμούς ο αρχηγός του ΠΣ, έκανε λόγο για τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου Καθαρισμών Οικοπεδικών χώρων όπου προβλέπει παράλληλα ελέγχους και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Δεν θα γίνει τίποτα ή ελάχιστα πράγματα στο πολύ σημαντικό πράγματι θέμα. Αλλά του χρόνου θα ζητήσουν άλλους 2.000 πυροσβέστες για να δικαιολογήσουν έναν ακόμα «Στρατηγό» ή και περισσότερους. (Ο Στρατηγός …σε περισσότερα εισαγωγικά).

Θυμίζουμε ότι διατηρούμε, τηρουμένων των αναλογιών, ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, έχουμε τον μεγαλύτερο στόλο επίγειων και εναέριων μέσων στον κόσμο.   

Επιπλέον, στο νέο επιχειρησιακό δόγμα προβλέπεται η αναβάθμιση των Ανακριτικών Τμημάτων και υπαγωγή τους στις ΔΙΠΥΝ. Όπως υπογράμμισε ο κ. Βάγιας, έως τώρα τα ανακριτικά γραφεία λειτουργούσαν στις κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες με υπαλλήλους οι οποίοι εκτελούσαν παράλληλα καθήκοντα. Πλέον τα ανακριτικά γραφεία θα λειτουργούν σε επίπεδο νομού στη διοίκηση με αμιγώς καθήκοντα ανακριτικού έργου των υπαλλήλων τα οποία κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου με δείκτη επικινδυνότητας 3 και άνω θα περιπολούν εντός του νομού τους.

Εγώ πάντως δεν θυμάμαι το ανακριτικό να ξεδιάλυνε κάποια υπόθεση, ή καλύτερα να μην συσκότισε κάποια υπόθεση, για να μην καταλογίσει ευθύνες σε κάποιον αξιωματικό.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στη διαλειτουργικότητα, στη συνεργασία και στη συνδρομή του ΓΕΕΘΑ καθώς με την καινούρια Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών εξασφαλίζεται η άμεση καλύτερη συνεργασία και επικοινωνία.

Αυτή η επικοινωνία πως εξασφαλίζεται; Δεν λέει ο κος Αρχηγός. 

Σχετικά με τους καθαρισμούς, ο κ. Βάγιας τόνισε ότι υπάρχει πιο στενή συνεργασία με ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ για καθαρισμό των χώρων δικτύου υψηλής τάσης (ζώνες πυροπροστασίας) που διέρχονται μέσα από δασικές εκτάσεις. «Δίνουμε προτεραιότητα σε επικίνδυνες και ευαίσθητες περιοχές προκειμένου να προηγηθούν στον καθαρισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βάγιας ενώ συμπλήρωσε ότι με το υπουργείο Πολιτισμού έχουν προχωρήσει στην ανανέωση μνημονίου συνεργασίας όσον αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους που αφορά καθαρισμούς, εκπαίδευση, ασκήσεις και όλα τα κατασταλτικά μέτρα για την αποφυγή και την αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Μνημόνιο συνεργασίας του στυλ «Λάβετε τα μέτρα σας, γιατί θα φταίτε εσείς».

Σημαντική αλλαγή στο επιχειρησιακό δόγμα του ΠΣ είναι οι εθελοντικές ομάδες, οι οποίες πλέον θα κινητοποιούνται από την έναρξη κάθε πυρκαγιάς ενώ, όπως υπογράμμισε ο κ. Βάγιας, έως τώρα κινητοποιούνταν σε δεύτερο χρόνο. «Η πρόταση μας και ο στόχος μας και το δόγμα μας, το δόγμα μας, είναι η κινητοποίηση των εθελοντικών ομάδων από την έναρξη της κάθε πυρκαγιάς», επισήμανε και προσέθεσε ότι τα Περιφερειακά Κέντρα, τα ΠΕΚΕ, θα γνωρίζουν από προγενέστερο χρόνο, από την προηγούμενη μέρα, τις διαθεσιμότητες των εθελοντών. «Μαζί με τα πυροσβεστικά οχήματα θα κινητοποιούνται άμεσα και οι εθελοντές, τα εθελοντικά οχήματα», τόνισε.

Αυτό είναι περισσότερο ψέμα παρά αλήθεια. Οι εθελοντικές ομάδες συνήθως φτάνουν πολύ-πολύ πιο πριν από την Πυροσβεστική.

Παράλληλα, περισσότεροι πυροσβέστες θα στελεχώνουν τα δασικά οχήματα, καθώς, όπως τόνισε ο αρχηγός του ΠΣ, πλέον εντός του οχήματος υπάρχουν το λιγότερο τρεις πυροσβέστες που θα περιπολούν και θα επιχειρούν ενώ έως τώρα κατά κύριο λόγο η στελέχωση γινόταν με δυο πυροσβέστες προσωπικό εντός του οχήματος.

Καλό αλλά δευτερεύον. Από την άσφαλτο τι να σβήσεις.

Επιπλέον ομάδα ΕΜΟΔΕ θα κινητοποιείται σε κάθε δασική πυρκαγιά από την έναρξή της. Όπως είπε ο κ. Βάγιας, σε κάποιες βάσεις που υπάρχουν και εναέρια μέσα, θα μπορεί η ομάδα να μετακινείται και με το ελικόπτερο για άμεση κινητοποίηση, οπότε να μειωθεί ο χρόνος απόκρισης και να βρίσκονται άμεσα στο περιστατικό της εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Για τα ΕΜΟΔΕ τα είπαμε με 20 μερούλες εκπαίδευση και χωρίς ανακοινωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μην περιμένετε πολλά. Δείτε την παραπάνω διαταγή του κου Αρχηγού. Το πρόγραμμα δεν υπάρχει. Θα ανακοινώνεται κάθε Παρασκευή. Με άλλα λόγια στο γόνατο, ή όπως το τραγικό του μηχανοδηγού της αμαξοστοιχίας των Τεμπών, «πάμε κι όπου βγει».    

Ακόμη, υποχρεωτικά θα κινητοποιούνται από τα ΠΕΚΕ στις σημαντικές πυρκαγιές τα Συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣΜΗΕΑ) προκειμένου να δίνουν εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων, το ΕΣΚΕΔΙΚ.

Καλό το μέτρο, αλλά πλήρως αποτελεσματικό. Αν έφευγαν από τα υψηλά Πυροφυλάκια κάτι θα γινόταν. 

Επιπλέον σχετικά με τις ομάδες prepositioning, αυτές θα κινητοποιούνται άμεσα, κατά την έναρξη των δασικών πυρκαγιών και δεν θα βρίσκονται, όπως τα προηγούμενα έτη, σε χώρο αναμονής στις βάσεις τους όπου κινητοποιούνταν σε δεύτερο χρόνο.

Και είναι και Στρατηγός… Πρόκειται για τις εφεδρείες. Τι εννοεί όμως «κινητοποίηση»; Όταν δίνεται μια διαταγή να κινητοποιηθούν δεν σημαίνει ότι θα ενεργήσουν κιόλας. Οπότε στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποιο μέτρο. Πετάξαμε απλώς μια μπούρδα για να νομίζουν ότι κάτι κάνουμε.  

Ακόμη, στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας, υποστηρικτική ομάδα της Δασικής Υπηρεσίας θα βρίσκεται υποχρεωτικά στο πεδίο για σημαντικές πυρκαγιές.

Και τώρα βρίσκεται στο πεδίο. Όμως δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο αξιωματικό γιατί πεισματικά δεν χορηγείται ασύρματη επικοινωνία στην Δασική Υπηρεσία.

Ξέρετε γιατί; Γιατί κάθε ασύρματη επικοινωνία καταγράφεται. Επομένως θα ακουγόταν από πολλούς ποιος καθοδηγεί την κατάσβεση.

Γι αυτό δεν επιτρέπουν στην δασική Υπηρεσία να έχει ούτε πυροσβεστικά μέσα. Έχουν όλοι οι υπόλοιποι εκτός από την Δασική Υπηρεσία. ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΦΑΙΝΟΤΑΝ Η ΔΙΑΦΟΡΑ. 

Επιπλέον, όπως εξήγησε ο κ. Βάγιας, στο αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος θα υπάρχουν έως και τρεις ομάδες με επικεφαλής ανώτατους αξιωματικούς, οι οποίες θα είναι σε ετοιμότητα καθ’ όλο το 24ωρο και θα συμβάλλουν επικουρικά ή όπου χρειαστεί σε πυρκαγιές μεγάλης έκτασης.

Τώρα ησυχάσαμε. Όμως όπου λαλούν πολλά κοκόρια… αργεί να ξημερώσει…

Ο κ. Βάγιας αναφέρθηκε επίσης, στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο Όλυμπος, στο οποίο όπως είπε, σύμφωνα με το νέο δόγμα τους δίνουν μεγάλη βαρύτητα. «Ως τώρα είχαμε κάποιες αδυναμίες ως προς την στελέχωση και ως προς την διαχείριση εξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσης, διαχείριση των πυρκαγιών. Στο δόγμα μας δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο. Θα στελεχώνεται με το απαραίτητο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Με εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να δημιουργείται ένα στοιχείο διοίκησης, ένα μικρό, δηλαδή, στρατηγείο στο πεδίο. Στο Όλυμπος θα διοχετεύονται όλες οι πληροφορίες από όλα τα σημεία του πεδίου. Και θα είναι ο σύνδεσμος και με το ΕΣΚΕΔΙΚ, για την πληροφόρηση και ανταλλαγή πληροφοριών και αιτημάτων. Και κυρίως και με όλους τους τρίτους, ενδεχομένως, που θέλουν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στην πυρκαγιά. Που μέχρι τώρα υπήρχε μια αδυναμία εδώ. Για το που θα επικοινωνήσουν και πως θα βοηθήσουν.

Τοπικό Στρατηγείο γιατί όντως η Δασική Πυρκαγιά είναι ένα κατ εξοχήν τοπικό φαινόμενο. Τώρα ένα τοπικό φαινόμενο πως θα αντιμετωπίζεται με Στρατηγούς του κέντρου;   

Αυτό θα λυθεί στις μεγάλες πυρκαγιές με το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο. Θα απευθύνονται εκεί όποιος τρίτος θέλει να βοηθήσει για το έργο της διαχείρισης πυρκαγιάς», σημείωσε ο κ. Βάγιας.

Ε το είπαμε. Όπου λαλούν πολλά κοκόρια…

Επιπλέον ο κ. Βάγιας αναφέρθηκε στην εφαρμογή Civil Engage μέσω της οποίας πλέον τα Περιφερειακά Κέντρα θα ενημερώνουν για τα συμβάντα δασικών πυρκαγιών τους δήμους, τις Περιφέρειες.

«Θα δίνεται μια τηλεματική δυνατότητα τηλεματικής παρακολούθησης των οχημάτων και θα υπάρχει και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών. Τοπικού Κέντρου Επιχείρησης, το ΠΕΚΕ δηλαδή, και του δήμου», υπογράμμισε.

«Πρέπει να στραφούμε και να εφαρμόσουμε στην πράξη σε στρατηγικές και δράσεις που θα ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές στην περιουσία των πολιτών στις κρίσιμες υποδομές και στο φυσικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και κρίσεων. Σκοπός μας είναι η οργάνωση της στρατηγικής και των τακτικών μεθόδων που θα χρησιμοποιήσουμε για την πληρέστερη θωράκιση περιοχών της χώρας μας από τον κίνδυνο πρόκλησης και εξέλιξης των δασικών πυρκαγιών. Το επιχειρησιακό δόγμα περιλαμβάνει τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες και εστιάζει στην σωστή επιχειρησιακή οργάνωση και εκμετάλλευση των εμπλεκόμενων δυνάμεων παρέχοντας ένα πλαίσιο αποσαφήνισης διακριτικών επιχειρησιακών στόχων προσαρμοσμένο στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον εξάπλωσης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών», σημείωσε ο κ. Βάγιας.

Τι καταλάβατε; Εμπλέκει και τους Δήμους κ.λπ. για να τους μεταφέρει τις ευθύνες. Και για να στηθούν όλα αυτά τα τηλεματικά κέντρα πόσα χρήματα θα ξοδευτούν. Οι φωτιές δεν σβήνονται παρακολουθώντας, από το γραφείο ή από την άσφαλτο, αλλά με σχέδιο κατάσβεσης που υπακούει στις επιταγές της ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΑΣΩΝ.       

«Επιδίωξή μας είναι η ενδυνάμωση του μηχανισμού σε όλα τα επίπεδα. Να έχουμε λιγότερες ενάρξεις πυρκαγιών, γρήγορη οριοθέτηση στις εκδηλωθείσες πυρκαγιές και προσέγγιση ολιστική στις μεγάλες πυρκαγιές. Όλοι μαζί με διαλειτουργικότητα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Αυτή η καλή συνεργασία, η ενίσχυση αυτής της συνεργασίας που μέχρι τώρα τουλάχιστον από την αρχή του έτους δεν υπήρχε, τουλάχιστον από την εμπειρία μου ποτέ, αυτή η ενίσχυση και η καλή συνεργασία που υπάρχει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θέλουμε να συνεχιστεί και στο πεδίο», κατέληξε ο κ. Βάγιας.

Και δεν θα υπάρξει διαλειτουργικότητα, εκτός από την μετάθεση των ευθυνών σας.

Στη ανάγκη να συνεργάζονται όλοι κατά τη διάρκεια μιας κρίσης αναφέρθηκε από την πλευρά της η καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κα Χρυσή Λασπίδου.

Η κ. Λασπίδου, τόνισε ότι «πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που δουλεύουμε» κατά τη διάρκεια των κρίσεων ενώ υπογράμμισε ότι το νέο δόγμα είναι απολύτως απαραίτητο.

Ποια είναι όμως η κα Λασπίδου; Είναι Καθηγήτρια του Παν. Θεσσαλίας, Πολιτικός Μηχανικός, στο αντικείμενο «Περιβαλλοντική Μηχανική Υδάτινων Συστημάτων».

Ήταν, λοιπόν, στην παρουσίαση του κου Αρχηγού κι έκανε και τις παραπάνω επισημάνσεις… Και συμφωνούμε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που δουλεύουμε.

Πριν όμως από όλα πρέπει ο κάθε ένας ή μία μας άσχετος/η να σταματήσει να τσαμπουνάει ότι γενικόλογη μπαρούφα του έρθει στο κεφάλι.

Το ίδιο κολπάκι της Πυροσβεστικής συνεχώς. Χρησιμοποιεί άσχετους και να βολεύονται με την ασχετοσύνη.

Αλήθεια με ποια ιδιότητα πήγε η κυρία στην παρουσίαση του κου Αρχηγού; Δεν ξέρω.

Αν έχει την καλοσύνη μπορεί να μας πει τι σύμβαση έχει με την Πυροσβεστική και πόσα λεφτά παίρνει; ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ.

Με τα «από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα» που τα βαφτίζουμε δόγματα χορτάσαμε. 

Ο στόχος μερικών δεν είναι η Πυροπροστασία. Είναι «να φάνε» και τα χρήματα της Διαχείρισης και τα προοριζόμενα για τα Ορεινά υδρονομικά της Θεσσαλίας.

Προς ΘΕΟΥ ΟΜΩΣ. ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΑΝ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΤΟ ΛΙΒΑΝΙ. ΒΛΕΠΕΙΣ Η ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΊΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΌΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠ’ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ, ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΡΥΦΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΣ.

Η λύση; Μία είναι η προφανής λύση: 

  1. Ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίες και ανάθεση του συντονισμού της Δασοπυρόσβεσης στα Δάση με παράλληλη μεταφορά των κονδυλίων της πρόληψης στην Διάθεση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και ταυτόχρονη διαχείριση Δασών.
  2. Ουσιαστική λειτουργία του Ειδικού Σώματος Δασοπροστασίας έργων πρόληψης τον χειμώνα και επιτήρησης και πρώτης πλήξης ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ κατά την αντιπυρική περίοδο.

(Όπως το καθορίστηκε το ομόφωνο πόρισμα της Βουλής το 1993. Μέσα στην Δασική Υπηρεσία και ένστολο Σώμα),

  1. Μεταφορά όλων των ευέλικτων Δασοπυροσβεστικών μέσων (περίπου 1.000 οχήματα) στο Σώμα Δασοπροστασίας.
  2. Μεταφορά προσωπικού (μέχρι 3000 άτομα) στο Ειδικό Σώμα με ταυτόχρονη αναδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας με την άμεση μεταφορά όλου του Δασοτεχνικού Προσωπικού (Δασολόγων, Τεχνολόγων) στις Δασικές Υπηρεσίες όπου είναι και το αντικείμενό τους.
  3. Μεταφορά των 1.100 περίπου Δασοκομάντος στην Δασική Υπηρεσία.
  4. Άμεση κατάργηση των 81 αδηφάγων εποχιακών Κλιμακίων της Πυροσβεστικής με προφανή τεράστια Οικονομία.
  5. Απαγόρευση υποβολής προτάσεων από την Πυροσβεστική σε Εθνικά και Κοινοτικά προγράμματα Χρηματοδότησης, σε θέματα Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Κλιματικής αλλαγής και φυσικά σε θέματα Εθνικών εξοπλισμών.
  6. Αναθεώρηση κάθε προγραμματισμού Σπατάλης σε αχρείαστο ή αναποτελεσματικό χρυσοφόρο (για μερικούς) εξοπλισμό της αποδεδειγμένα τουλάχιστον ανίκανης ηγεσίας του σημερινού Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. (Με πρώτα από όλα ακύρωση κάθε σκέψης αγοράς των αεροπλάνων tractor που μεταφέρουν μόνο 3 τόνους νερού και ομολογούν όλοι όσοι τα είδαν σε δράση το 2023 και 2024, ότι …δεν σβήνουν ούτε ψησταριά.  
  7. Έλεγχος των Λογαριασμών όλων των ηγεσιών της Πυροσβεστικής (και των συγγενών τους) σε βάθος δεκαπενταετίας τουλάχιστον.
  8. Μετατροπή σε Κακούργημα των αδικημάτων αποχώρησης ή «εξαφάνισης» των υπευθύνων Αξιωματικών από τα καθήκοντά τους, σε περίπτωση εν εξελίξει επιχειρήσεων Δασικών Πυρκαγιών που είναι πολύ συχνό φαινόμενο.

Πρέπει να γίνει ότι πρότεινε και εφήρμοσε ο Αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ας γίνει ότι προτείνει (και είχε εφαρμόσει) ο Πρώτος Γενικός Γραμματέας Δασών, κος Δημήτρης Κατσούδας.

Ας γίνει ότι πρότεινε o σημερινός Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, κος Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ας γίνει ότι πρότεινε ο πρώην Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, κος Ανδριανός Κουρμπάτσης.

Ας γίνει ότι αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ η Βουλή των Ελλήνων το 1993.

Ας γίνει ότι αποφάσισαν τα πορίσματα της Βουλής των Ελλήνων το 2008 μετά τις καταστροφικές φωτιές του 2007.

Ότι πρότεινε η επιτροπή Goldammer μετά την Τραγωδία στο ΜΑΤΙ και δεν εφαρμόσαμε ποτέ. Αλλά εφάρμοσε η Πορτογαλία με άριστα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: