Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Σαν σήμερα 30-3

 598: Οι Άβαροι λύνουν την πολιορκία της βυζαντινής πόλης Τόμις. Ο ηγέτης τους, Βαϊανός Α’, υποχωρεί βόρεια του ποταμού Δούναβη καθώς οι αβαροσλαβικές ορδές αποδεκατίζονταν από την πανώλη.

1282: Ο λαός της Σικελίας επαναστατεί εναντίον του βασιλιά Καρόλου του Ανδεγαυού και των Γάλλων κατακτητών. Η εξέγερση, που συνοδεύεται από σφαγές, θα μείνει στην ιστορία ως Σικελικός Εσπερινός.

1814: Οι σύμμαχοι καταλαμβάνουν το Παρίσι, βάζοντας τέλος στην επί δεκαετία κυριαρχία του Ναπολέοντα στην Ευρώπη.

1815: Ο Ζοακίμ Μιρά εκδίδει τη Διακήρυξη του Ρίμινι, η οποία θα εμπνεύσει αργότερα την Ιταλική Ενοποίηση.

1822: Οι Τούρκοι σφάζουν τους κατοίκους της Χίου, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων σε όλη την Ευρώπη  .


1841: Ιδρύεται η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Πρώτος διοικητής της αναλαμβάνει ο Γεώργιος Σταύρου.

1856: Τερματίζεται ο Κριμαϊκός Πόλεμος με την υπογραφή της Συνθήκης των Παρισίων.

1863: Ο Γεώργιος Α’ χρίζεται βασιλιάς της Ελλάδας. 

1867: Οι Ρώσοι πουλάνε την Αλάσκα στην Αμερική για 7,2 εκατομμύρια δολάρια, μην ξέροντας ότι κάτω από τους πάγους κρύβεται μαύρος χρυσός. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι διασπάθισε το δημόσιο χρήμα για να αγοράσει ένα παγόβουνο.

1870: Βρετανοί περιηγητές και ένας Ιταλός διπλωμάτης συλλαμβάνονται στο Πικέρμι και κρατούνται ως όμηροι από τη συμμορία των αδελφών Αρβανιτάκη. Οι ληστές απαιτούν χρήματα για να απελευθερώσουν τους ομήρους. Το επεισόδιο θα λήξει στις 9 Απριλίου με τη Σφαγή στο Δήλεσι.

1889: Ο Χαρίλαος Τρικούπης καταθέτει στη Βουλή των Ελλήνων το όνειρό του για την ένωση Ρίου – Αντιρρίου. Θα γίνει πραγματικότητα 115 χρόνια μετά, στις 12 Αυγούστου 2004, παραμονή έναρξης των Ολυμπιακών της Αθήνας, οπότε η γέφυρα θα παραδοθεί στην κυκλοφορία. Πρώτοι τη διέσχισαν στις 8 Αυγούστου 2004 οι λαμπαδηδρόμοι που μετέφεραν την Ολυμπιακή φλόγα στην Αθήνα.

1952: Ο Νίκος Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του, Νίκος Καλούμενος, Δημήτρης Μπάτσης, Ηλίας Αργυριάδης, εκτελούνται στο πάρκο Γουδή, πίσω από το νοσοκομείο «Σωτηρία». Στις 15 Φεβρουαρίου 1952, στο δεύτερο μέρος της πολύκροτης δίκης, ο Μπελογιάννης ενώπιον του Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών, αντικρούει όλες τις κατηγορίες περί κατασκοπείας. Όλες οι προσπάθειες και οι διεθνείς πιέσεις για απόδοση χάριτος απέβησαν άκαρπες. Στις 30 Μαρτίου ο βασιλικός επίτροπος, συνταγματάρχης Αθανασούλας, ανακοινώνει στους τέσσερις άνδρες ότι η αίτηση χάριτος απορρίφθηκε και στις 4:12 π.μ. Κατά της απόφασης μειοψήφησε ο στρατοδίκης Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο μετέπειτα δικτάτορας. Τα άσχημα μαντάτα ταξιδεύουν γρήγορα μέχρι το στρατόπεδο συγκέντρωσης πολιτικών κρατουμένων στον Αϊ Στράτη, όπου ζει εξόριστος ο κορυφαίος ποιητής του λαού μας, Γιάννης Ρίτσος. Την ίδια μέρα της εκτέλεσης θα γράψει το ποίημα «Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο». 

1961: Μονογράφεται η συμφωνία σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ.

1968: Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος λανσάρει το σύνθημα «Ελλάς, Ελλήνων, Χριστιανών» και το συνοδεύει με τη διαγραφή των αγροτικών χρεών.

1981: Ο Τζον Χίνκλεϊ αποπειράται να δολοφονήσει έξω από ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν. Ο Αμερικανός πρόεδρος τραυματίζεται σοβαρά στο στήθος, αλλά διασώζεται.

1983: Τίθενται σε ισχύ στην Ελλάδα το πενθήμερο και οι 40 ώρες εργασίας για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.

1983: Τίθενται σε ισχύ στην Ελλάδα το πενθήμερο και οι 40 ώρες εργασίας για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.

περισσότερα εδώ




Δεν υπάρχουν σχόλια: