Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Πάτρα:Θεραπευτικό εμβόλιο φρενάρει τη σκλήρυνση κατά πλάκας-Δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο και θα δοκιμαστεί στην Αυστραλία!

Πάτρα:Θεραπευτικό εμβόλιο φρενάρει τη σκλήρυνση κατά πλάκας-Δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο και θα δοκιμαστεί στην Αυστραλία! Ο καθηγητής Γιάννης Ματσούκας μιλά για την ΕλμυελίνηΓια τον δρα Γιάννη Ματσούκα, καθηγητή Xημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της εταιρείας Eldrug, φέτος είναι η δεύτερη συμμετοχή στο «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», αυτήν τη φορά με εξατομικευμένη αγωγή για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Η καινοτομία με την οποία είχε πάρει μέρος με τους συνεργάτες του στον πρώτο κύκλο, κατά τον οποίο συγκαταλέχθηκε στους 20 φιναλίστ, ήταν ηΕλμυελίνη - ένα θεραπευτικό εμβόλιο για το οποίο προετοιμάζονται κλινικές δοκιμές Φάσης Ι στην Αυστραλία.
«Η Ελμυελίνη δείχνει να έχει σημαντικά οφέλη σε σχέση με τα υπάρχοντα φάρμακα, όμως, όπως κι αυτά, θα είναι αποτελεσματική σε ένα ποσοστό ασθενών», σημειώνει μιλώντας στην "Καθημερινή".
Γι’ αυτόν το λόγο, σε συνεργασία με τη δρα Αθανασία Μουζάκη, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο εξατομικευμένης θεραπείας, που υπόσχεται να «φρενάρει» τη νόσο στους ασθενείς σε αρχικό στάδιο.

«Στη ΣΚΠ το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα, καταστρέφοντας το περίβλημα της μυελίνης, μιας μονωτικής ουσίας που περιβάλλει τις νευρικές ίνες του κεντρικού νευρικού συστήματος», συμπληρώνει. Αν δεν υπάρχει σήμερα μια γενικευμένη θεραπεία, σημαντικός λόγος είναι πως σε όλους τους ασθενείς το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει το ίδιο τμήμα της μυελίνης ως «εισβολέα» ώστε να της επιτεθεί.

«Η ιδέα μας είναι, με βιολογικό υλικό από τον συγκεκριμένο άρρωστο, να καταστέλλεται η παθολογική ανοσοαπόκριση που αντιστοιχεί στην περίπτωσή του», προσθέτει. Για να γίνει αυτό, ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα λαμβάνεται μικρή ποσότητα αίματος του αρρώστου, από το οποίο θα απομονώνονται κύτταρα, τα οποία μετά από ειδική επεξεργασία στο εργαστήριο θα ξαναμπαίνουν στο αίμα του. «Με τη βοήθεια συνθετικών πεπτιδίων που φτιάχνουμε, θα δημιουργούμε και θα τροποποιούμε κατάλληλα μια ομάδα κυττάρων, τα δενδριτικά κύτταρα. Οταν βρεθούν στον οργανισμό, τα δενδριτικά κύτταρα θα “εκπαιδεύουν” το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε πια να μην επιτίθεται στη μυελίνη», σημειώνει.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της ομάδας της καθηγήτριας Ιατρικής Αθανασίας Μουζάκη στο εργαστήριο είναι θετικά και, αν συνεχιστούν, θα μπορούσαν να καταλήξουν σε κλινικές δοκιμές.
«Μέσα από τον 3ο διαγωνισμό “Η Ελλάδα Καινοτομεί!” ελπίζουμε να βρούμε χρηματοδότηση για τον εξοπλισμό και τα αναλώσιμα που θα χρειαστούμε για περαιτέρω πειράματα», συμπληρώνει ο κ. Ματσούκας.
* Συνέντευξη σήμερα για την Ελμυελίνη και την απόφαση της Συγκλήτου να αποχωρήσει απο το γραφείο του λόγω συνταξιοδότησης
Στην συνέντευξη που θα δώσει στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα της ΕΣΗΕΠΗΝ στην Πάτρα ο Καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημιου Πατρών Γιάννης Ματσούκας θα αναφερθεί στα ακόλουθα θέματα ενημέρωσης της Τοπικής και Ευρύτερης Κοινωνίας:

  • Πρόοδος του Έργου Ελμυελίνης ενόψει κλινικών δοκιμών – Τα επόμενα βήματα.
  • Συνέδρια Ιατρικής Χημείας για τα έτη 2015 και 2016 του ΜΠΣ «Ιατρική Χημεία» με την συμμετοχή κατόχων Νόμπελ Ιατρικής και Χημείας και διακεκριμένων ερευνητών.
  • Απόφαση Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών για αποχώρηση από τα γραφεία των και τα εργαστήριά των, όλων των συνταξιοδοτημένων και των Ομότιμων Καθηγητών.
  • Περί της μη ομοτιμοποίησης μου και της απόφασης εκδίωξής μου από το Πανεπιστήμιο.
  • Νόμος πλαίσιο για την Παιδεία – Συμβούλια Ιδρύματος.
  • Επιστημονικό Πάρκο Πατρών.
  • πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: