Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Παραγωγὴ Ὑδρογόνου ἀπό κάθε φυτό;


Plants at Botanical Garden in PotsdamΤελικῶς μήπως ἡ λύσις στό πρόβλημα τῆς ἐνεργείας τοῦ πλανήτου εἶναι τό Ὑδρογόνον;
Μήπως ἡ λύσις εἶναι ἐμπρός μας καί ἐμεῖς δέν τήν βλέπουμε; 
Μήπως τό νά κάνουμε ὅποιαν ἄλλην ἐκμετάλλευσιιν, ὅπως αὐτή τῶν ὑδρογονανθάκων, εἶναι ἁπλῶς χαμένος χρόνος κι ἀπέραντη μόλυνσις; Μήπως ἤδη οἱ ἀπαντήσεις εἶναι ἐδῶ; Καί μήπως ἐπί τέλους ὀφείλουμε νά ἀντιμετωπίσουμε τό ἐνεργειακό μας θέμα μέ περισσότερο σεβασμό γιά τήν Φύσι καί τό περιβάλλον;

Παραγωγή υδρογόνου από όλα τα φυτά


Ένα ακόμη βήμα για την πολυδιαφημισμένη «οικονομία του υδρογόνου» (η οποία έως τώρα αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες διεθνώς στην υλοποίησή της) έκαναν Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι για πρώτη φορά ανακάλυψαν μια καινοτομική μέθοδο παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων υδρογόνου από οποιοδήποτε φυτό και μάλιστα με σχετικά χαμηλό κόστος και χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Η νέα τεχνολογία θα μπορούσε μελλοντικά να φέρει πραγματική επανάσταση στο πεδίο των βιοκαυσίμων και της εναλλακτικής ενέργειας.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι «η νέα διαδικασία μπορεί να συμβάλει στο τέλος της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Το υδρογόνο θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα βιοκαύσιμα του μέλλοντος».

Οι επιστήμονες κατάφεραν να διασπάσουν την ξυλόζη (το πιο άφθονο απλό σάκχαρο των φυτών), με τη βοήθεια ειδικών μικροοργανισμών, αποσπώντας έτσι το υδρογόνο που βρίσκεται δεσμευμένο στα φυτά. Είναι σημαντικό ότι η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί με οποιαδήποτε πηγή φυτικής βιομάζας και όχι μόνο με συγκεκριμένα φυτά.

Η νέα «πράσινη» μέθοδος παραγωγής υδρογόνου χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη ανανεώσιμες πηγές (τα φυτά) και όχι ορυκτά καύσιμα (π.χ. φυσικό αέριο), εκλύει σχεδόν μηδενικά «αέρια του θερμοκηπίου» (αντίθετα με άλλες μεθόδους που εξάγουν υδρογόνο από ορυκτά καύσιμα), ενώ δεν απαιτεί καθόλου τη χρήση ακριβών και βαρέων μετάλλων, αντίθετα με άλλες τεχνικές που γι΄ αυτό το λόγο είναι πιο δαπανηρές και επιβαρυντικές για το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: