Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΕΣΣΙΑ


ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΕΣΣΙΑ
                Η θαυμαστή ζωή των ανθρώπων του Θεού καταγγέλλεται σήμερα. Κυριακή πρό της Χριστού Γεννήσεως, δια του ιερού αποστολικού αναγνώσματος από την προς Εβραίους Επιστολή του αποστόλου Παύλου. Η αγία μας Εκκλησία λειτουργικώς και υμνολογικώς μας προετοιμάζει καιρό τώρα για την Γέννηση του Χριστού και ευαγγελικώς σήμερα μας παραθέτει «Βίβλον Γενέσεως Ιησού Χριστού», μια μακρά δηλαδή σειρά ονομάτων που συναπαρτίζουν και συνθέτουν την πορεία του παλαιοδιαθηκικού ανθρώπου προς την εκπλήρωση της προαιώνιας επαγγελίας του Πατρός, της σαρκώσεως δηλαδή και ενανθρωπήσεως του δευτέρου προσώπου της αγίας Τριάδος, του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

                Γεδεών, Βαράκ, Σαμψών, Ιεφθάε, Δαβίδ, Σαμουήλ και ο χορός των Προφητών επιλέγονται σήμερα από τον ιερό Απόστολο για να ψάλουν προεορτίους των Χριστουγέννων ύμνους και να προκηρύξουν στην ανθρωπότητα το μέγα και σωτήριο γεγονός. Η ζωή των ανθρώπων αυτών ορίζεται και χαρακτηρίζεται από τον εμπρόθετο προσδιορισμό «διά πίστεως». Μέσα από την πίστη τους δηλαδή και με την πίστη τους στον Θεό κατάφεραν να ζήσουν με τρόπο θαυμαστό, να βιώσουν με συγκλονισμό την παρουσία του Θεού στην ζωή του και να προσκαλέσουν τους συγχρόνους αλλά και τους επιγενεστέρους αυτών σε μετάνοια και επιστροφή στο θέλημα του Θεού. Όλοι ανεξαιρέτως κατόρθωσαν με την δύναμη του Θεού να θηριομαχήσουν με κάθε είδους αιμοσταγείς εχθρούς, με τους ωρυομένους λέοντες της κοσμικής εξουσίας και νοοτροπίας του καιρού μας.

                Οι δίκαιοι και άγιοι της Παλαιάς Διαθήκης έδωσαν προς της αισθητής και σωματικής παρουσίας του Θεού στον κόσμο την βεβαιότητα της παρουσίας του εντός του ανθρώπου που πιστεύει σε Εκείνον. Για τούτο δεν δίστασαν να ξεπεράσουν εμπόδια ανυπέρβλητα, να τα βάλουν με κάθε είδους ανίκητο και αντίθεο εχθρό και να νικήσουν μια νίκη, που βεβαίως δεν κράτησαν για τον εαυτό του αλλά την μετέβαλαν σε προσκλητήριο βίωσης του νόμου του Θεού. ουσιαστικά πριν από τον ερχομό του Χριστού πορεύτηκαν την πορεία που μετά τον ερχομό του θα πορευτούν οι άνθρωποι που  πιστεύουν σε Εκείνον. Πορεία δοκιμασίας και απαξίωσης πολλές φορές εκ μέρους του κόσμου, που είναι συνάμα κέρδος, καθώς τα κτυπήματα και τις πληγές που αφήνουν στο σώμα του αγωνιστού τα γιατρεύει ο ίδιος ο Θεός.

                Όλη λοιπόν αυτή η ιερά συνοδεία συγκαλείται σήμερα από τον ιερό Απόστολο για να δηλώσει συνάμα την συνεχή και μόνιμη παρουσία του Θεού στον κόσμο. Δια των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι με την πίστη τους δέχονταν τον άνωθεν φωτισμό, κατευθυνόταν ο παλαιός κόσμος, διορθώνονταν σφάλματα, προετοιμάζονταν καρδιές. Ήταν οι άνθρωποι που έδιναν πνοή στον νόμο του Θεού και απετέλεσαν παράδειγμα για όσους ταλαντεύονταν ανάμεσα στην άρνηση και την πίστη. Κάποιοι απ’ αυτούς, καθώς και άλλοι από τον αναγινωσκόμενο σήμερα ευαγγελικό κατάλογο, είχαν διαπράξει σοβαρότατες αμαρτίες, όμως με την μετάνοια, την συντριβή και τα δάκρυά τους αποκατέστησαν ουσιαστικά και ανθεκτικά την σχέση τους με τον Θεό και τους συνανθρώπους τους. Άλλοι πάλι ένθεοι ζηλωτές, αγωνιστές ακατάβλητοι, νηστευτές, άνθρωποι ασκήσεως, είλκυσαν σε πολύ δύσκολες ώρες το έλεος του Θεού για τον κόσμο του.

                Έτσι λοιπόν οι δίκαιοι εκείνοι άνθρωποι άνοιξαν δρόμους, δρόμους ποικίλους, για να δέχονται σιγά σιγά οι καρδιές τον ερχομό του Χριστού. Βεβαίως, όπως γνωρίζουμε από τις ευαγγελικές διηγήσεις, αυτοί που γνώριζαν καλύτερα απ΄ όλους το μωσαϊκό Νόμο, και είχαν τέλεια γνώση για την παρουσία και την διδασκαλία των μεγάλων αυτών ανδρών, οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι, αυτοί δυστυχώς δεν αποδέχτηκαν αλλά απέρριψαν, χλεύασαν και τελικά σταύρωσαν τον Χριστό. Αντιθέτως, ο απλός λαός που δεν είχε ούτε γνώσεις επιστημονικές περί της Παλαιάς Διαθήκης, υποδέχτηκε το μήνυμα των Προφητών και ωφελήθηκε από αυτό, και έτσι ανεγνώρισε και προσκύνησε την θεότητα του Χριστού.

                Ας υπακούσουμε λοιπόν και εμείς, αδελφοί, όλοι όσοι επιθυμούμε να προσκυνήσουμε τον ενανθρωπήσαντα Θεό, στο διδακτικό κάλεσμα της Εκκλησίας. Ας σπεύσουμε ενόψει της λαμπρής εορτής να τον υποδεχθούμε, όχι αδιάφορα και τυπικά, όχι με επιφανειακό και ίσως γραφικό τρόπο, όχι αγωνιώντας να ικανοποιήσουμε μόνο τις αισθήσεις μας, αλλά πνευματ8κά, ακολουθώντας όλους τους προ Χριστού και μετά Χριστό αγίους, ως πλουσιοπάροχα ευεργετηθέντες ορθόδοξοι Χριστιανοί, ευγνώμονες για την μεταμορφωτική τους παρουσία στην ζωή και τον κόσμο μας.
Αρχιμ. Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: