Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Είναι απούσα η Εκκλησία;;;


Ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Διακιοσύνης

Α Ν Ο Ι Κ Τ Η Ε Π Ι Σ Τ Ο Λ Η Του Πρωτ. π. Θεοδώρου Β. Μπατάκα, Υπευθύνου του Γραφείου Μερίμνης Φυλακών της Ι. Μ. Δημητριάδος & Προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων Βόλου «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ»
Προς Τον Εξοχώτατο Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου

Εξοχώτατε Κύριε Υπουργέ,
Αφορμή της επιστολής αυτής είναι η αναφορά Σας στην ολομέλεια της Βουλής, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011, και η κριτική Σας εις βάρος της Εκκλησίας μας. Σε κάποια αποστροφή του λόγου Σας τονίσατε, ενώπιον των βουλευτών και ολοκλήρου του ελληνικού λαού, τα εξής : «…στις δύσκολες τούτες ώρες δεν πρέπει να είναι απούσα (η Εκκλησία), αλλά να βοηθάει τον ελληνικό λαό που δεινοπαθεί… ». Βεβαίως, δεν είχα την ευκαιρία να Σας ακούσω προσωπικά, αλλά το πληροφορήθηκα την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2011 κατά την μεγάλη σύναξη των υπευθύνων ιερέων και των λαϊκών εθελοντών του Κοινωνικού & Φιλανθρωπικού Τομέα της Τοπικής μας Εκκλησίας, όπου κλήθηκαν άπαντες να αποφασίσουν για τον συντονισμό του ευαίσθητου αυτού Τομέα.

Η δήλωσή Σας αυτή, κ. Υπουργέ, μας λύπησε βαθύτατα όλους εμάς, κληρικούς και λαϊκούς, καθώς και τις εκατοντάδες των εθελοντών μας που διακονούμε ανιδιοτελώς και σε καθημερινή βάση στον Κοινωνικό και Φιλανθρωπικό Τομέα της τοπικής μας Εκκλησίας. Θέλω να πιστεύω πως δεν είχατε την πρόθεση να κατηγορήσετε την Ορθόδοξη Εκκλησία, αφού κι Εσείς είστε μέλος της. Ελπίζω πως η άγνοιά Σας ήταν η πραγματική αιτία που Σας οδήγησε να ξεστομίσετε τέτοια λόγια, που τελικά ενήργησαν ως δηλητήριο στις ψυχές όλων των χριστιανών. Η θέση Σας δεν δικαιολογεί τόση μεγάλη άγνοια για τα θέματα που απασχολούν τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Φαίνεται πως οι υφιστάμενοί Σας δεν Σας ενημερώνουν επαρκώς κι Εσείς φαίνεται πως δεν έχετε χρόνο να ασχοληθείτε με την συμβολή της Εκκλησίας μας σε έργα εμπράκτου αγάπης προς τον λαό μας.

Επιτρέψτε μου, κ. Υπουργέ, να Σας ενημερώσω σχετικά με την καθημερινή παρουσία της Τοπικής μας Εκκλησίας στους χώρους που Εσείς ορκιστήκατε να υπηρετήσετε και θα καταλάβετε στο τέλος πως η μόνη σταθερή και ανεξάντλητη πηγή συμπαραστάσεως του λαού είναι η Εκκλησία. Αυτή είναι η αλήθεια, την οποία διακηρύττουν και όλοι οι υπάλληλοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ.α. με τους οποίους συνεργαζόμαστε καθημερινά και τους εξυπηρετούμε οικονομικά, υλικά, ψυχολογικά και ηθικά, καλύπτοντας ουσιαστικά τις ελλείψεις της Πολιτείας που έχει την πρώτη και αποκλειστική ευθύνη της Κοινωνικής Πρόνοιας.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους, εδώ και αρκετά χρόνια, δεν έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν επαρκώς στις έντονες παρακλήσεις για συμπαράσταση των εμπερίστατων πολιτών. Ιδιαιτέρως, τα τελευταία χρόνια, η αδυναμία της Πολιτείας και στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας έχει φθάσει σε ανησυχητικό σημείο. Συνήθως, οι κατά τόπους κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες ζητούν την άμεση βοήθεια και συμπαράσταση της Εκκλησίας, η οποία, σε πολλές περιπτώσεις, έχει αντικαταστήσει πλήρως την Πρόνοια του κράτους. Αυτή είναι μια πραγματικότητα, την οποία βιώνουμε καθημερινά τουλάχιστον στην περιοχή που διακονούμε.

Κάντε τον κόπο και ρωτήστε τον Προϊστάμενο, τους Κοινωνικούς Λειτουργούς και σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών, των αστυνομικών τμημάτων, των λοιπών χώρων κράτησης, των Ιδρυμάτων (του Υπουργείου Σας), των Κρατικών Κοινωνικών υπηρεσιών, των Φιλανθρωπικών Σωματείων, του Νοσοκομείου και πολλών άλλων υπηρεσιών για τον ρόλο της Εκκλησίας στις υπηρεσίες τους. Ρωτείστε τους απόρους που βρίσκουν καθημερινό φαγητό, ενδύματα υποδήματα και όλα τα αναγκαία είδη.

Ελάτε, κ. Υπουργέ, να μας γνωρίσετε την ώρα που διακονούμε:
• Στον Σύλλογο Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ».
• Στο Κέντρο Υποδοχής Κρατουμένων
• Στο Παράρτημά του «ΚΑΤΑΦΥΓΗ» στην πόλη του Αλμυρού.
• Στους τέσσερις (4) Ξενώνες για αστέγους.
• Στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου.
• Στα καταφύγια των αστέγων, όπως παλιά εργοστάσια και οικίες, παροπλισμένα πλοία, στοές, εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, υπαίθριοι χώροι δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων, χάρτινες και πλαστικές κατασκευές, παράγκες και αλλού.
• Στα δικαστήρια
• Στα γραφεία διαφόρων υπηρεσιών, φορέων κ.α. προς επίλυση των προβλημάτων των απόρων.
• Στο Κέντρο Συμπαραστάσεως Οικογενείας της Ι. Μ. Δημητριάδος
• Στον Σταθμό Πρώτων Κοινωνικών Βοηθειών «ΔΙΑΚΟΝΙΑ».
• Στο «Δος ημίν σήμερον»
• Στα 25 « Σπίτια Γαλήνης Χριστού» των ενοριών μας.
• Στα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία.
• Στο Κοινωνικό μας φαρμακείο.
• Στον Συμβουλευτικό Σταθμό Υποστήριξης Πολιτών.

Ελάτε κ. Υπουργέ να Σας συστήσουμε με τους εκατοντάδες εθελοντές της Εκκλησίας και να διαπιστώσετε πως όλοι αυτοί διακονούν στο όνομα του Χριστού ανιδιοτελώς. Ελάτε στα κρατητήρια και τις φυλακές να ρωτήσετε ποιος τους συμπαρίσταται, από πού λαμβάνουν κάθε μήνα τα οικονομικά βοηθήματα, τις τακτικότατες αποστολές με όλα τα αναγκαία είδη που χρειάζονται οι κρατούμενοι, ποιοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για το βάψιμο των κρατητηρίων, για την αλλαγή στρωμάτων και των κλινοσκεπασμάτων, από πού προμηθεύονται τα ενδύματα κ.α. για τους ενδεείς. Ελάτε στους Ιερούς Ναούς να διαπιστώσετε ποιος παρηγορεί τον λαό μας. Ελάτε να μιλήστε με τους ιερείς μας για να μάθετε για τα πραγματικά προβλήματα του λαού μας. Ρωτήστε τους αστέγους και όλους τους απόρους που βρίσκουν παρηγοριά και συμπαράσταση. Ρωτείστε τα ξενοδοχεία της πόλεώς μας για να μάθετε ποιος πληρώνει την φιλοξενία δεκάδων αστέγων.

Κατ΄ αυτή την δύσκολη περίοδο που διέρχεται η πατρίδα μας , κ. Υπουργέ, η Εκκλησία μας ως μητέρα αυτού του λαού που ορκιστήκατε να υπηρετείτε κι Εσείς, κάνει το καθήκον της με το παραπάνω, όπως το έκανε και στο παρελθόν προσφέροντας στο λαό ό,τι είχε. Αυτό είναι καταγεγραμμένο στην ιστορία και το αμφισβητούν μόνο οι κακόβουλοι άνθρωποι. Η διακονία της Εκκλησίας μας είναι ανώτερη από τις κοινωνικές υπηρεσίες που ζητάτε να προσφέρει. Ο στόχος της είναι να οδηγήσει τον άνθρωπο στην σωτηρία. Να τον ενώσει με τον Θεάνθρωπο Κύριό μας τον Ιησού Χριστό. Να τον οδηγήσει στη Βασιλεία του Θεού. Βεβαίως, ενδιαφέρεται και για τα κοινωνικά προβλήματα του ποιμνίου της και κάνει ό,τι μπορεί για να το ανακουφίσει. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας τελικά είναι η μόνη ενοποιός δύναμη που θα παίξει, όπως πάντα, τον σπουδαιότερο ρόλο στη ζωή των πολιτών αυτής της χώρας.

Σας προσκαλούμε να έλθετε στο Βόλο και στην Ι. Μητρόπολη Δημητριάδος για να διαπιστώσετε με τα δικά Σας μάτια αν είναι αληθινοί οι λόγοι Σας περί της ….«απουσίας» της Εκκλησίας από τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΈΝΟΥΜΕ κ. Υπουργέ.

Με την ελπίδα πως θα διαβάσετε την επιστολή μας, Σας εύχομαι ολόψυχα, ο Κύριος Ιησούς Χριστός και η Παναγία Μητέρα Του να Σας φωτίζουν, να Σας ενδυναμώνουν και να ευλογούν όλες τις θεάρεστες προσπάθειές Σας.

ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Με αγάπη Χριστού και πολλές ευχές



Ιερεύς π. Θεόδωρος Β. Μπατάκας

Υπεύθυνος του Γραφείου Μερίμνης Φυλακών της Ι. Μ. Δημητριάδος

& Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων Βόλου «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ»http://estavromenos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: