Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Αροανία Καλαβρύτων: Ευκαιρία διάσωσης της ιστορικής Μονής Φανερωμένης


31 Αυγ, 2019 - 5:00
Το Ιδρυμα Προασπίσεως Ηθικών και Πνευματικών Αξιών «Τάμα Εθνους (Φωτεινή Γραμμή)» απευθύνει έκκληση στους βουλευτές της περιοχής προκειμένου να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αναπλάσεων μέσω του ΕΣΠΑ και η ιστορική Ι. Μονή Φανερωμένης, Αροανίας Καλαβρύτων.
Η Μονή ιστορείται από το 800 μΧ, ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και έχει πάψει να λειτουργεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1970.
«Είναι μέγιστο κρίμα και ασυγχώρητο έγκλημα να χάνονται τεράστια ποσά του προγράμματος της Ενωμένης Ευρώπης για την Ελλάδα μας (ΕΣΠΑ) και να τα επωφελούνται άλλες χώρες, οι οποίες αφήνουν τις κομματικές αντιπαλότητες στην άκρη και συνεργάζονται όλοι για το κοινό καλό των πατρίδων των» αναφέρει στην επιστολή του το Ιδρυμα Προασπίσεως Ηθικών και Πνευματικών Αξιών.
Σήμερα τα περισσότερα κτίρια που βρίσκονταν εντός του περιβόλου της Μονής έχουν καταρρεύσει. Το μόνο κτίριο που σώζεται σε σχετικά καλή κατάσταση είναι ένα πυργοειδές κτίσμα στη βορειοδυτική γωνία του μοναστηριού που χρησίμευε ως κατοικία μοναχών.
Το ίδρυμα επισημαίνει ότι «όλοι οι βουλευτές Δυτικής Ελλάδος να πιέσουν, από τα υπόλοιπα κονδύλια του ΕΣΠΑ (έχουν απομείνει τα 3/4 των χρημάτων), να ενταχτεί στο πρόγραμμα και η αναστύλωση της Παλαιφάτου Ιεράς Μονής καθώς επίσης να δημιουργηθούν συνθήκες ανθρώπινης διαβιώσεως στην νέα πτέρυγα αυτής, για την οποία έχουμε ήδη σχεδόν έτοιμη την μελέτη και την άδεια».
Η Μονή είναι κτισμένη στη βόρεια πλευρά του βουνού «Μοναστήρι», σε υψόμετρο 1.000 μέτρων περίπου και σε απόσταση 2 χιλιόμετρων δυτικά της Αροάνιας. Eξωτερικά μοιάζει με φρούριο αφού περιβάλλεται από τείχος μήκους 33,50 μέτρων και πλάτους 25 μέτρων, που κτίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: